Dershaneyi kapatacaksan okulu da kapat!

Dersanelerin kapanması için üzerinde titizlikle çalışılmış yeni bir ölçme, değerlendirme ve yönlendirme sistemine ihtiyacımız var.

Salim Kocabaş salimkocabas@internethaber.com

Kapısı kapalı, içinde malzemesi olmayan laboratuarlar.

Sabahçı öğlenci doldur boşalt kalabalık okullar, sınıflar.

Kimsenin kimseyle ilgilenemediği, sadece prosedürlerin yerine getirildiği bir ortam.

Saat saat müfredat, saat saat teftiş.  Asker formelliğine bürünmüş donuk bir sistem.

Başının derde girmesinden korkan yüz binlerce eğitimci.

Alfabesi beş harften oluşan bir eğitim, a,b,c,d,e.

Kaldırın kitapları yazılı yapacağım diyen 21.yüzyıl öğretmenleri.

Etkileşime dolayısı ile değişime kapalı bir sorunlar yumağı eğitim.

Sorunların en zor çözüleceği alan. Çünkü objesi insan ve biz insana hakkettiği değeri henüz vermiyoruz.

Bana göre iktidarların yegâne başarı ölçütü eğitimde gösterdiği performanstır. Eğitim, salt eğitime odaklanarak çözülecek bir mesele değil çünkü. Başta ekonomi olmak üzere, sağlık, ulaşım, demokrasi gibi temel alanlardaki performansın bir toplamıdır eğitimdeki başarı. Kısaca eğitimde başarılı iseniz, başarılı bir hükümetsiniz demektir.

Dershaneyi kapatmakla hangi sorunu çözeceğiz? Laboratuarlar mı açılacak? Hayat okula mı taşınacak? İnsanlar birbirlerine güvenle mi bakacak? Genel olarak sistem değişmez ise dersanelerin kapatılması ne işe yarayacak?

Dershaneleri kapatacaksak, okulları da kapatalım. Çünkü ikisi de ezberci insancıklar yetiştiriyor. Ezberci abiler mutsuzluk üreten, sinirli,  keyifsiz, doktor, mühendis, öğretmen, akademisyen filan oluyor.  Sonra insan kaynaklarımız niye verimsiz diye sorguluyoruz. Üretken insanların ezberci olmadıklarını, olamadıklarını anlayamıyoruz.

Şiir yazanları, resim yapanları, enstrüman çalanları, yazı yazanları kısacası hayatı anlamlandırmaya çalışanları hakkıyla takdir etmiyorken,  ezberi iyi olanların yollarına gül döküyoruz.  Bu yüzden dershaneler de, okullar da bir zamanlar kapatmakla övündüğümüz medreselere dönüşüyor.

Veya biraz bekleyelim. Belki şehre bir film gelir, yeni bir şarkı bestelenir, yeni bir kitap yayımlanır da eğitim sistemine esastan bir el atma ihtiyacı duyarız.

Not: Aralık 2012 de da yayımlanan yazıdır.