Elektrik zammıyla ilgili EPDK'dan açıklama

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), vatandaşların tepkisine neden olan dağıtım bedeli zammıyla ilgili açıklama yaptı. EPDK zammın gerçeği yansıtılmadığını söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), bugün yansıyan haberlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. EPDK gizli zammın gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Vatandaşların tepkisine neden olan dağıtım bedeliyle ilgili EPDK açıklama yaptı. EPDK gizli zammın olmadığını belirtti.

EPDK ZAMLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, enerji bedellerindeki artışlarla değerlendirildiğinde nihai fiyat artışının ortalama yüzde 6,8 olduğu kaydedildi.

ESKİ DAĞITIM BEDELİ İLE YENİ DAĞITIM BEDELİNİ KIYASLAMAK DOĞRU DEĞİL

Önceki dönemlerde dağıtım ve iletim gibi şebeke faaliyeti kapsamındaki bedellerin ayrı ayrı uygulandığı, 1 Ocak 2016'dan itibaren bu uygulamada düzenlemeye gidildiği ifade edilen açıklamada, bu çerçevede tüketicilerin eski dağıtım bedeli ile yeni dağıtım bedelini kıyaslamasının doğru olmadığı aktarıldı. Açıklamada, faturayı oluşturan maliyet kalemlerinin ve bedellerin hangi başlık altında yer aldığı hususunun ikincil mevzuat kapsamında düzenlenen ve tüketicinin faturasını etkilemeyen bir konu olduğu bildirildi.

İNTERNET SİTESİNDEN FATURA HESAPLA

Tüketicilerin, EPDK'nın resmi internet sitesinde yer alan "elektrik faturası" hesaplama modülünü kullanarak faturadaki okuma tarihleri ve tüketim miktarı bilgileriyle fatura tutarını hesaplayabileceklerinin belirtildiği açıklamada, söz konusu bedelin faturada yazan tutarla karşılaştırılabileceği hatırlatıldı.

FATURA TUTARLARINI KARŞILAŞTIRMAK DOĞRU DEĞİL

"Tüketicilerin faturaları karşılaştırırken yanılgıya düştüklerini belirten açıklamada, 'Sorun, iki ayrı faturadaki tüketim miktarı bilgisine bakmaksızın toplam fatura tutarlarını karşılaştırarak elektrik fiyatlarındaki değişimi hesaplamalarıdır. Örneğin bir önceki faturasının tutarı 100 TL olan bir tüketici sonraki faturada 300 TL gördüğünde elektrik fiyatlarının yüzde 200 arttığı gibi bir yanılgıya düşmektedir. Oysa, tüketim miktarındaki değişime bakmaksızın yapılacak bu analiz yanlış olacaktır. Doğrusu faturalardaki toplam tutarları önce tüketim miktarlarına bölmeli ve çıkan birim bedeller üzerinden analiz yapılmalıdır. Elektrikte herhangi bir gizli zam söz konusu değil' ifadeleri kullanıldı.

İTİRAZLAR İÇİN EPDK'YA BAŞVURU YAPIN

Açıklamada ayrıca tüm hesaplamalar ve mukayeseler neticesinde faturaya itirazın devam etmesi halinde ilgili mevzuat gereğince öncelikle tedarikçilere, tatmin olunmaması halinde gerekli bilgi ve belgelerle EPDK'ya başvurulması gerektiğinin altı çizildi.