ALES sınav tarihi detayları öğren
ALES 2016 sınav tarihi belli oldu. Akademik kariyerine devam etmek isteyen adayların gireceği sınav 8 Mayıs tarihinde yapılacak.
ALES 2016 sınav tarihine az bir zaman kaldı. ALES'e girecek adaylar 30 Mart tarihinde son başvurularını yaptılar. ALES ilkbahar dönemi sınavı nasıl olacak? Detaylar memurhaber.com'da.
ALES sınavı için başvuruların sona ermesinden sonra ALES sınavı ne zaman yapılacak? sorusu gündeme gelmeyen başladı. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olarak bilinen ALES sınavları yıl içerisinde 2 dönem şeklinde gerçekleştiriliyor. İlkbahar ve Sonbahar dönemi olmak üzere yıl içerisinde iki farklı dönemde yapılan sınavın başvuru ve sınav tarihleri 2015 yılını sonlarına doğru ÖSYM tarafından belirleniyor.
ALES SINAVI KAÇ YIL GEÇERLİ OLACAK?
Bu belirlemeye göre, 2016 Ales ilkbahar dönemi başvurusu 17 Mart 2016 tarihinde başlayıp 30 Mart tarihinde sona erdi. 2016 ALES başvuruları ALES İlkbahar Dönemi Başvuru Kılavuzu temel alınarak yapıldı. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanmak, Türkiye'de bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenlerin ALES'e katılması gerekiyor. ALES'e yabancı uyruklular da girebilecek. Bu göre, ALES sınav sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süre ile geçerli olacak.
ALES SINAVI 8 MAYIS'TA YAPILACAK
Ales başvuruların 17 Mart tarihi itibari ile başlamasında sonra, ALES sınavının yapılacağı tarihin ne zaman olduğu merak edilmeye başlandı. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES sınavı ÖSYM’nin 2016 sınav takvimine göre, mayıs ayı içerisinde gerçekleşecek. 2015 yılının sonlarında yayımlanan ÖSYM 2016 sınav takvimine göre, ALES 2016 sınav başvuru tarihi 17 Mart 2016 tarihinde başlayıp 30 Mart tarihinde sona erecek. ALES Başvuruların sona ermesinden sonra 08 Mayıs 2016 da yapılacak olan sınavın sonucu 25 Mayıs 2016 tarihinde açıklanacak.
ALES SINAVIN KAPSAMI
Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacak.
Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 120 soru cevaplandırmış olacaklar. Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almakta. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabilecekler.
SAYISAL-SÖZEL TESTLERİ OLACAK
Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacak. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmakta. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacak.