Elektrik abonelerine kötü haber! Yarı yarıya artacak
Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen, "Vatandaşın ödediği elektrik fiyatı yüzde 37 artacak" dedi.
SABANCI Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen, Türkiye elektrik sektöründeki son durumu, beklentilerini ve grup olarak stratejilerini anlattı. Sektörde küresel ölçekte petrol fiyatlarının gerilediğini, fiyat baskısının ve belirsizliklerin sürdüğünü anlatan Göçmen, aralık ayında Paris'te toplanacak İklim Zirvesi'nin yeni bir döneme işaret ettiğini belirtiyor. Bu ortamda öngörülebilir bir piyasanın önemini anlatan Göçmen, 10 yılda 60 milyar doların üzerinde yatırım çeken Türkiye'nin can alıcı bir noktaya geldiğini söylüyor. Bu noktayı liberalleşme olarak açıklayan Göçmen, şöyle devam ediyor: "Sektör liberalizasyona hazır. EPDK öncülüğünde Türkiye bu dönemde çok başarılı regulasyon uygulamaları hayata geçirdi. Bu yaklaşımın devam edeceğine olan inancımız tam. Liberalleşme mesken tüketicileri üzerindeki enerji maliyetini düşürecek önemli bir adım olacak. Mevcut durumdaki tarifelerde sanayi tüketimi lehine çapraz sübvansiyon uygulanmaktadır. Sanayi 17 kuruştan, meskenler 31 kuruştan elektrik kullanmaktadır."
EPDK DENETLEYECEK
Göçmen, yeni dönemde serbest tüketici limitinde kademeli azalma olması halinde tüketimi düşük seviyede olan meskenlerin maliyet yükünün giderek artacağını da belirterek şöyle devam ediyor: "Tarifesiz dönem korkulacak birşey değil. Ancak arz talep dengesinin iyi yönetilmesi önemli. Elektrik fiyatlarında üst limit zaten var ve EPDK bunu denetleyecek. Ancak çapraz sübvansiyonlar devam ettirilirse yapı yönetilemez hale geliyor. Serbest tüketici limitinin sıfırlanmasının ötelenmesi ile de konut tüketicilerinin üzerine yüzde 37'ye varabilecek yük getirecek. Bu nedenle liberalizasyon süreçlerinin bakanlık tarafından yayınlanan enerji sektörü strateji belgesindeki takvimde tamamlanması büyük önem taşıyor. Olmazsa bunun nedeni siyasi belirsizlik ihtimalidir. Dünyada zaten volatilite yüksek, düşük elektrik fiyatlarının yarattığı bir belirsizlik var. Biz Türkiye'yi belirsizliğin azaldığı ve yatırım yapmanın daha çekici hale geldiği bir ülke yapmak istiyoruz."
BÜYÜME YÜZDE 2.5
Enerji piyasasına yatırımlar konusuna da değinen Göçmen, Türkiye'de büyüyen üretim kapasitesi sonucunda arz fazlası oluştuğunu belirterek bu kadar yatırımda fizibilite hatası yapıldığını vurguluyor. Arz fazlasının 2020-2021 yılına kadar sürmesini beklediklerini söyleyen Göçmen, elektrik sektöründe büyümenin bu yıl yüzde 2.5 civarında olmasını öngördüklerini belirterek, "Türkiye elektrik sektöründe yatırımların sürdürülebilir olması için, sektörün finansal sürdürülebilirliğinin güvence altına alınması; sektörde bulunan şirketlerin sermaye yapıları ve bilançolarını iyileştirilmesi gerekiyor" diyor. Türkiye'nin enerji piyasasında ilgi odağı olmayı sürdürebilmesi için de yeni ve iyi bir hikaye yaratması gerektiğine dikkat çeken Göçmen, şöyle devam ediyor: "Sektörün 50 milyar dolar borç yükü var. Bunun yönetilebilir olması lazım. Öngörülebilir bir ortam yaratmak gerek. Sınırlı kaynakları iyi kullanmak Türkiye'yi çekici hale getirmek gerek. Bu liberalizasyon ve teknoloji ile olur."
Halka arz en erkEn 2017'de
SABANCI Holding ve Alman E.ON'un yüzde 50-50 ortaklığı olan Enerjisa'da geçen yıl halka arz tarihini 2016 yılına açıklayan Göçmen Bu kez farklı bir tarih veriyor ve şunları söylüyor; "Yatırımlarımız 2016 Nisan'da bitecek. Mevcut regülasyon ve tarife koşulları ile en erken halka arz tarihi 2017 yılının üçüncü çeyreğidir. Halka arza kadar borçların FAVÖK'e oranını mevcut 6-7 seviyesinden 4'ün altına çekmeyi hedefliyoruz."
Megavat hedefi artık yok
TÜRKİYE'de elektrik sektöründe 10 yılda yapılan 64 milyar dolarlık yatırımın 10-11 milyar dolarının kendilerine ait olduğunu söyleyen Göçmen, "Bu yatırımlar genel olarak yüzde 40 özkaynak, yüzde 60 borç alınarak yapıldı. Mevcut durumda 2,500 MW olan kurulu güçlerinin Nisan 2016'da devam eden yatırımların devreye girmesi ile 3,700 MW'a çıkacak. Artık hedefimiz megavat değil verimlilik ve teknoloji" diyor.