Down sendromlu gençler ve ‘Şeker Hayat’

Down sendromlu nedir, Down sendromlu gençler topluma nasıl kazandırılır? Memurhaber.com yazarı ve eğitim uzmanı Ekrem Aytar, down sendronlu gençlere yaptığı ziyareti ve yaşadıklarını anlatıyor

MEMURLAR-ÖZEL İÇERİK- EKREM AYTAR- Eğitim konusunun neresine dokunsan “Bir dokun bin ah işit” kabilinden seslerle karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz hafta şeker tadında ve adında bir kurumu ziyaret ettik. Bu acılarla dolu gündem içerisinde bir nebze de olsa, iyiliklere açılan bir kapıdan adım atmak; güzelliklere kapı aralayanlarla bir ortamda nefes alıp vermek bizleri gelecek adına ümitlendirdi. Bu ziyaretimiz iyi insanların, güzel projelerin var olduğunu ve var olmaya devam edeceğini bizlere müjdeledi.

Şeker Hayat; Eyüp Belediyesi liderliğinde, İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ve Dost Yaşam Vakfı ortaklığında sürdürülmekte olan, Eyüp ilçesi ve çevresinde yaşayan down sendromlu gençlerin mesleki eğitim alarak çalışma hayatına girmelerine imkân tanıyarak kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamayı hedef edinen bir proje.

Down sendromu nedir sorusu bir çoğumuz gibi Şeker Hayat’ı ziyaret edene kadar benim de pek gündemimde yoktu. Şeker Hayat projesinin sorumlusu Aysu Uzsayılır Kara hanımefendi ile sohbetimizde daha geniş bilgi sahibi olduk. Down sendromunun, çocuğun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olması olduğunu öğreniyoruz. Sayın Kara, down sendromunun bir hastalık değil genetik bir farklılık olduğunu belirtiyor. Down sendromlu kişileri toplum içerisinde vücutlarındaki yapısal ve fonksiyonel değişikliklerle hemen fark ediyoruz. Down sendromlu kişilerin hafif veya orta seviyede öğrenme güçlüğü çektiklerini sohbetimizin devamında öğreniyoruz.

EKREM AYTAR'IN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN