DGS 2016 başvuruları işte son tarih
DGS 2016 başvuruları 31 Mayıs 2016 tarihinde başladı. Sınava başvurular ne zaman sona eriyor, DGS'ye kimler girebilir? DGS 2016 ne zaman yapılacak? İşte detaylar...
2016 DGS başvuruları 31 Mayıs - 13 Haziran 2016 tarihleri arasında yapılacak.Dikey geçiş sınavı ne zaman yapılacak? Sınava kimler başvurabilir? Detaylar memurhaber.com'da.
31 Mayıs 2016 tarihinde başlayan Dikey Geçiş Sınavı(DGS) başvurularında son 1 haftaya girildi. DGS sınavı için son başvuru tarihi ise 13 Haziran. Üniversitelerin Ön Lisans bölümlerinden mezun olan, Lisans eğitimini tamamlamak isteyen adayların girmesi gereken Dikey Geçiş Sınavı(DGS)'nın başvuruları devam ediyor.
DGS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?
31 Temmuz'da gerçekleştirilecek sınav öncesi 31 Mayıs'ta başlayan başvuru işlemleri 13 Haziran tarihinde sona erecek. Lisans eğitimini tamamlamak isteyen adaylar bu sınava başvurarak başarılı olmaları durumunda Lisans programlarına başlayabilecek.
2016 DGS’YE NASIL BAŞVURULUR?
Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler. Gerek merkezî yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezî sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar.
Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezî olarak yapılır. Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS) sonuçlarına göre ülkemizdeki meslek yüksekokullarına yerleştirilen adaylardan dikey geçiş yapmak isteyenler 2016-DGS’ye girerler, ancak bu adaylar 2016-DGS Kılavuzunda yer alan kontenjanlardan yararlanamazlar.
Dikey geçiş yapmak istediklerini Yükseköğretim Kuruluna bildiren adayların yerleştirilme istekleri, yerleştirildikleri ön lisans programını 2 yılda tamamlamış olmaları, mezuniyet not ortalamalarının en az % 60 ve DGS puanlarının tercih ettikleri lisans programına, ilgili yılda DGS sonucuna göre en düşük puanla yerleşen adayın puanından en fazla 50 puan altında olması şartıyla, Yükseköğretim Kurulu tarafından değerlendirilir.
Açık öğretim ve meslek yüksekokullarının ön lisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler. Bu konudaki başvuruların ilgili yükseköğretim kurumuna yapılması gerekmektedir. Geçiş yapılabilecek programlara ilişkin ayrıntılı bilgiler Üniversitenin İnternet adresinden edinilmelidir. Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.
DGS 2016 SINAV ÜCRETLERİ NE KADAR?
2016 yılında DGS ücreti 80 TL olarak belirlendi.
HANGİ BANKALARA YATIRILACAK?
T.C. Ziraat Bankası ATM ve İnternet bankacılığı
T. Halk Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı
Akbank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak
adaylar hariç)
Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı
(KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Türk Ekonomi Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı
DenizBank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak
adaylar hariç)
Tüm PTT İş Yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi
Magusa)
**Sınav/yerleştirme ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.