Bakan Soylu'dan Soylu 'iş sağlığı mevzuatı' açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte 36 yönetmelik ve 4 tebliğ yayımlanarak Türkiye'de önleyici yaklaşımı esas alan bir iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının oluşturulduğunu bildirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesini yanıtlayan Soylu, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan sorunlara kalıcı çözümler getirilmesi amacıyla uluslararası normlarla uyumlu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin sağlandığını anımsattı.

Ayrıca birçok ulusal ve uluslararası düzeyde proje ve işbirlikleri; eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri ile işletmeler düzeyinde uygulama çalışmalarının yapıldığını belirten Soylu, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyince (UİSGK), iş sağlığı ve güvenliği konusundaki politika ve eylemlerinin belirlenmesi ve uygulanması amacıyla "Politika Belgeleri"nin hazırlandığına işaret etti.

 

Soylu, şu bilgileri verdi:

"İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte 36 yönetmelik ve 4 tebliğ yayımlanarak Türkiye'de önleyici yaklaşımı esas alan bir iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı oluşturulmuştur.

Bakanlığımız tarafından 81 ilde tanıtım seminerleri gerçekleştirilmiştir. Her yıl düzenlenen 'İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası' kapsamında yeni mevzuatın uygulanmasını sağlamak amacıyla kanun tanıtımının yanında teknik mevzuat oturumları da düzenlenerek gerekli bilgilendirmeler yapılmış, tüm işyerlerinin yasal yükümlülüğü olan risk değerlendirmesi için örnek oluşturması amacıyla kontrol listeleri hazırlanmış ve yayınlanmıştır.
İŞTE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ GERÇEKLEŞTİRİLEN PROJELER
UİSGK üyelerince 51 iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili proje gerçekleştirilmiş, 408 eğitim ve seminer verilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği mevzuatının tanıtımına ilişkin diğer UİSGK üyeleri tarafından 83 toplantı düzenlenmiştir. Ayrıca bu dönemde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili 55 kitap, rehber ve broşür yayınlanmıştır.

YILLIK TOPLANTILARDA GERÇEKLEŞTİRİLENLER
Her yılın mart ayında UİSGK üyesi kurum ve kuruluşlardan iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri yazılı olarak talep edilmekte ve yıllık olağan iki toplantıda, diğer üyeler ile gerçekleştirilen bu faaliyetler değerlendirilmektedir. Üretim zorlamasının çalışanların iş sağlığı ve güvenliği bakımından uygun ortamlarda çalışmalarını engelleyen bir unsur olduğu dikkate alınarak mevzuatta güncelleme yapılmıştır."