E-sınava hazır mısınız?

Milli Eğitim Bakanlığı da bu gelişmeleri göz ardı etmeyerek, bakanlığın yaptığı sınavları klasik yöntemden ayırıp, “e-sınav” dediğimiz dijital ortama, online ortama taşıma hazırlıklarını ve pilot uygulamalarını yapmaya başlamış durumda.

Ekrem Aytar ekremaytar@internethaber.com

Eğitim-öğretimin vazgeçilmezlerinden biri de ölçme değerlendirmedir. Öğrencilik hayatımızın en vazgeçilmez hatıralarının içerisinde mutlaka “sınav” hatıraları yer alır. Sınav denilince hepimizin içerisinde ister istemez bir ürperme, bir heyecan yer alır. Sınav, bir sınıfta  eğitimciler gözetiminde verilen soruların cevaplarını süresi çerisinde adaya verilen kağıda yazılı olarak verdiği cevaplardan oluşan bir değerlendirme süreci olarak algılanır.

Fakat günümüzde artık her türlü etkileşim günün değişen teknolojik şartlarına göre kabuk değiştirmektedir. En yaygın olarak bir dönem evlerde sabit olan iletişim aracı telefon, artık hepimizin cebinde yer almakta. Bir dosyayı fakslamak, bir evrağı bir yerden bir yere göndermek kısa süre öncesine kadar çok büyük zahmetti. Fakat artık akıllı telefonlar ve internet aracılığı ile bu işler çok kolaylaştı. Bankacılık işlemleri, para alış-verişindeki trafik günden güne akıllı telefonlara kaymış durumda. Yine alış-veriş de akılı telefonlar aracılığı ile cebimize çoktan girmiş vaziyette.

İşte Milli Eğitim Bakanlığı da bu gelişmeleri göz ardı etmeyerek, bakanlığın yaptığı sınavları klasik yöntemden ayırıp, “e-sınav” dediğimiz dijital ortama, online ortama taşıma hazırlıklarını ve pilot uygulamalarını yapmaya başlamış durumda. Şu an pilot uygulama MTSKS (Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursiyerleri Sınavı) da, sadece Ankara’da randevu sistemi ile alt yapısı uygun olan Beşevler Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilmekte idi. Milli Eğitim Bakanlığı bu pilot uygulamadan olumlu dönütler aldığı ve taleplerin günden güne arttığını görmüş olmalı ki; Ankara Başkent Öğretmenevi’nde de altyapıyı hazırlayarak ikinci bir e-sınav merkezini daha faaliyete sokmak üzere.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan; Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, e-sınav merkezlerinin Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü kanalıyla tüm illerimize yaygınlaştırılacağını söyledi.

E-Sınav uygulamasının maliyetleri düşürdüğünü ve sınav güvenliğini  artırdığını belirten Kurt, şunları söyledi; “Kamuoyumuzun da malumu olduğu üzere e-Sınav, basılı evrak kullanılmaksızın sınav uygulama ve değerlendirilmesine ilişkin her türlü işlemin elektronik ortamda yapıldığı sınavlar. Belirlenen merkezlerde, belirlenen tarih ve saatlerde ‘e-Sınav randevu sistemi’ üzerinden yapılan başvurular dikkate alınarak yapılıyor. Vatandaşımız kendisi için en uygun zamanda sınava girme şansı elde ediyor. Ayrıca girdiği sınavın sonucunu hiç beklemeden hemen sınav sonunda öğreniyor. Bakanlık olarak e-sınavlarla birlikte zaman kazanacağız sınav maliyetini düşüreceğiz, sınav uygulamalarının güvenliği artacak, riskler azalacak.”

Geleceğe yönelik planlamalarında tüm sınavların hatta ders yazılılarının bile elektronik yolla yapılmasının yer aldığını anlatan Kurt, şunları kaydetti: 

“Bakanlık olarak atılımlarımıza devam edeceğiz. Teknolojinin tüm imkânlarını eğitimin hizmetine sunacağız, gelişen teknolojiye bağlı olarak başta merkezi sınavlar olmak üzere tüm sınavların e-sınav yöntemiyle yapılması için altyapı sağlayacağız. Ulusal düzeyde yapılan sınavlar, uluslararası standartlara uygun şekilde kademeli olarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek.”

Osmanlı’ya matbaanın gelişinin gecikmesi olarak el yazmaları ile geçinen “hattatların” direnci örnek verilir. Şu an ülkemizde hattatlar gibi e-sınav olayına direnen bir meslek grubu yok. Fakat insanların alışkanlıklarını değiştirmek ve bu alışkanlık direncini de kırmak kolay değil. Yine de millet olarak son zamanlarda bu iletişim dünyasındaki gelişmelere karşı topyekun bir ilgimizin olduğunu söylemek yanlış olmasa gerek. Her gün akıllı telefon kullananların, sosyal medyaya ilgisi olanların sayısı çığ gibi çoğalarak büyüyor.

Bakanlıkta bu gelişmeleri göz önünde bulundurarak e-sınav sisteminin altyapısını hazırlayarak, haklı olarak bu sistemi yaygınlaştırmaya çalışıyor. İyi de yapıyor. Çok yakın zamanda ülkemizdeki MTSK, TEOG, ÖSS, KPSS… gibi tüm sınavların e-sınav olarak yapıldığını göreceğimiz günler çok uzak değil gibi görünüyor. Hayırlı olsun. (25.02.2015)