Memur Haber Mobil Uygulama
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Özürlü raporu aldım, vergi dairesinden vergi indirimi de aldım geçen sene. Raporumda yüzde 55 engelli yazıyor. İlk defa 1996 yılında çalışmaya başladım. Şuan bir işyerinde çalışıyorum. Ne zamana emekli olurum? Daha erken emekli olma hakkım var mı?”
Sayın okurum, ülkemizde engelli olan kişiler için özel emeklilik formülleri var. Engelli olan ve bu engelliliği yüzde 40 ve üzerinde tespit edilen vatandaşlarımızın en önemli avantajı yaşa tabi olmadan emekli olabilmeleri.
ENGELLİ OLANLAR DİĞER ÇALIŞANLARA GÖRE DAHA ERKEN EMEKLİ OLABİLİYOR
Keza engelli olanlar diğer çalışanlara göre daha az gün ile emekli olabiliyorlar. Ancak engellilerin kaç günle emekli olacakları, yani emeklilik koşulları, ilk kez çalışmaya başladıkları tarihe göre değişiyor. Ne kadar önce sigortalı olduysanız o kadar erken emekli olabiliyorsunuz.
Engelli vatandaşlar nasıl erken emekli olur, hangi koşulları sağlamak gerekiyor, dikkat edilmesi gerekenler neler? Yüzbinlerce engelli vatandaşı yakından ilgilendiren bu konuyu ayrıntılı olarak açıklayalım.
YAŞA TAKILMADAN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ!
Ülkemizde emeklilik sisteminde engellilere hem daha az prim ödeme gün sayısı ile hem de yaşa bağlı olmadan emekli olma hakkı var.
Bu düzenleme, engeli dolayısıyla toplumsal hayata katılmakta zorluk çeken engellinin çalışma hayatında özel olarak korunması ve pozitif ayrımcılığa tabi tutulması amacıyla getirilmiş bir düzenleme… Yani sosyal sigortalar burada toplumsal refahın eşit dağıtılmasına hizmet ediyor.
15 YILLIK SİGORTASI DOLAN EMEKLİ OLUR
Buna göre engelli sigortalıların ne zaman emekli olacakları 05.08.1999 tarihi öncesinde işe girişleri bulunup bulunmadığına göre değişir.
05.08.1999 öncesinde işe giren bir sigortalı engel oranına bakılmaksızın 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 günü doldurduğu an yaşa bağlı olmadan emekli olur.
Bu tarih sonrasında çalışmaya başlayanların ise kademeli olarak erken emekli olabilmeleri mümkündür.
Altını çizelim bu ilk kez işe giriş, uzun vadeli sigorta kollarına tabi çalışmaya başlamayı ifade eder, çıraklık ve stajyerlik sigortası başlangıç sayılmaz.
SİGORTALILIK SÜRESİ ŞARTI YOK!
Bu kapsamda sizin ne zaman emekli olabileceğinize gelelim…
Yüzde 55 engelli olan bir sigortalı ilk kez 1996 yılında sigortalı olduysa 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün prim ödeme gün sayısı ile emekli olabilmektedir.
Bugün itibariyle sigortalılık süresiniz zaten dolmuş…
Prim ödeme gün sayınız ise gönderdiğiniz gün dökümüne göre 3800 gün. Bu demektir ki, emekli olmanız için dört ay daha çalışmanız yeterli…
Eylül ayı sonunda emeklilik dilekçesi verebileceksiniz. Emekli maaşınız dilekçe tarihinden itibaren birikmeye başlayacak…
YENİ SİSTEMDE ERKEN EMEKLİLİĞİN İPUÇLARI
Engellilerin erken emeklilik koşulları 2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformu sonrasında değişti. Başka bir deyişle, işe girişi yeni olanlar yeni Kanuna tabi.
01.10.2008 tarihi sonrasında ilk kez işe girenlerden sigortalı olmadan önce de en az % 60 oranında engelli olanlar maluliyet aylığından yararlanamaz. Zira maluliyet ancak sigortalı olduktan sonra özürlü hale gelenlere geçerlidir.
Bu kişiler özürlü koşullarıyla en az 15 yıldan beri sigortalı olan ve en az 3960 gün primi bulunan kişiler yaşa bağlı olmadan emekli olur.
Öte yandan engellilik oranı;
- Yüzde 50 ile 59 arasında olan, en az 16 yıl sigortalılık süresi ve 4320 gün ile;
- Yüzde 40 ile 49 arasında olan ise, en az 18 yıl sigortalılık süresi ve 4680 gün ile,
Yaşa tabi olmadan emekli olur.
Ancak, 5510 sayılı Kanunun geçici maddelerinin kademelendirme yapmış olduğundan, bu şartlara 01.01.2015’ten sonra işe giren engellilerin tabi olacağını belirtelim. Bu kişiler daha az gün ve sigortalılık süresiyle emekli olabilmektedir.
VERGİ DAİRESİNDEN YAZI ALMAK ŞART!
Özürlü emeklilik koşullarından faydalanabilmenin temel bir şartı kişinin vergi indirim belgesi almasıdır. Maliye Bakanlığı’nın iş yerinizin bulunduğu ya da son hizmetinizin geçtiği vergi dairesine vergi indirim belgesi almak için başvurmak gerekir.
Vergi dairesi sizi hastaneye sevk eder, rapor alırsınız. Söz konusu bu raporda engellilik oranınız da tespit edilir. Bu rapor daha sonra Merkez Sağlık Kurulunca onaylanır.
Buna göre engellinin Merkez Sağlık Kurulunca tespit edilen çalışma gücü kayıp oranının,
En az% 80'ini kaybetmiş bulunan kişiler birinci derece,
En az % 60'ını kaybetmiş bulunan kişiler ikinci derece,
En az % 40'ını kaybetmiş bulunan kişiler üçüncü derece engelli sayılmakta ve durumuna göre artan oranlarda gelir vergisi indirimi kazanmaktadır.
Bir kere vergi indirim belgesi almış kişinin tekrar almasına ise gerek yoktur.
ÖZÜRLÜLÜK ORANINI SGK BELİRLİYOR
Burada altı çizilmesi gereken bir başka husus vergi indirim belgesi almak için kullandığınız doktor raporu ile emekli olmanızı sağlayacak sağlık raporunun farklı olması.
Gerek özürlü gerekse de maluliyetten emekli olmak isteyenlerin çalışma gücü kayıpları SGK tarafından yapılacak sevk sonucu yetkilendirilen hastanelerden alınmalıdır.
Ancak süreç burada bitmez. Buradan alınacak rapor ve dayanağı belgeler SGK Sağlık Kurulu tarafından onaylanması gerekir.
Önemli olan rapordaki özürlülük oranı değil, SGK’nın vereceği özürlülük oranıdır. Bu oran bazen rapordakinden az çıkar bazen de fazla.
Erken emeklilik koşulları SGK tarafından belirlenen engel oranına göre tespit edilir.
---
Kıssadan Hisse
“Bir zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür.”
Özdeyiş
---
Sorularınız:
www.twitter.com/bunyaminesen
Yazarın tüm yazıları için:
http://www.inter/ bunyamin-esen-163z.htm
Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.