Çoban sertifikası almak için 760 kişi başvuru yaptı

Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından uygulanacak ‘Sürü Yönetim Elemanı Benim' projesi çerçevesinde açılacak kurs için 760 kişi başvuru yaptı.

Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülecek 'Sürü Yönetim Elemanı Benim' projesi kapsamında açılacak kurs için 760 kişi başvuru yaptı. Kursiyerlere günde 8 saat olmak üzere 15 gün süreyle 120 saatlik eğitim verilecek.

Birlik Başkanı İhsan Akın, Yazıhan ile Arguvan ilçelerinde küçükbaş hayvan yetiştiricilerini küpeleme çalışmaları, çobanlık projesi, kırsal kalkınma yatırımları destek projesi ve kredi kolaylıklarına ilişkin bilgilendirdi.

Sürü Yönetim Elemanı Benim Projesi için çalışmalara başladıklarını belirten Akın, proje kapsamında açılacak kurs için en az ilkokul mezunu olmak kaydıyla 760 kişinin başvuru yaptığını belirtti. Programa kabul edilenlere teorik ve merada uygulamalı olmak üzere, toplam 120 saat eğitim verileceğini anlatan Akın, sürü yönetimi eğitimlerinin günde 8 saat olmak üzere 15 gün süreceğini ifade etti. Kurslara katılan çoban adaylarına İŞKUR ile Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından destekler sağlanacağının altını çizen Akın, "Uygulanacak projede, genel amaç, sürü yönetimi elemanı veya sürü yönetimi elemanı olmaya aday kişilere koyun ağılı ve keçi barınağı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanların besleme ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, bulaşıcı ve yetiştirme hastalıklara karşı koruyabilme ve mücadele edebilme, biyogüvenlik uygulamalarına hakim olma, sağım yapabilme yeteneği kazandırmak. Ayrıca, kursiyerlere küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sürü yönetimi ile ilgili faaliyetlerini, MEB modüler eğitim programı çerçevesinde kazandıkları bilgilerin ışığı altında, daha bilinçli bir şekilde yürütmelerini sağlamak, kırsal alanda daha sağlıklı bir sürü yönetimi yapabilme yeteneği kazandırmaktır." diye konuştu.

Projeyle çobanlık mesleği sürü yönetim elemanlığı adıyla sosyal güvencesi olan, meslek niteliğine haiz ve aranılan bir iş alanı olacağını söyleyen Akın, "Eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olan sürü yönetimi elemanı adaylarına MEB tarafından onaylı sertifika verilecektir. Sertifikalandırılan sürü yönetim elemanları eğitimin konusuna ve modülde ifade edilen alanlara uygun işlerde istihdam edilme imkanı bulabilecek veya eğitimin konusuna uygun olarak kendi işinde çalışabilecektir. Sertifikalı çobanları en az 10 ay süre ile çalıştırdığını belgeleyen 250 baş ve üzeri küçükbaş hayvan varlığına sahip olan işletmelere yıllık destekleme yapılması planlanmaktadır. Söz konusu desteklemeler ve eğitimler sonucunda vasıflı ve kayıtlı istihdam sağlanacak, koruyucu aşılama takvimine ve biyogüvenlik uygulamalarına katkı sağlayacak, güncel ve güvenilir veriye erişilecek, Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizdeki geniş mera alanları modern işletmelerle 'kırmızı et ve yöresel süt ürünleri' üretim merkezi olacaktır. Üreticiler, eğitimin konusuna uygun olarak kendi işinde de çalışabilecektir." şeklinde konuştu.

Akın, küpelenmeyen hayvanlar için yetiştiricilere uygulanacak ceza işlemlerinin 2014 yılı sonuna ertelendiğini belirtti. Yetiştiricilerin küpesi olmadığı için kayıt dışı görünen hayvanlarını gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerine başvurarak küpeletmeleri gerektiğini anlatan Akın, "Tüm yetiştiricilerimizin küpesiz ve kayıt dışı olan hayvanlarını kayıt altına almaları için bağlı bulunduğu il ve ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğüne yazılı ve sözlü müracaat edip işlemlerini yaptırabilirler. Aksi halde süre bitiminde kesinlikle cezai işlem uygulanacak. Bu süre içerisinde küpesi düşen hayvanları ve küpesiz olan hayvanlarını küpeletmeleri gerekiyor." dedi.

Tarıma dayalı yatırım destekleri için başvuruların 27 Ocak'ta sona ereceğini bildiren Akın, sabit yatırımlarda küçükbaş hayvan işletme yatırımları için yüzde 50 hibe verileceğini aktardı. Akın, hayvancılıkla uğraşanların desteklerden faydalanması için gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerine 27 Ocak'a kadar başvurmaları gerektiğini ifade etti.