E-faturalı dönemde binlerce şirkete ceza yağacak

30 bin şirket, sene sonu itibarıyla e-Fatura’ya geçiş yapacak. Şirketler 1 Eylül 2013’e kadar başvuruda bulunmalı. Fakat kimse uygulamadan haberdar değil. Başvuru sahiplerinin oranı sadece yüzde 5 civarında.

GELİR İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) oluşturduğu e-Fatura sistemiyle yıllık brüt satış hasılatı 10 milyon TL’nin üzerindeki 30 bine yakın şirket, 2013 yılı Aralık sonu itibarıyla kağıt fatura yerine, e-Fatura düzenleyecek.

Akşam Gazetesi'nin haberine göre; 421 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olan mükelleflerin, 1 Eylül 2013 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) başvuru yapmaları gerekiyor. e-Faturaya başvuru süresinin, 1 Eylül tarihinde sona erecek olmasına karşın, işletmelerin büyük çoğunluğunun henüz bu konuda bir hazırlık içinde olmadığı, şu ana kadar yapılan başvuru sayısının da birkaç binli rakamla sınırlı kaldığı öğrenildi. e-Fatura uygulamasında, 2014 yılında ise yıllık brüt satış hasılatı 5 milyon TL’ye indirilecek. Uygulama daha sonra kademeli olarak bütün işletmeleri kapsayacak şekilde genişletilecek.

25 BİN FİRMA HÂLÂ BAŞVURMADI

GİB tarafından belirlenen 5 entegratör firmadan biri olan Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Şahin şunları söyledi: “e-Fatura’ya başvuru süresinin dolmasına 25 gün kalmasına rağmen, yaklaşık 25 bin firma henüz başvurusunu yapmadı. İşletmelerin çoğunun henüz firmanın bu konudan haberi bile olmadığını görüyoruz.”

300 MİLYONLUK PAZAR

İLK etapta 30 bine yakın işletmenin, e-Fatura sürecine entegre edilmesiyle bilişim sektörü için 300 milyon TL pazar payı oluşabileceğini ifade eden Hüseyin Şahin, mükellef işletmelerin, entegratör olan firmalara da, fatura adedi bazında aylık hizmet bedeli ücreti ödeyeceğini belirtti.

31 ARALIK SONRASI KAĞIT FATURA YOK

e-Fatura zorunluluğu kapsamına giren işletmelerin, e-Fatura entegrasyon çalışmalarını 31 Aralık 2013 tarihine kadar tamamlanmış olmaları gerektiğinin altını da çizen Hüseyin Şahin, “Bu yılın sonuna kadar, 30 bine yakın gerçek ve tüzel kişi olan mükellefin, e-Fatura uygulamasına dahil olması gerekiyor. e-Fatura sistemine kayıtlı kullanıcılar, kendi aralarında, kağıt fatura yerine, e-Fatura kullanacaktır. Önümüzde 4 ay gibi kısa bir süre var ve bu süre zarfında hazırlıklarını tamamlamayanların, yeni yılda kağıt fatura kesmesi mümkün değildir. Mükellef olduğu halde kağıt fatura düzenleyecekleri ise, cezai yaptırımlar bekleyebilir” diye konuştu. 2013 yılı Eylül ayından itibaren e-Fatura, 2014 yılı Eylül ayından itibaren e-Defter uygulamasına geçileceğini anlatan Hüseyin Şahin, ardından gelecek e-İrsaliye, e-Ödeme çalışmaları ile Türkiye ticari hayatında e-Dönüşüm projelerinin hayata geçmekte olduğunu belirtti.