Boşanmaların nedeni işsizlik! 

İşsizlik yuva yıkıyor. Yapılan son istatistiklere göre boşanma nedenlerinin ilk sırasında işsizlik geliyor. 

Türkiye’de boşanma nedenlerin ilk sıralarında işsizlik gelirken, boşanmış kadınlar ve evli erkekler daha çok istihdam ediliyor! 
 
Türkiye’de yapılan son araştırmalara göre işsizlik artıyor. Evli çiftler arasında işsizlik boşanma nedeni olurken, boşanmış kadınlar hiç evlenmeyen, evli veya kocası ölen kadınlara oranla daha fazla istihdam ediliyor. 
 
Şiddet gören kadınlara yönelik yaptıkları danışmanlık faaliyetini anlatan İŞKUR yetkilileri bazı ilginç verileri aktardı. OECD’nin 2015 verilerine göre ülkemizde kadınların yüzde 12.9'u, erkeklerin de 9.4'ünün işsiz. 


EN ÇOK EVLİ ERKEKLER VE BOŞANAN KADINLAR 
 
Açıklanan diğer istatistiklere göre Türkiye’de kadınların işgücüne katılma oranını yüzde 32 olurken erkeklerde ise bu oran yüzde 72.6 olarak açıklandı. TÜİK'in "Sürekli Hanehalkı İşgücü Anketi" 2015 Kasım dönemi sonuçları kapsamında kadınların yüzde 13'ü, erkeklerin de yüzde 9.4'ü işsiz durumda. Bununla birlikte kadınların yüzde 27.5'i, erkeklerin ise yüzde 64.6'sı istihdam edildi. 

Medeni durumlara göre işsizlik oranlarına bakıldığında erkeklerde en çok medeni durumu ‘evli’ olanlar istihdam edildi. Bunu sırasıyla boşanmış, hiç evlenmemiş, eşi ölmüş erkekler takip etti.  

Kadınlarda ise en çok istihdam edilen ‘boşanmış’ kadınlar oldu. Bunu sırasıyla hiç evlenmeyen, evlenmiş ve eşi ölenler izledi. Ayrıca yıllara göre boşanmış kadın istihdamına bakıldığında 2010'da boşanan kadınların 37.5'i, 2011'de 39.8'i, 2012'de yüzde 41.2'si, 2013'te 41.3'ü, 2014'te de 39.7'si istihdam edildi. 

‘NE İŞ YAPIYOR’ DİYE SORMAYIN! 

TBMM Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu Başkanı, Ak Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü projeyi hatırlattı ve 25 yaş üstü kadınlara meslek edindirilerek meslek lisesi diploması almalarını sağlayan çalışma kapsamındaki rakamların güncellenmesini istedi. 

Keşir, "Okulun açıldığı gün öğretmen öğrencilere tek tek 'Annen, baban ne iş yapıyor?' diye sorar. Babası terk etmiş, ölmüş olabilir, şehit çocuğu olabilir. Bu tür travmaları yaşayan ve bunları haftalarca üzerinden atamayan çocuklar da var. Bu tür travmalarla çocukların karşılaşmaması gerekiyor. Ailede engelli yada yaşlı olabilir. Biraz bu konularda hassasiyet gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.