Doğum borçlanması erken emekli eder mi?

İlk işe giriş tarihinize göre emekli olmak için 20 yıl sigortalılık, 51 yaş ve 5750 prim ödeme gün sayısını doldurmak zorundasınız.

Bünyamin Esen bunyaminesen@internethaber.com

Okurumuz Beril KURTCAN soruyor: “01.05.1974 doğumluyum. Evlenmeden önce sekreter olarak çalışıyordum. Çalışmaya 10.05.1995 tarihinde başladım. 2000 yılında evlendim işi bıraktım. 2003, 2006 ve 2009 doğumlu üç çocuğum var. Ne zaman emekli olurum? Doğum borçlanmamı yapmamı tavsiye eder misiniz? Hizmet dökümümü ekte gönderiyorum. Doğum borçlanması ne kadar?”

Sayın okurum,

İlk işe giriş tarihinize göre emekli olmak için 20 yıl sigortalılık, 51 yaş ve 5750 prim ödeme gün sayısını doldurmak zorundasınız.

Şuan yaşınız 39 ve yaşı doldurmanıza epey var. Öte yandan prim ödeme gün sayınız da eksik.

Emekli olmanız için gerekli eksik gün sayısının bir kısmını doğum borçlanması ile ödemeniz mümkün.

Ayrıntılı olarak açıklayalım.

Doğumuzdan Sonra Geçen 48 Ayı Borçlanabilirsiniz

Eksik günlerinizi tamamlamak için 10.02.2003 ve 15.05.2006 tarihinde yaptığınız iki doğumu her biri yirmi dört aya kadar borçlanabilirsiniz.

Bu şekilde toplamda 48 aya kadar hizmet kazanırsınız. Bu şekilde 1440 gün kazanmanız söz konusu olur.

Ancak ne yazık ki şuan için üçüncü çocuğunuzun doğduğu dönemi borçlanamazsınız. Zira mevcut yasaya göre doğum borçlanması en fazla iki çocuk için yapılabiliyor.

Doğum borçlanmasının üç çocuğu çıkartılmasının önümüzdeki ay Meclis gündemine gelmesi beklenen torba yasada olduğu şeklinde kamuoyunda duyumlar var.

Eğer yasa çıkar ise üçüncü çocuğu da borçlanıp fazladan 720 gün daha kazanabilirsiniz.

Ancak şunu söyleyelim, halen doğum borçlanması iki çocukla sınırlı, yeni yasanın çıkmasına kadar da bu böyle sürecek.

Doğum Borçlanması Ne Kadar?

01.07.2013-31.12.2013 tarihleri arasında borçlanma tutarı asgari aylık 326 TL 88 Kuruş.

Bu tutar yeni yılda asgari ücret artışı oranında artacak. Zira doğum borçlanmalarının asgari tutarı her yıl asgari ücrete göre iki kez artar.

İki çocuğunuzu da borçlanmanız halinde toplamda dört yıl karşılığı 15690 TL 24 ödemeniz gerekmektedir.

Borçlanmayı şuan olduğu gibi emeklilik döneminde de yapabilirsiniz.

Hangi tarihte borçlanma yapıyorsanız o tarihteki asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında sizin belirleyeceğini tutarın %32’si oranında prim ödeyeceksiniz.

Asgari ücret üzerinden ödemenizi tavsiye ederim.

Doğum Borçlanması Sigorta Başlangıcını Geriye Çekmez

Burada belirtelim ki doğum borçlanması askerlik borçlanmasında olduğu gibi sigorta başlangıç süresini geriye götürmez. Askerlik borçlanması sigortalılık süresini borçlanılan gün kadar geriye götürürken doğum borçlanması yalnızca gün kazandırır.

Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4/1-(a) kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri borçlanılabilir.

Belirttiğimiz üzere doğum borçlanması halen en fazla iki çocuk ile sınırlı olmak üzere yapılabilmektedir. Borçlanılacak dönemde çalışılmamış olması şarttır.

Öte yandan doğum borçlanması yapılabilmesi için ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış olmak şartı aranmaktadır. Dolayısıyla sigortalılık tarihi geriye gitmez.

Eksik Günlerinizi İsteğe Bağlı Ödeyebilirsiniz

Peki, eksik günlerinizi nasıl ödeyeceksiniz?

Evde çocuklarınıza baktığınız için bir işyerinde çalışmayan kadınlar için isteğe bağlı sigorta şansı var.

Aylık 326 TL 88 Kuruş ödeyerek çalışmadan isteğe bağlı sigortalı olabilir, eksik günlerinizi bu şekilde tamamlayabilirsiniz.

İsteğe bağlı prim tutarı da her yıl asgari ücrete endeksli olarak artmaktadır.

İsteğe bağlı ödenen sigorta primleri halen 4/1-b statüsüne, başka bir deyişle eski Bağ-Kur’a sayılmakta.

Doğum Borçlanmasını SSK’lı İken Yapın

Doğum borçlanmanızın 4-1/a kapsamında sigortalılık (eski tabirle SSK) olarak sayılması için son olarak tabi olduğunuz statünün SSK olması yada halen hizmet akdine tabi olarak çalışıyor olmanız gereklidir.

4/1-b’ye tabi olacak şekilde çalışırken yada son hizmetiniz bu statüye tabi iken halinde vereceğiniz borçlanma dilekçesi 4/1-b’ye sayılacaktır.

Başka bir deyişle doğum borçlanmasını isteğe bağlı öderken değil, son çalıştığınız statü SSK iken yapın.

Başka bir deyişle şuan isteğe bağlı yada 4/1-b’li olarak çalışmanız halinde borçlanma koşullarınız değişecektir.

Son 3,5 Yıla Dikkat Edin

Emeklilikte dikkat etmeniz gereken bir şey de, çalışmalarınızın geçtiği son yedi yıldaki fazla olan statü.

Emekliliğinizin SSK statüsünden olması için son 7 yıl içerisindeki son 3,5 yılın SSK’lı olarak geçirilmesine dikkat edin.

Son 3,5 yılı isteğe bağlı olmanız halinde isteğe bağlı sigortalılık yeni sistemde 4-b (Bağ-Kur) sayıldığından emeklilik koşullarınız zorlaşacaktır.

Bunun için son 3,5 yılınızı bir işyerinde çalışarak tamamlamanızı tavsiye ederiz.

Ancak bir işyerinde fiilen çalışmadan kendinizi sigortalı göstermeye tevessül etmeyin. Yarın öbür gün bu sahte sigorta tespit edilirse, size astarı yüzünden pahalıya mal olur.

---

Kıssadan Hisse

“Dünya üç gündür; dün, bugün ve yarın. Dün geçti, yarının geleceği ise belli değil. Öyleyse bugünün kıymetini bil.”

— Hasan-ı Basri

---

Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için: