Memur Haber Mobil Uygulama
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Alışkanlıkları değiştirmek pek de kolay değil. 2015-2016 eğitim öğretim dönemi bu yıl farklı nedenlerden dolayı rötarlı olarak başlayacak. 1 Eylül 2015 tarihi itibarı ile literatürdeki “dershane” kelimesi işlevini yitirmiş durumda. Fakat veliler ve öğrenciler önlerinde hala kale gibi duran, orta öğretime geçiş kısa adıyla TEOG ve yine yüksek öğretime geçiş YGS sınavları dolayısı ile şaşkın bir vaziyette. Karşılaştığımız velilerin büyük çoğunluğu, “Şimdi ne olacak? Öğrencimi sınavlara hazırlamak için ne yapmalıyım?” sorularına anında cevap istiyorlar.
Sorunun cevabına geçmeden bir durum tespiti yapalım. Veliler her zamanki gibi kendi çözümlerini yine ivedilikle kendileri üretme yolundalar. Özellikle 8. sınıf ve 12. sınıf velileri çok kısa süre sonra öğrencileri sınava gireceği için daha aceleci davranıyorlar. Dershaneden dönüşen temel liselerin ve ortaokulların 12. ve 8. sınıflarında kontenjanlarını hemen hemen doldurmuş olduklarını görüyoruz. Devlet okullarında 12. sınıflarda temel liselere nakillerden dolayı büyük boşlukların olduğu gözlenmekteyiz. Aynı durum biraz daha düşük seviyelerde de olsa ortaokulların 8. sınıflarında da hissedilmekte.
Bu sınıflardaki geçişlerin temel nedenini anlamak için çok büyük araştırmalara gerek yok. Velilerin hedefi, dershanelerin olmadığı bir ortamda üniversiteye giriş ve liselere geçişte, öğrencilerinin sınavlara daha kolay hazırlanabilmeleri sağlamak. İlk alternatif olarak akla gelen de teşvikten faydalanıp, ücreti özel okullara göre daha makul olan dönüşen temel liselere ve dönüşen ortaokullara kayıt yaptırmak.
Velileri bekleyen asıl tehlike; dışarıda aynen dershane faaliyetlerine devam ettiklerini söyleyip üniversite ve TEOG sınavlarına hazırlayıcı eğitim yapacakları vaadi ile öğrenci kaydı yapan kurumlar. Bu kurumlar öğrenci kaydı yaparken öncelikle velilerden tüm kurs ücretini kredi kartına taksit veya imzalatılan senetler karşılığı tahsil etmek üzere almaktadırlar. Tabi bir de veliye, kısa sürede okuması mümkün olmayan sayfalar dolusu bir de sözleşme imzalatmaktadırlar.
Yine merdiven altı hiçbir resmi kaydı olmayan sınavlara hazırlayıcı kurslar, özel dersler de velileri bekleyen bir diğer tehlike. Kurt puslu havayı sever misali; oluşan boşluktan istifade etmek isteyen kişiler velilerin öğrencileri üzerindeki hassasiyetlerinden faydalanarak, usulsüz ve ilerleyen günlerde velileri mağdur edecek olaylara yol açabilmektedirler.
Çünkü; MEB’in açıklamalarından böyle kurumların faaliyet göstermelerinin yasal olmadığı anlaşılmaktadır. Bu dershaneler 1 Eylül 2015’e kadar dönüşüm müracaatında bulunup dönüşmek veya dönüşüm işlemlerini başlamaları gerekiyordu. Özel kursa dönüşenlerde aldıkları ruhsatlarla 3 dersin kursunu verebileceklerdir. Kanun ve yönetmeliklere uymayanlar ise, çok kısa süre yetkililerin kurumu kapatma işlemleri ile karşı karşıya kalacaklardır. Bu durumda veliler de mağdur duruma düşeceklerdir.
Onun için velilerin sadece temel liselere, dönüşen ortaokullara ve özel kurslara kayıt yaptırmaları kendi menfaatleri icabıdır.
Bu arada MEB; resmi tüm ortaokul ve liselerinde ücretsiz destekleyici ve yetiştirici kurslar açacağını yine mezunlar için de Halk Eğitim Merkezleri aracılığı ile ücretsiz kurslar açacağını ilân etmiş; milli eğitim müdürlüklerine bu yönde talimatları içeren yazıları göndermiştir. Milli Eğitim Müdürlükleri de bu yönde çalışmalarını yapmış, sizlerinde ilan panolarında, afişlerde reklamını gördüğünüz destekleyici ve yetiştirici kurslar tüm ülkede faaliyetlerine başlamış ya da başlamak üzeredir.
***
Terör
Terör var gücüyle, insanımızı yıldırmak için çalışıyor.
Ardı ardına gelen acı haberler, yüreklerimizi dağlayarak yakmaya devam ediyor.
Terör örgütünün hain saldırıları sonucu şehâdet şerbetini içen tüm vatan evlatlarımıza Allah’tan rahmet diliyor; Türk milletine Rabbimden sabırlar ihsan etmesini diliyorum.
Bu karanlık günlerin sabahının bir an önce gelmesini, ülkemizin huzura kavuşmasını temenni ediyorum. (7.9.2015)