Doğalgaz ve elektrik zam yapılacak mı son durum
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaza ve elektriğe herhangi bir zam yapılmayacağını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaza ve elektriğe herhangi bir zam olmadığını söyledi.
Yıldız, TBMM'nin açılışının 95. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"Trafolarla ilgili bir çalışma yapıyor musunuz?" sorusu üzerine Yıldız, "Yapıyoruz. Bütün hepsiyle alakalı yapıyoruz. Komple bütün tadilatlar, tamiratlar. Şimdi ben televizyonda bir alt yazı izliyorum 'İstanbul'un elektriği kesilecek' diyor. Bakım, onarım çalışmasından dolayı elektrik kesilecek derseniz, bu doğru bir tabir değil" dedi.
Bakan Yıldız, bir başka soruyu yanıtlarken doğalgaza ve elektriğe herhangi bir zam olmadığını bildirdi.
Yıldız, PKK tarafından bölgede elektrik hattına verilen zarara da değindi. 154 kilovoltluk bir iletim hattının ana direğinin PKK tarafından havaya uçurulduğunu belirten Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
"Şimdi biz düzeltmeye çalıştıkça yıkmaya çalışan, bozmaya çalışan bir yapı varsa bunu da bütün açıklığıyla beraber teşhir ederiz. Kestiği elektrik Kürt vatandaşımızın elektriği. O bizim vatandaşımız. Komple Şırnak ve bütün bölgeyi etkiliyor. Oradaki üreten santralin yolundaki direk bu. Kimin elektriğini kesiyorsunuz? Türkiye Cumhuriyeti devletinin, düşmanı olduğunuz Türkiye Cumhuriyeti devletinin mi oradaki vatandaşın mı? Vatandaşın elektriğini kesiyorsunuz. Türk'ü, Kürt'ü ayrım yapmaksızın oradaki bütün vatandaşımıza götürdüğümüz hizmet bu."
BOTAŞ'ın iletim hatlarının özelleştirilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Yıldız, "Elektrik iletim hatlarının özelleşmesi de söz konusu değil. Söz konusu olan doğalgaz üretim şirketlerinin özelleşmesi. Kamu, elindeki şirketleri özelleştiriyor. Eğer Rusya Federasyonu'ndan böyle bir talep olursa biz ihaleleri açıyoruz katılır ve alabiliyorsa alır. Onu belirleyecek olan bakanlık değil, ihaledeki fiyatlar" diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapımına ilişkin, "Biz bir Amerikalıdan daha az cesaretli değiliz, bir Almanya'dan da Japonya'dan da Fransa'dan da... Niçin biz korkalım? Dünya, 442 nükleer santralini Paris'e 90 kilometre, Madrid'e 70 kilometre mesafede yaparken, onun turisti korkmuyor da niye bizim turistimiz korkuyor. Niçin onlar o kaygıya sahip değiller? Biz üçüncü dünya ülkesi değiliz" dedi.
Yıldız, TBMM'nin açılışının 95. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
"HDP'nin 'ücretsiz elektrik" vaadinin" sorulduğu Yıldız, seçim dönemlerinde bazı siyasetçilerin rakamlardan uzaklaşabildiğini ifade ederek, "Ben mühendisim, rakamlarla biraz aram iyi. Kayıp, kaçak oranları ortada. Bu işin doğusu, batısı olmaz. Şöyle bir anlayış temelden yanlış; 'Biz Doğu'da üretiyoruz, siz Batı'da tüketiyorsunuz.' Bu işin, 'beni, seni' olursa zaten yanlış olur. 'Ben, sen' diye birşey yok. Biziz" diye konuştu.
Doğu'ya, Güneydoğu'ya fındığın, çayın, ihracat vergisiyle gitmediğini belirten Yıldız, "Türkiye, Edirne'den Kars'a kadar aynı, bir bütün. HDP'nin bu manada popülizmin ötesinde çok yanlı konuştuğunu düşünüyorum. Elektrik fiyatlarının cirosu 60 milyar TL'dir. Onun yerine bir kaynak oluşturduğunuz kadar ondan almazsınız, oluşturmazsanız alırsınız. Bakıyoruz, olmayan paranın harcaması yapılmaya başlandı, biri 60 milyar, biri 150 milyar harcıyor. Olan para harcanır, olmayan para harcanmaz" ifadelerini kullandı.
"Kayıp, kaçak elektrikte yeniden yapılandırmalar devam ediyor mu borcunu kapatan iller var mı?" sorusuna Yıldız, şu yanıtı verdi:
"Devam ediyoruz. Batman'ı bir kısım noktalarda çok iyi gördük. Urfa'da ciddi bir kıpırdanma var. Diyarbakır'ın bazı bölgelerinde var. Çözüm Süreci'nin, siyasi, idari konuların yanında teknik açıdan da bize yarayacağı kanaatindeyim enerji sektörü olarak. Biz başkasının parasını harcamayacağız, borçlanma limitleri de belli olan bir kalemimizi harcayacağız. Kamu bütçesi sonuçta bu. O yüzden seçim dönemlerinde vatandaşımızın tepkisi bunları ayırt edebilecek durumda. Sağduyusuna, sezgisine güvendiğimiz yapı bu. Vatandaşımız bunu çok iyi ayıklıyor. Her malın bir değeri var. Ben, bunu 100 liraya almak istiyorum ama 200 lira piyasa değeri, ne yapacaksın? Elektrik fiyatı yarı fiyatına düşse, iki katına çıksa onun bir piyasa değeri var. Şunu gözden kaçırmamamız lazım; Şu anda Avrupa'nın en ucuz üç ülkesinden bir tanesiyiz, doğalgazda da en ucuz ülkesiyiz. Daha ucuz olabilir mi? Piyasa değeri şu anda bu."
-"Sırtımızda yumurta küfesi var"
"Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin toplumun duyduğu kaygılar var. Bu konuda ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine Yıldız, "Biz bir Amerikalıdan daha az cesaretli değiliz, bir Almanya'dan da Japonya'dan da Fransa'dan da... Niçin biz korkalım? Dünya, 442 nükleer santralini Paris'e 90 kilometre, Madrid'e 70 kilometre mesafede yaparken, onun turisti korkmuyor da niye bizim turistimiz korkuyor. Niçin onlar, o kaygıya sahip değiller? Biz üçüncü dünya ülkesi değiliz" yanıtını verdi.
Enerji Mühendisleri Odası'nın, kendisi hakkındaki eleştirilerinin hatırlatıldığı, Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
"Bir Mühendisler Odası, İstanbul Teknik Üniversitesi'ni bitirmiş, belli oranda 30 yıllık mühendislik yapmış birine, mühendisliğiyle alakalı konuşabiliyorsa, kendi akreditasyonunu tartışmaya açmış demektir. Benim bu konuyla ilgili hiçbir sıkıntım yok. Ben 15 yıl önce genel müdürlük yapıyordum, enerji sektörü üzerine. Bizi tabi beğenenler, beğenmeyenler olacak. Onun bir siyasi çıkış olduğunu söylemem lazım, Mühendisler Odası adına. Ama sırtında yumurta küfesi olmayanlarla daha farklı konuşmak gerekiyor. Bizim sırtımızda yumurta küfesi var, yönetmek, idare etmek, bütün bunları çalışmak zorundayız. Türkiye, 2002'deki enerji yapısıyla kalsa, günlük yaklaşık 6-7 saat elektriğin kesilmesi gerekiyor. Bunu kim kabullenebilir? Sorarlar mı bana o zaman 'Hangi enerji kaynağından ürettiniz?' Biz hak ettiğimiz refah seviyesinden geriye gidersek, onun izahını ancak bize eleştiri olarak sunarlar. O yüzden bizim yönetmek gibi bir sorumluluğumuz var, bir de bir işin nasıl olmayacağını tarif edenler var. Bize bir işin nasıl olacağını tarif ederlerse, onu biz dinleriz."
-"Rusya'nın, 1915 Ermeni olaylarına ilişkin açıklaması"
"Rusya Devlet Bakanı Vladimir Putin'in, 1915 Ermeni olaylarıyla ilgili yaptığı açıklama, ortaklıkları, enerji yatırımlarını nasıl etkiler?" sorusuna da Yıldız, enerji sektöründe Rusya Federasyonu ile çok fazla ilişkilerinin bulunduğunu belirterek, "Açıkçası ben o kelimeyi tahmin etmiyordum. Mutlaka, bu ilişkiye her birimizin hassasiyetleri ölçüsünde nezaket göstermemiz gerekiyor. Çünkü biz stratejik projeler yapan iki ülkeyiz, birbirimizin hassasiyetlerini koruyup kollayacağız. 'Tahmin eder miydiniz?' derseniz, açıkçası bunu söyleyeceğini tahmin etmiyordum" dedi.
Rusya-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu Eş Başkanı olduğunu belirten Yıldız, sözde soykırım iddialarıyla ilgili Türkiye'nin arşivlerin açılması çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, Rusya'nın bu konuda daha ikna edici kelimeler kullanacağına inandığını söyledi.
-"Fens kafesleri var"
"CHP'nin trafolu ve kedili reklam filmi ile vaatleri konusunda düşünceniz nedir?" sorusuna, Yıldız, "Ben o cümleyi kullanırken, bakın espri olarak alacaksınız ama böyle bir gerçek var diye bahsetmiştim. Bahsettiğim her cümlenin gerçek payı var. Espri yanı ağırlık kazanmış olabilir. Ben bunlardan dolayı bir alınganlık göstermiyorum" yanıtını verdi.
"Seçimlerde kedilerin girmemesi için bir önlem olacak mı?" sorusu üzerine Yıldız, "Fens kafesleri var, bütün bunların olmaması için gayret gösteriyoruz. Ne varsa, onu yine gerçeğiyle paylaşacağım. Yani o konuda herhangi bir komplekse sahip bir cümle kullanmam, ne varsa onu paylaşırım" diye konuştu.
CHP'nin seçim vaatlerinin daha gerçekçi olacağına dair ümidini kaybettiğini belirten Yıldız, vatandaşın da muhalefetten daha gerçekçi davranmasını beklediğini kaydetti.