Bankaların yüksek zam yetkisine dava açılıyor!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), yaptığı yeni düzenlemede bankalara verilen aşırı zam yetkisi davalık oluyor.

- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), bankala- rın vatandaştan alacağı ücret ve komisyonları yasal hale getiren yönetmeliği tüketici derneklerini harekete geçirdi. Bugün gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, özellikle bankalara verilen yüksek zam yetkisi ile mevcut sözleşmelerde vatandaşa sağlanan hakları yok eden maddeler dava konusu olacak.

VATANDAŞ DAHA MI ZENGİN?

Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, yeni yönetmeliği değerlendirirken, "Vatandaştan istenen 20 ücret ve komisyonun yarısı deli dumrul vergisi, diğer yarısı komik. Dosya masrafını sözde kaldırıp tahsise dönüştürmüşler" dedi. Tüketici Yasası ve BDDK yönetmeliğinin 77 milyon vatandaşın zengin, bankaların ise yoksul olduğu anlayışıyla çıkarıldığını ifade eden Çakar, iptal davası açmak için hukukçuların çalışmaya başladığını söyledi.

ZAM YETKİSİ TARTIŞMALI

Tüketici derneklerinin dava açmayı planladığı maddelerin başında bankalara verilen aşırı zam yetkisi geliyor. Yönetmeliğe göre bankalar, bir önceki yıl gerçekleşen TÜFE'nin 1,2 katı oranında ücretlerine zam yapabilecek. Üstelik EFT ve fatura ödeme gibi durumlarda bildirim yapmadan zam yetkisi kullanılabilecek. Zam yetkisinin ve belirlenen oranın yasal dayanağı olmadığı düşünülüyor.

YÜKSEK ENFLASYON BANKALARA YARAR

Bankalara ücret ve komisyonlarını her yıl enflasyonun 1,2 katı düzeyinde artırma yetkisi veren madde, özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde vatandaşın yükünü artıracak.

Örneğin enflasyonun yüzde 5 olduğu bir yılda bankaların zam yetkisi yüzde 11 olurken, enflasyonun yüzde 10'lara çıktığı dönemde zam yetkisi yüzde 22'ye çıkacak.

ESKİ HAKLAR GASP EDİLECEK

Yeni yönetmeliğin bundan sonra imzalanacak sözleşmeleri kapsaması gerektiği halde, mevcut sözleşmelerde tüketici lehine olan hakları da yok ettiği tespiti yapıldı. Yönetmeliğe göre mevcut sözleşmelerde farklı ifade yer alsa dahi, yeni yönetmeliğin uygulandığı döneme denk gelen işlemleri yeni kurallara tabi olacak.

Örneğin mevcut sözleşmesinde hesap işletim ücreti ödemeyen tüketici, bugünden başlayarak ücret yükümlülüğü altına girebilecek. Bu düzenleme de dava edilecek maddeler arasına girdi. Ayrıca yönetmelikte yer alan "makul ücret" ifadesi de muğlak bulunarak dava edilecek.