Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri ne istiyor?

Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri her okulda bir tane bulunmak üzere Teknoloji Teknik Elemanı veya benzeri bir kadro ile okullara atanamaz mı?

Ekrem Aytar ekremaytar@internethaber.com

Yaz tatili başlayalı bir hayli zaman oldu. Fakat öğretmenlerin problemleri yaz tatilinde de bitmiyor. Nasıl mı? Elektronik posta kutuma gelen iletilerden biri, “Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri’nin isteklerini” bize, sizlere ulaştırmak üzere dile getiriyor. Ben de bu öğretmen arkadaşlarımın isteklerinin geçerli nedenleri olduğunu düşünüyorum. Öncelikle bu arkadaşların isteklerini sizlerle paylaşayım. Ardından da kısacık benim teklifimi değerlendirmeleri için Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri ve yetkililerle paylaşacağım.

***

“Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri olarak Fatih Projesindeki önemimize dikkat çekerek sürekli kamuoyunu bilgilendirici çalışmalar yapmaya çalıştık. Fatih Projesinin bir ihale projesi değil eğitim projesi olması için daima çaba gösterdik. 100 Saatlik BTR kurslarının kapatılmasını istedik çünkü biz 4 yıl (3024 saat) boşuna okumamıştık.

 Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na tekrar uyarıda bulunuyoruz. FATİH Projesini yöneten YEĞİTEK biriminde Genel Müdür ve Grup Başkanlarından hiç birinin kişisel internet sitesi olmaması ilginç değil midir? Yöneticilerin hiçbirinin eğitimde teknolojiye yönelik bilimsel bir çalışması dahi yoktur. Neden bakanlıkta bu projenin yönetilmesinde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünden bir akademisyen bulunmamaktadır?

Tekrar herkes gibi yeniden söylüyoruz : FATİH Projesinin Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri olmadan başarıya ulaşması imkânsızdır.

Ulusal Eğitim Teknolojisi Standartlarına Göre FATİH Projesi

Uluslararası eğitim teknolojileri standartları

1- Öğretmen

2- Öğrenci

3- Yönetici

4- Teknoloji Koçları

5- Bilgisayar Bilimi Eğiticileri olmak üzere 5 önemli unsurdan oluşmaktadır.

Uluslararası eğitim teknolojileri standartlarına göre; FATİH Projesi’nde 4. ve 5. Unsurların (Teknoloji Koçları ve Bilgisayar Bilimi Eğiticileri) maalesef okullarda olmadığı, bu unsurların yerine Bakanlık tarafından temsil niteliğinde okullarda alan dışı BTR öğretmenlerinin ortaya çıkarıldığı görülmektedir.

Ayrıca, Bilişim Dersinin ülkemizde sadece 5. ve 6. sınıflarda zorunlu olması, ilkokul ve lisede hiç BT dersi ve öğretmeni bulunmamasının projenin işleyişi açısından daha bir durum yaratarak dezavantaj olduğu açık şekilde ortadır.

Öğretmenler için Ulusal Eğitim Teknolojileri Standartları

ISTE, öğretmenlerin göstermesi beklenen eğitim teknolojileri kullanım yeterliklerini şöyle sıralamıştır: “Dijital çağa uygun öğrenme ortamları ve değerlendirme etkinlikleri tasarımlama ve geliştirme” , “Dijital çağda çalışma ve öğrenme Konusunda model olma” , “Öğrencilerin öğrenmelerini kolaylaştırma ve yaratıcılığını teşvik etme”, “Mesleki gelişim ve liderlik etkinliklerine katılma, Dijital vatandaşlıkta model olma ”.

Öğrenciler için Ulusal Eğitim Teknolojileri Standartları

ISTE, öğrencilerin göstermesi beklenen eğitim teknolojileri kullanım yeterliklerini şöyle sıralamıştır: “Teknolojik işlem ve kavramlar”, “Eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verme”, “iletişim ve işbirliği”, “Dijital vatandaşlık”, “Araştırma ve bilgi akışı”, “Yaratıcılık ve yenilikçilik”.

Yöneticiler için Ulusal Eğitim Teknolojileri Standartları

Günümüz şartlarında okul yöneticileri, okullarında teknoloji liderliği rollerini üstlenmektedirler. Teknoloji liderliği sorumluluğunun yerine getirilebilmesi için de okul yöneticilerinin öncelikle kendilerinin teknolojik gelişmelere ayak uydurmaları gerekmektedir. ISTE, yöneticilerin göstermesi beklenen eğitim teknolojileri kullanım yeterliklerini şöyle sıralamıştır: “Vizyoner Liderlik”, “Dijital Çağ Öğrenme Kültürü”, “Mesleki Uygulamada Mükemmellik”, “Sistemli iyileştirme”, “Dijital Vatandaşlık” olarak belirlenmiştir.

Teknoloji Koçları için Ulusal Eğitim Teknolojileri Standartları

Teknoloji koçları; teknoloji kolaylaştırıcıları, teknoloji entegrasyon uzmanları ve öğretmenlere yardımcı kişiler olarak nitelendirilmektedir. Teknoloji koçları için hazırlanan yeterlilik alanı, , küresel toplumda eğitim koçlarının diğer öğretmenlere bilgi ve beceriler konusunda rehberlik yapmak için gerekli alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bilgisayar Bilimi Eğiticileri için Ulusal Eğitim Teknolojileri Standartları

ISTE, bilgisayar bilimi eğiticilerini; birçok insan bilgisayar kullanırken, insanların kullandıkları uygulama, yazılım, program ve donanımları tasarlayan ve oluşturan kişi olarak tanımlamaktadır. Yeterlilik alanları ise şöyle belirlenmiştir: “içerik bilgisi”, “Etkili öğretme ve öğrenme stratejileri”, “Etkili öğrenme ortamları”, “Etkili mesleki bilgi ve beceriler”.”

***

Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinin değerlendirmeleri böyle. Derslerinin tüm sınıflarda okutulmasını istiyorlar. Fakat çok değil biraz geriye dönüp baktığımızda 1990’lı yılların sonunda her okulumuza bir BT(Bilişim Teknolojileri) sınıfı kurulduğunu görürüz. O yıllarda Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri çok düşük puanlarla öğretmen olarak atanabiliyordu. Bu gün ise gelinen durum ortada. Ders yok, var olan dersler de var olan öğretmenlerle dolduruluyor. Okullarımızın hemen hemen tamamındaki BT sınıfları da eski teknoloji olduğundan, yenilenemediğinden kullanılamaz durumda.

Okullarımızda çağın gelişen teknolojilerinin (Bilgisayar, projeksiyon, akıllı tahta…) yaygın olarak kullanılması dolayısı ile bunların kullanımı, bakımı ve günün şartlarına göre yenilenmesi için teknik elemana ihtiyaç vardır. Kabul görür veya görmez, fakat Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri her okulda bir tane bulunmak üzere Teknoloji Teknik Elemanı veya benzeri bir kadro ile okullara atanamaz mı? Böylece hem onların kadro, atanma ihtiyacı karşılanır; hem de okulların asıl ihtiyaç duyduğu bir alandaki boşluk kapatılmış olur. Kalın sağlıcakla. (14.7.2014)