Elektrik ve doğalgaza zam gelecek mi?

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, elektrik ve doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağını açıkladı.

MEMURLAR- Başbabakan Yardımcısı Ali Babacan, 2015 yazına kadar elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağını söyledi. Ali Babacan, "Bugün itibariyle gelecek yaza kadar artık ne doğalgazda, ne de elektrikte fiyatlarında herhangi bir değişiklik öngörmüyoruz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün bizzat açıklanan, hükümetin ekonomik dönüşüm eylem planında yer alan, "raylı toplu taşıma sistemlerinin olduğu yerde, okul servislerinin kaldırılacağı", Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından yalanlandı.

Babacan, bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

ZAM ZARARI KAPATMIYOR

Doğalgaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Babacan, Ekim ayında yüzde 9'luk fiyat ayarlaması yapıldığını ancak bunun BOTAŞ'ın zararını kapatacak boyutta olmadığını söyledi.

Fiyatlarda enflasyon ve ürün maliyetlerinin etkisi gözönünde bulundurularak ayarlama yapıldığını ifade eden Babacan, "2015 yılında tekrar bunu değerlendiririz. Bugün itibariyle petrol fiyatları 2 ay öncesine göre çok düşmüş durumda" diye konuştu.

YAZIN GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ

Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüşün cari açığı 4,4 milyar dolar azalttığına işaret eden Babacan, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki yıl yaz aylarında kur nerede, petrol fiyatları nerede, BOTAŞ'ın maliyetleri nerede diye tekrar bakıp, ne yapacağımızı gözden geçiririz. Bugün itibariyle gelecek yaza kadar artık ne doğalgazda, ne de elektrikte fiyatlarında herhangi bir değişiklik öngörmüyoruz. Petrol fiyatlarının ve kurun biraz daha stabilize olmasını beklememiz gerekiyor. Kurlarda ve veya petrol fiyatlarında olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde herhangi bir fiyat değişikliği öngörmüyoruz."

Türkiye ekonomisinin yapısal reformlara şiddetle ihtiyaç duyduğunu belirten Babacan, gelecek dönemde daha yüksek bir büyüme için bunun gerekli olduğunu vurguladı.

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planlarının daha önce yapılan reformların rafine hali olduğunu anlatan Babacan, "Planlarda, daha önce gündeme hiç getirmediğimiz yeni konular da çok. Başbakanımız 25 dönüşüm programından sadece 9'unu açıkladı. Buradaki 417 eylemin her birinin tarihi var, eylemleri ne zamana kadar bitireceğimiz belli" dedi.

OTOMOBİL ÖTV'SİNDE AYARLAMA YOK

Otomobillerle ilgili ÖTV'nin arttırıldığını hatırlatan Babacan, "Otomobilde ÖTV şu anda zaten yüksek noktalarda. Bütçeyle ilgili bir sıkıntı olmadığı takdirde, bizim önümüzdeki dönemde otomobille ilgili ÖTV ayarlamamız olmaz. Ancak bütçe dengesi gereği, kaynak ihtiyacı olur, otomobil satışlarında dengesiz tablo olursa o zaman belki müdahaleler gerekebilir" değerlendirmesinde bulundu.

SERVİSLER KALDIRILMAYACAK

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün bizzat açıklanan, hükümetin ekonomik dönüşüm eylem planında yer alan, "raylı toplu taşıma sistemlerinin olduğu yerde, okul servislerinin kaldırılacağı", Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından yalanlandı.

Hükümetin 9 maddelik eylem planlarından 5'incisini oluşturan "Enerji verimliliği" eylem planında, 2014-2018 döneminde, şehirlerin raylı toplu taşıma sistemlerinin yer aldığı güzergahlarda, okul ve üniversite servislerinin kaldırılması planı yer alıyor.

Babacan ise, bugünyaptığı açıklamada, okul servislerinin kaldırılmasının 'asla' söz konusu olmadığını söyledi.

Programda "servislerin kaldırılıp kaldırılmayacağı' sorusunu yanıtlayan Babacan, "Servislerin kaldırılması öğrenciler söz konusu olduğunda asla söz konusu değil" dedi. Babacan şöyle konuştu;

"Bir şehirde A noktasından B noktasına milyarlarca yatırım yapmışız. Aynı hattan servis geçiyor. Artık o servise ihtiyaç var mı? Metroyla gitmek mümkün. Aynı alanda servis çalıştıracaksınız. Metronun ulaşamadığı yerler var. O noktalarda servis devam eder. Hele hele öğrencilerin servisleri konusunda taviz vermeyiz. Ama diyelim ki kamu kuruluşu personeli metro hattı üzerinde servis kullanıyorsa, kusura bakmayacak.

Bunlar hat hat incelenecek. Kimse mağdur edilmeyecek. Özel sektörlerde C plakası çok da memnun olmadığımız bir uygulama. O ayrı bir konu. Türkiye büyüyor. Öğrencilerin sayısı çoğalıyor. Kamu personel alıyor. Özel sektör çalışanı artıyor. Bütün yeni çalışanların servis ihtiyacı var. Servisçilik büyüyecek. Ne servisçiler ne de okula giden yavrularımız mağdur olacak. Hat, hat mahalle, mahalle analiz edilip bu çalışma yapılacak."

BABACAN "OKUL SERVİSLERİ ASLA KALKMAZ" DEDİ AMA...

2014-2018 yıllarını kapsayan 10.Kalkınma Planı'nın Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programının "Ulaşımda Enerji Verimliliği" başlığı altında servis araçlarının kapasite, güzergah ve araç teknolojileri açısından yeniden değerlendirileceği yer alıyor.

Eylem planında, bu konudan sorumlu kuruluş olarak Büyükşehir Belediyeleri belirleniyor. Eylem planının ilgili maddesinde 2014-2018'de atılacak adımlar arasında, aynen şu madde yer alıyor;

"Öncelikle mevcut raylı sistem hatları üzerindeki işyerleri, üniversite ve okullarda semt servisi uygulaması kaldırılarak, yolcuların yüksek kapasiteli toplu taşıma sistemlerine yönlendirilmesine yönelik tedbirler alınacaktır. Servis aracı kullanıcılarına toplu taşıma bileti ve/veya kartlarının ücretsiz veya indirimli verilmesi uygulamaları getirilecektir."