Memur Haber Mobil Uygulama
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Okurumuz Elif Kartal soruyor: “ Doğum tarihim 08.04.1957. İsteğe bağlı Bağ-Kurlu ev hanımıyım. İşe giriş tarihim 30.12.1998. Prim gün sayım 6 yıl bir ay. Bir ara boşluk bıraktım, o sürede ödemedim. Şuan isteğe bağlı Bağ-Kur’lu olarak devam ediyorum. Ara boşluğu yatırabilir miyim? İsteğe bağlı devam etmem halinde ne zaman emekli olabilirim? SSK’ya geçersem ne zaman emekli olabilirim. Başka bir alternatifim var mıdır?”
Sayın okurumuz, öncelikle Bağ-Kurlu olarak ne zaman emekli olabileceğinizi, sonrasında ise SSK’lı çalışmaya başlarsanız ne zaman emekli olabileceğinizi sırası ile açıklayalım.
Bu arada geriye dönük olarak boşluğu yatırarak hizmet günü kazanıp kazanmayacağınıza da değinelim.
Kadınlarda Bağ-Kur Şartlarıyla Emeklilik
Öncelikle şunu belirtelim ki halen isteğe bağlı sigorta ödüyorsunuz. 5510 sayılı Kanun sonrasında isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur statüsüne sayıldığı için halen Bağ-Kur koşulları ile emekliliğe tabisiniz.
Bağ-Kur’lu sigortalıların ne zaman emekli olacakları bir önceki sosyal güvenlik reformunun yürürlük tarihi olan 01.06.2002 tarihi itibariyle ne kadar hizmetlerinin olduğunu göre değişmektedir.
Hizmet dökümünüzü göndermemişsiniz. Hizmet dökümünüze e-devlet sisteminden bakın: 2002 yılının 1 Haziranı öncesinde üç yıldan az hizmetiniz varsa 58 yaş şartına, üç yıldan fazla hizmetiniz varsa da 55 yaş şartına tabisiniz.
Emekli olmanız için ise 20 yılı, başka bir deyişle 7200 günü ödemeniz gerekiyor.
Altı yıl kadar ödediğiniz için yaklaşık on dört yıl daha prim ödemeye devam edeceksiniz. Bu Bağ-Kur koşulları ile yaşlılık aylığı almanız için gerekli olan şart.
SSK’dan Emeklilik Daha Fazla Maaş Getirir
Alternatif olarak eski tabirle SSK’lı, yeni tabirle 4/1-(a)’lı olarak bir işyerine girerek çalışmanız halinde ise emeklilik koşullarınız değişebilecektir.
SSK koşullarına tabi olursanız hem daha az günle hem de daha erken yaşta emekli olursunuz.
SSK koşullarında emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi ve 5975 gün prim ödeme gün sayısını tamamlamanız gerekir.
Gördüğünüz üzere SSK koşulları sizi yaklaşık dört yıl önce emekli eder.
Yaş şartınız ise 55’tir.
Bir İşyerinde Çalışmanız Gerekir
Çeşitli defalarda yazılarımızda belirttik; SSK’lı sigortalı olmak için fiilen bir işyerinde çalışmak gerekmektedir.
Başka bir deyişle kâğıt üzerinde SSK’lı olmak, çalışmadan sigortalı bildirilmek, SSK’lı çalışıyormuş gibi gösterilmek mümkün değildir.
Eğer bir işyerinde çalışabilecek halde iseniz, SSK ile çalışarak eksik günlerinizi devam ettirmenizi tavsiye ederiz. Hem gelecekte daha yüksek maaş alırsınız, hem de çalıştıkça ülke ve aile ekonomisine katkıda bulunursunuz.
Ülkemizde kadınların istihdama katılım oranı çok düşük. OECD ülkeleri arasında en gerideyiz. Dolayısıyla kadınlarımızın ülke ekonomisine katılması önem arz ediyor.
Ancak altını çizelim çalışmadan SSK’lı bildirilmek olmaz, bu durum sahte sigortalılıktır, gelecekte müfettiş/denetmen tarafından tespit edilir ise de tüm haklarınız yanar.
Son 7 Yıl Önemli
Peki bir işyerinde çalışmaya başlarsanız otomatik olarak SSK koşullarına mı tabi olacaksınız? Bu sorunun cevabı hayır.
Farklı statülere tabi çalışması olanların hangi statüden emekli olacakları emekliliklerinden önceki çalışılmış son 7 yıl içerisindeki fazla olan hizmete göre belli olur.
Başka bir deyişle emekli olmadan önceki son 7 yılda 1260 günden fazla çalıştığınız takdirde SSK koşullarına tabi olursunuz.
Eğer 1260 günden fazla Bağ-Kur olursa son çalışmalarınızda bu sefer Bağ-Kur’dan emekli olursunuz.
Dediğimiz üzere SSK’dan hem erken emekli olursunuz, hem de daha yüksek maaş alırsınız.
Geriye Dönük Günleri Ödeyemezsiniz
Son olarak, çalışmadığınız ara boşluğu ödeyerek doldurup dolduramayacağınızı sormuşsunuz.
Sosyal güvenlik mevzuatımızda analık, askerlik, yurtdışı gibi belirli borçlanma halleri dışında geriye dönük çalışılmamış günleri borçlanarak ödeme gibi bir uygulama yoktur.
Geriye dönük olarak toplu para yatırarak emekli olunamaz.
Ancak ileriye dönük olarak çalışmadan sizin şuan yaptığınız gibi isteğe bağlı sigortalı olunabilir.
---
Kıssadan Hisse
“Tecrübe insanların hatalarına verdiği isimdir.”
— Oscar Wilde
---
Sorularınız için:
Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.
Yazarın tüm yazıları için: