Bilişim teknolojileri öğretmenlerine müjde

İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesinin ortaokul kısmında, 2013-2014 öğretim yılından itibaren 5. ve 6’ıncı sınıflardan başlamak ve kademeli olarak uygulanmak üzere “Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” dersini haftalık 2’şer sa

Ekrem Aytar ekremaytar@internethaber.com

“Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” dersi öğretmenleri derslerinin seçmeli hâle getirilmesi nedeni ile sıkıntılı bir yıl geçirdiler. Üstelik “Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” dersi öğretmenleri uzunca bir süredir (1993 yılından beri) okullarında formatör öğretmen olarak görevlendirilmekte ve bilişim teknolojilerinin okullarda etkin olarak kullanılması ile ilgilenmektedirler. Bu da ayrı bir tartışma konusu olarak gündeme gelmektedir.

“Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” dersi öğretmenleri yukarıdaki paragrafta saydığımız nedenlerden dolayı oluşan mağduriyetlerini gidermek için sosyal medyada güçlü bir şekilde örgütlenmiş ve seslerini duyurmak için kendi branşları olan bu alanı etkin bir şekilde kullanmışlardır. BilisimOgretmenleriOkullardaOlsa hastagi ile bir gecede binlerce tweet atmışlardır. Mart ayında başlayan bu çalışmalar meyvelerini Mayıs sonunda vermiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTK), ortaokulların haftalık ders çizelgesinde değişiklik yapmıştır. Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 08/05/2013 tarihli ve 43769797/121.01/886487 sayılı teklif yazısı üzerine, TTK 28.05.2013 tarih ve 22 sayılı kararla İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesinin ortaokul kısmında, 2013-2014 öğretim yılından itibaren 5. ve 6’ıncı sınıflardan başlamak ve kademeli olarak uygulanmak üzere “Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” dersini haftalık 2’şer saat ve zorunlu olarak okutulmasına karar vermiştir.

TTK Başkanı Emin Karip; bu kararı almakla öğrencileri teknolojinin tüketicisi değil üreticisi hâline getirmeyi, yeni tasarımlar, fikirler ve projeler ortaya koymalarına yardımcı olmayı sağlamayı amaçladıklarını belirtmiştir.

Sonuç “Bilişim Teknolojileri” dersi öğretmenleri için bir nebze de olsa sevindirici olmuş; bir müjde yerine geçmiştir. Bir çok okulda ders saati nedeni ile norm kadro fazlası durumuna düşen öğretmenler artık kadrolu bulundukları okulların normunda yer alacaklardır. Aynı zamanda okullarda yeni “Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” öğretmeni normları oluşacaktır. İletişimin, gelişen teknolojinin gündemimizin başköşesine oturduğu bu dönemde MEB yerinde bir kararla “Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” öğretmenlerini daha verimli hâle getirmiştir.

Ortaokullarda haftalık ders saati 35 olacak

11 Nisan 2012 tarih ve 28261 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan kanunla ilköğretim ve temel eğitim kanununda değişiklik yapılmış, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen yeni eğitim sistemi uygulanmaya başlanmıştır. Bu kanuna göre belirlenen haftalık ders saatleri çizelgesinde ilkokulların (1, 2, 3 ve 4. sınıfların) haftalık ders saati 30, ortaokulların 5. ve 6. sınıflarının haftalık ders saati 36; 7. ve 8. sınıfların haftalık ders saati ise 37 olarak belirlenmişti. TTK 28.05.2013 tarih ve 22 sayılı kararı ile ilkokul ve ortaokulların haftalık ders saatleri de hepsi haftalık 35 saat olmak üzere eşitlenmiştir.

 Bu, uygulamada günde altışar saat ders gören öğrencilerin, günde yedişer saat ders görmesi demektir. 2012-2013 eğitim öğretim yılında ilk defa 5. sınıflarda uygulanan haftalık 36 saat ders uygulaması ikili eğitim öğretim yapan okullarda sabah ders saatlerinin çok erken olması; öğleden sonraki grubun akşam saatinde de  çıkışın çok geç olması nedeni ile sıkıntılara yol açmış idi. Haftalık 35 saat ders uygulaması tam günler için ideal bir uygulamadır. Fakat ikili eğitim öğretim yapan okullarda yine de küçük aksaklıklar görülecektir.

Son bir hatırlatma. MEB öğretmenlerin il içi ve il dışı yer değiştirmelerini norm kadroların güncellemesinden sonraya bırakmıştı. Şimdi haftalık ders saatinin 35’e eşitlenmesi ile “Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” dersi 5. ve 6. sınıflarda 2 saat zorunlu hâle getirilmiştir. Yabancı dil eski çizelgede 5, 6, 7 ve 8. Sınıflarda 4’er saatti. Yeni çizelgede ise yabancı dil dersi 5 ve 6. sınıflarda  1’er saat azaltılarak 3’er saate düşürülmüştür. Bu nedenle okullar ve MEB yabancı dil dersi ve bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretmenlerinin normunu tekrar güncellemek zorundadır. (29.05.2013)