Bunu yapmayana artık kredi yok!

Vatandaşın banka borçlarını takip eden Kredi Kayıt Bürosu (KKB), yeni yıldan itibaren telefon, elektrik ve doğalgaz gibi ödemeleri de takip edecek. Borcunu aksatan kişiler notları düşeceği için bankadan kredi alamayacak.

 Düzgün ödeme yapanlar ise daha cazip şartlarda kredi kullanacak. Şu anda bireylerin kredi notunu sadece bankacılık verileri etkiliyor. Ancak önümüzdeki dönem Merkez Bankası'nda olan risk merkezi fiilen Türkiye Bankalar Birliği'ne (TBB) geçtiğinde Kredi Kayıt Bürosu, GSM, elektrik, doğalgaz ödemeleri üzerinden de kredi notu üretmeye başlayacak.

Sistem 2014'ten itibaren risk raporlarına da girecek ve kredi notunu etkilemeye başlayacak. Konu hakkında daha önce bir açıklama yapan KBB Genel Müdürü Kasım Akdeniz, "Bireyler küçük büyük diye bakmadan ödemlerini vadesinde yapmalılar. Sistem parası mı yok, ödemeyi mi unuttu diye bakmıyor. Ödenmeyen bir borç notu etkiliyor. Asgariyi ödemiş, tamamını ödemiş sistem buna da bakmıyor. Ama uzun dönemde sürekli asgariyi ödemiş ise bunu dikkate alır" ifadelerini kullandı. Sistemin yeni yılda fiilen uygulamaya geçeceğini belirten KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz, elektrik, doğalgaz ve telefon borçlarını ödemeyen kişilerin banka kredisi almalarının zorlaşacağını açıkladı. Yeni sistemle ayrıca vatandaşlar, internet üzerinden kredi notunu da öğrenip, neden düşük olduğunu görecek ve aksaklıkları düzelterek notunu artıracak.
Kart taksiti gelirin yarısını aşmayacak

FİŞTE İNTERNET ADRESİ OLACAK

Yeni yıldan itibaren, fatura, perakende satış fişi, gider pusulası gibi belgelerde tacirle ilgili bilgilerin gösterilmesi zorunlu olacak. Yürürlüğe girecek maddeye göre, tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde tacirin sicil numarasının, ticaret unvanının, işletmesinin merkezinin ve tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi gösterilecek. Belgelerde bu bilgilerin bulunmaması halinde ise 2 bin 240 lira para cezası uygulanacak. Ayrıca, söz konusu bilgiler e-fatura kullanacak firmaların kullanacağı e-faturalarda da yer alması gerekecek.

ÇİPLİ KİMLİK DAĞITILIYOR

Yeni çipli kimlik kartları yeni yıldan itibaren dağıtılmaya başlanacak. 10 yıllık kullanım süresi olacak çipli kimlik kartları, seyahat belgesi ve e-imza olarak da kullanılabilecek. Kartla, e-devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetten ulaşılacak. Hayatın her alanında kolaylık sağlayacak nüfus kimlik kartlarının 18 TL karşılığında verilmesi planlanıyor. İçerisinde pek çok özelliği de barındıran akıllı kimlik kartları ile vatandaşlar vize istemeyen ülkelere gidebilecek. Akıllı kartlarda, vatandaşların banka hesap numaralarının, ehliyet, maaş ve sağlık bilgilerinin olduğu şifreli bir çip yer alacak. Kimliklerin üzerinde 1 GB'ye kadar veri depolanabilecek. Bakanlar Kurulu'ndan da onay alan akıllı kimlik kartlarının dağıtımı 3 yılı bulacak. Her yıl 25-30 milyon aralığında akıllı kimlik kartı dağıtılacak.