Demokratikleşme Paketi Ocak'ta yasalaşacak!

Başbakan Erdoğan'ın Meclis'e sevk edileceğini açıkladığı demokratikleşme paketi, 10 ana başlık altında birleştirilecek ve torba yasa halinde en geç Ocak ayında yasalaştırılacak

Başbakan Tayyip Erdoğan, atv ve aHaber'in ortak yayınında, demokratikleşme paketi kapsamında yer alan yasal düzenlemelerin önümüzdeki günlerde Meclis'e sevk edileceğini açıkladı. Paketin, yasal düzenleme gerektiren ikinci ayağında Türkiye'de demokrasinin standartlarını yükseltecek 10 önemli adım yer alacak.

İDARİ AYAK TAMAM

Sabah gazetesinin haberine göre; Erdoğan'ın bir süre önce açıkladığı demokratikleşme paketinin idari ayağındaki düzenlemeler tamamlandı, genelge ve yönetmelikler çıkartıldı. Kamu çalışanlarının başörtüsü takması serbest bırakıldı, Andımız kaldırıldı, Mor Gabriel Vakfı'nın malları iade edildi ve köy isimlerinin değiştirilmesine izin verildi.

10 ÖNEMLİ DÜZENLEME

Paketin, yasal düzenleme gerektiren ikinci ayağında çeşitli yasaları kapsayan düzenlemeler bulunuyor. Hükümet, Nevşehir Üniversitesi'nin ismi Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi olarak, Siirt'in Aydınlar İlçesi'nin isminin de Tillo olarak değiştirilmesini Meclis'ten geçirdi. Yasal düzenlemeler bölümünde yer alan diğer konular 10 ana başlık altında toplanıyor. Bu düzenlemeler torba yasa şeklinde Meclis'e sevk edilecek ve en geç Ocak ayında yasalaştırılacak. Bu düzenlemeler ise şöyle sıralanıyor:

NEFRET SUÇLARI: Nefret suçları TCK içindeki 8 maddede düzenlenecek. "Kasten adam öldürme, yaralama, işkence, yağma, tehdit, kişiyi özgürlüğünden mahrum kılma, hakaret, mala zarar verme suçları "bir kişiye veya gruba karşı dili, ırkı, milleti, rengi, dini, felsefi inancı, engelliği ve mezhebi" nedeniyle işleniyorsa cezalarda artırıma gidilecek. TCK'nın hakaret suçunu düzenleyen 125'inci maddesinde köklü değişiklik yapılacak. Hakaret ve küfre 3 aydan 2 yıla kadar verilen hapis cezası adli para cezasına çevrilecek.

YAŞAM TARZINA MÜDAHALE: Yaşam tarzına müdahale suç olarak TCK'ya girecek. TCK'nın 115'inci maddesi 'cebir ve tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir kimsenin inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına, tercihlerine müdahale eden veya bunları değiştirmeye zorlayana 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir' şeklinde değiştirilecek.

AYRIMCILIKLA MÜCADELE VE EŞİTLİK KOMİSYONU: 'Dil, din, ırk, cinsiyet' gibi konularda gerek kamuda gerekse özel sektör ve toplumda ayrımcılığa maruz kalan vatandaşlar başvurabilmesi için Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik komisyonu kurulacak.

PARTİLERE DEVLET YARDIMI: Seçimlerde yüzde 3 ve üstünde oy alan siyasi partilere Hazine yardımı yapılacak. Mevcut sistemde yüzde 7 ve üstünde oy alanlara yardım yapılıyor.

EŞ BAŞKANLIK: İki kişiden fazla olmamak kaydıyla partiler eş genel başkanlık sistemini kullanabilecek.

ÜYELİK ENGELİ KALKIYOR: Siyasi partilere üyeliğe engel hükümler yasalardan çıkartılacak.

KÜRTÇE PROPAGANDA: Partiler, farklı dil ve lehçelerde propaganda yapabilecek.

GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞLER: Toplantı Gösteri ve Yürüyüşleri Yasası'nda değişiklik yapılacak. Vali ve kaymakamlar, STK'ların görüşlerini almak suretiyle nihai kararını verecek. Hükümet komiseri uygulaması bitecek.

KÜRTÇE ÖZEL EĞİTİM: Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açılacak. Bu okullarda belli dersler Türkçe okutulacak.

KİŞİSEL VERİLER: Kişisel verilerin korunmasına yönelik önlemler alınacak. Bu verilerin hangi koşullarda nasıl korunacağını belirleyecek bir kurul oluşturulacak.