Borç yapılandırmaya süre sınırı getirildi
Yeni yapılan yönetmelik değişikliği ile borçluların borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağının tespit edilmesi uygulamasında "makul süre" sınırı getirildi.
Bankalara borcu olanlara ilişikin yapılandırmada yeni düzenleme yapıldı. Bugün Resmi Gazete’de çıkan yebi yönetmelik ile bir önceli yönetmeliğin bazı maddeleri iptal edildi.
Yapılan yeni değişiklikle finansal yeniden yapılandırma kapsamına alınacak borçluların, bu borçlarının yeniden yapılandırılması ve yeni bir itfa planına bağlanması sonucunda borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağının tespit edilmesi uygulamasında "makul süre" sınırı getirildi.
Yeni düzenle, yapılandırmanın, yapılandırma kapsamına alınacak borçların "makul bir süre içinde" geri ödeme kabiliyeti kazanacağının tespit edilmesini öngörüyor.
ÇERÇEVE ANLAŞMALAR YAPILACAK
Yönetmelik değişikliğiyle, yapılandırma kapsamına alınacak
borçluların mali durumunun tespiti BDDK'nın uygun göreceği bir
kuruluş yerine sadece çerçeve anlaşmalar ile belirlenecek
kuruluşlar tarafından yapılması hüküm altına alındı.
ZORUNLULUK GETİRİLDİ
Yönetmeliğin 5. maddesinde yapılan değişikliğe göre, bir borçluyla
yapılan sözleşmenin çerçeve anlaşmalarını imzalayan alacaklı
kuruluşların alacaklarının üçte ikisini oluşturan çoğunluğu
tarafından imzalanması halinde, çerçeve anlaşmalarını imzalayan
alacaklı kuruluşların tamamı tarafından alacakların yeniden
yapılandırılması zorunlu tutuldu.
Aynı maddede yapılan düzenleme gereğince, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumların finansal yeniden yapılandırma sürecine katılmalarına ilişkin esaslar çerçeve anlaşmalarıyla belirlenecek.Bu kurum ve kuruluşlar talepleri halinde alacaklı kuruluşların rızasına ve kabul nisaplarına bağlı olmaksızın finansal yeniden yapılandırmaya dahil olabilecekler.
Yönetmeliğin 9. maddesinin aynı risk grubuna dahil olan borçlulara piyasa faizlerinin altında faiz uygulanmayacağı ve ilave finansman sağlanamayacağına ilişkin fıkrası ile sözleşmelere taraf olan alacaklıların borçluya ait müşteri sırrı niteliği taşıyan bilgileri birbirlerine ve kanunen açıkça yetkili kılınan merciler dışında kalanlara vermelerini sınırlayan fıkrası iptal edildi.
Yönetmelik değişikliğiyle borçlu kuruluş için bir tanım da getirildi. Buna göre borçlu şirketler finans sektörü dışındaki şirketleri kapsıyor.