Eğitimin öncü dergisi “İstanbul”

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız önderliğinde yayınladığı eğitim ve kültür dergisi “İstanbul”un yeni sayısı ‘Değerler Eğitimi Özel Sayısı’ olarak yayınlandı.

Ekrem Aytar ekremaytar@internethaber.com

İstanbul ekonomide, kültürde, sanatta… her konuda Türkiye’ye öncü olan, başkentlik yapan konumdadır. Eğitim alanında da değişen bir şey yok.  Sivil anlamda ilkler, öncülükler İstanbul merkezli olmaya devam diyor. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız önderliğinde yayınladığı eğitim ve kültür dergisi “İstanbul”un yeni sayısı ‘Değerler Eğitimi Özel Sayısı’ olarak yayınlandı. “İstanbul” dergisi, üç aylık dönemlerle süreli olarak 9. sayısı ile okuyucunun eline ulaştı.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız “Amacımız Gelenekle Gelecek Arasında Değer Köprüleri Kurmak” başlıklı sunuş yazısında; “Her millet, kültür ve medeniyet değerlerini daha sonraki kuşaklara aktarmak, zenginleştirmek, millet şuuru oluşturmak için yazılı ve sözlü kaynakları kullanır. En geniş anlamıyla eğitim, hangi yaş diliminde olursa olsun insanda, sosyal hayata ve çağa uygun tutum ve davranış değişikliğini sağlamayı amaçlar. Eğitimin işlevi insanla, çevreyle, doğayla ve toplumla uyum içinde yaşayabilmesi için insanı etkilemektir. Bu etkileme, geçmişteki sosyal ve milli değerleri tanıtıp benimsetme, değerler ve hünerler kazandırma yoluyla olur. Çağdaş eğitimin amacı dünü koruyarak yarını güven altına almaktır.” diyor.

İstanbul dergisinin yayın kurulu Dr. Muammer Yıldız, Murat Adalı, Ali Ayçil ve Mahmut Bıyıklı’dan oluşuyor. Bu birbirinden değerli eli kalem tutan insanların, hepsinin de “öğretmen” olması eğitim dergisine bir başka anlam katıyor.

Derginin sayfaları Ali Ayçil’in “İnsanın Değeri!” yazısı ile açılıyor. Bu günün değerlerini daha iyi kavrayabilmek için geçmişe bakan Ayçil; “Bir Asur tabletinde oğlundan şikayet eden bir baba mesela; onu karşısına almış, kendinden önceki ve kendinden sonraki bütün çağların babaları gibi söylenip durmaktadır: ‘Seni sazlıklarda çalıştırmayıp öğretmenlere gönderiyorum ama sen hep haylazlık peşindesin.’” Yazısının bir bölümünde bu bilgiyi bizlerle paylaşıyor. Daha fazlası yazının devamında.

Derginin sayfalarını çevirmeye devam ettiğimizde birbirinden değerli yazarlarla karşılaşıyoruz. Cihan Aktaş “Düşünceli Bir İçtenlik” başlıklı değerli yazısı ile nasıl bir değer kavramı edinmemiz gerektiğinin işaretlerini veriyor.

Sait Yavuz “Şefkatin Çağrısı” başlıklı yazısında bizim medeniyetimizin bir şefkat medeniyeti olduğuna vurdu yapıyor.

Yıldız Ramazanoğlu ise “Edebiyatın Hiç Solmayan Değeri” başlıklı yazısında, değerlerin aktarılmasında yazıya, edebiyata düşen öneme dikkatlerimizi yönlendiriyor.

Medeniyetimizin oluşmasında merhamet önemlidir. “Merhameti en iyi anneler bilir. Anneler çocuklarını merhamet duygusuyla korur ve büyütürler. Onlara en küçük bir zarar gelmesini, üzülmelerini istemezler. Her anne b yüzden bir merhamet sembolüdür.” Suavi Kemal Yazgıç “Merhamet” başlıklı yazısında bunları söylüyor.

Derginin sayfalarında psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar’la insan, modern şehir, gençlerimiz ve değerler eğitimi üzerine zihin açıcı bir röportaj yer alıyor.

Bir irade, hareket ve ahlak adamı olarak Nurettin Topçu’yu okuyuculara yazısı ile Ercan Yıldırım anlatmaya çalışıyor.

Hüseyin Akın’ın “Adalet Zulmedenleri Terbiye Metodudur” başlıklı denemesi okunmaya değer.

Emrullah Aydın yazısında “Eğitimin en önemli amacı nedir?” diye soruyor ve cevaplıyor; “Eğitimde başlıca gayemiz iyi insan yetiştirmektir.” Yazısının devamında da fikirlerin taşıyıcı unsuru dile ve güzel Türkçe’mize dikkat çekiyor.

Ahmet Edip Başaran “Dostluğun Poetikası”, İbrahim Ünsal ise “Gerçek Kahramanlar” yazıları ile bizlere sesleniyor.

Derginin hazırlanmasında emeği büyük olan Mahmut Bıyıklı, “Dostluğun öncü öğretmeni Fethi Gemuhloğl” değerlendirmesi ile bizleri selamlıyor. Dergideki röportajlar da Mahmut Bıyıklı’ya ait. Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile gerçekleştirilen “Değerlerin Öğretilebilmesi için yaşanması gerekir” başlıklı röportaj dikkatle okunmayı hak ediyor.   

Mustafa Uçurum “Alından Düşen Damla” denemesi ile karşımızda. Ayşe Macit yazısında komşuluğun değerine dikkatimizi çekiyor. Belkıs İbrahimhakkıoğlu ile yapılan röportaj bu komşuluk değerinin ne kadar önemli olduğu destekliyor.

Mahmut Balcı yazısında “Değerli İnsan Ne yapmalı?” sorunsa cevap arayarak yol gösteriyor.

Mehmet Kurtoğlu ise bir yurtsever olarak Kemal Tahir’in portresini okuyucuya sunuyor.

Muhammet Yılmaz, Aysun Kurt, Şeref Akbaba, Mustafa Uslu, Faruk Dinçer Eratlı, Tuncel Altınköprü, Atakan Yavuz dergide imzası olan diğer yazarlar.

Unutmadan son sayfada usta çizer Ahmet Altay’ın da güzel bir çalışması yer alıyor.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nü böyle kaliteli bir dergi yayınladıkları için tebrik ediyoruz. Dergi İstanbul’daki tüm resmi ve özel okullara ulaştırılmış durumda. Buradan acizane bir teklifimiz olacak. Böyle güzel bir çalışmanın tüm eğitimcilere ulaşabilmesi için, internet ortamında da ulaşıma açılırsa çok daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Kalın sağlıcakla. (13.2.2015)