Bundan sonra ne olacak? İşte yeni takvim

Bu tabloya göre de Meclis 17 Kasım'da toplanacak. Meclis'in ilk işi yemin töreni ve TBMM Başkanlığı seçimi olacak.

1 Kasım Genel Seçimi'nden tek başına iktidar olarak çıkan AK Parti'nin önündeki takvim şöyle yürüyecek: YSK'nın kesin sonuçları açıklamasından sonraki 5. gün TBMM toplanacak. 7 Haziran seçimlerinde kesin sonuçların açıklanması 18 Haziran'da gerçekleştiği için bu seçim sonuçlarının da 12 Kasım'da açıklanması bekleniyor. Bu tabloya göre de Meclis 17 Kasım'da toplanacak. Meclis'in ilk işi yemin töreni ve TBMM Başkanlığı seçimi olacak.

BAYKAL YİNE GEÇİCİ BAŞKAN

En yaşlı üye sıfatıyla, TBMM başkanı seçilene kadar yine CHP Milletvekili Deniz Baykal'ın Meclis'e başkanlık etmesi bekleniyor. Meclis, yemin töreni için 17 Kasım'da toplanacak. Ancak, bu tarihe kadar yeni vekiller kayıt işlemlerini yaptıracak ve parmak izi verecekler.17 Kasım'da 5 gün çalışmalara ara verilecek. Bu süre içinde Meclis başkanı adayları başvurularını yapacak. Sonraki 5 günde de Meclis Başkanlığı seçimi tamamlanacak. AK Parti tek başına Meclis Başkanı seçtirecek çoğunluğa sahip olduğu için seçimin kısa sürede tamamlanması ve bu kez pazarlıksız sonuçlanması bekleniyor.

10 GÜNDE HÜKÜMET

Daha önce, milletvekillerinin yemin etmesiyle birlikte bir milletvekiline hükümeti kurma görevi veriliyordu. Ancak, geçen seçimde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu görevi vermek için TBMM Başkanlık Divanı oluşumunu beklemesi nedeniyle bu kez de aynı sürecin işlemesi söz konusu olabilir. Bu durumda Meclis başkanının seçildiği gün başkanlık divanı üyeleri belirlenirse aynı tarihte hükümetin Meclis'e sunulması, bir hafta içinde hükümet programının okunması, üç gün içinde de programın görüşülüp güvenoylamasının yapılması gerekecek. Bu durumda en erken 7 Aralık'ta yeni AK Parti hükümeti güvenoyu almış olacak.

GÜVENOYU TAMAM ANAYASA YOK

Güvenoyu için 276 oy gerekiyor. Muhalefet blokunun bu oya ulaşamaması ve AK Parti'nin de 316 milletvekili alması nedeniyle güvenoyunda sorun görünmüyor. Anayasa değişikliği için en az 330 milletvekil gerektiğinden başkanlık sistemi yolunda bir Anayasa değişikliği için iktidar partisinin tek başına oyu yeterli görünmüyor.

İLK İŞ BÜTÇE OLACAK

Meclis'te çoğunluğa sahip olan AK Parti, komisyonlarda da rahatlıkla çoğunluğu sağlayacağı için yasama çalışmaları da hemen başlayabilecek. Meclis'in ilk işi de böylece yıl sonuna kadar geçici bütçeyi kabul etmek olacak.