Erken emekli olmak için bunları yapın!

Erken emekli olmak isteyenler dikkat. Çalışma hayatının getirdiği zorluklar nedeniyle bazı vatandaşlar erken emekli olmak istiyor. Peki erken emekli olmak için neler yapmak gerekir? İşte detaylar...

Erken emeklilik için emekli adaylarının en büyük engeli yaşı bekleme sorunu. Fakat; erken emekli olmanın, yaşa takılmadan 5 yöntemi daha var.

Prim ve gün sayısını yerine getirip yaşı bekleyenler için, SGK ve Emekli dernekleri çalışmalarını sürdürüyor. Fakat erken emekli olabilmenin tek yolu, yaş sorununun çözümü değil. Çalışanların tamamına, ya da özel kesimlere erken emeklilik imkânı sunan 5 formül var. Emekliliği erkene çeken 5 yöntem. 

1. YIPRANMA PAYI HAKKI:

Çalışanlara emeklilik hakkını erken tanıyan ilk yöntem yıpranma payı. Bu sayede 5 yıla kadar erken emekli olabilmek mümkün. Ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan işçi ve memura ilave prim hakkı veriliyor. Bu, emekli olunacak prim sayısını artırırken yaşı da öne çekiyor. Örneğin, 20 yıl çalışan bir kişi yıpranmayla, 25 yıl çalışmış sayılarak 5 yıl erken emekli olma hakkı elde ediyor. Hangi mesleklerin yıpranma payı kapsamına girip girmediği, SGK’nın internet sitesinden öğrenilebilir. 

2. DOĞUM BORÇLANMASI: 

Emekli olabilmek için diğer koşulları sağlayıp, prim gün sayısı eksik olan kadınlara erken emeklilik kapısı doğum borçlanmasıyla açılıyor. Doğumdan önce sigortası yapılan, adına prim ödenen ve çocuğu yaşayan tüm kadınlar doğum borçlanması yapabiliyor. Borçlanma en fazla 3 çocuk için geçerli oluyor. Her çocukta 2 yıl erken emeklilik getiren bu yöntem, totalde 6 yıl prim kazanmayı sağlıyor. 

3. İŞ GÜCÜ KAYBI OLANLAR: 

Yüzde 60 oranında iş gücü kaybı olanlar ile sürekli başkasının bakımına muhtaç derecede malul olanlar yaşı beklemeden erken emekli olabiliyor. Bunun için 10 yıl sigorta, 1800 gün prim ve en az % 60 oranında iş gücü kaybı aranıyor. Bu durumu SGK tarafından onaylanan kişilere 971 lira maaş bağlanıyor. 

4. MALUL ÇOCUĞU OLANLAR: 

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan anneler erken emekli olabiliyor. Örneğin, 2008’den sonra 1000 gün primi bulunan bir anne 1250 gün prim ödemiş sayılıyor. 250 günlük süre yaştan düşüyor. Bu haktan SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı’na tabi olan anneler yararlanıyor.  

5: SON 3.5 YIL KURALI: 

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi kurumların birden fazlasında çalışanlar için 2008’den sonra 1.261 gün hangi kuruma prim ödenmişse oradan emekli olunuyor. 2008 sonrası için ise hangi kuruma çok prim ödendiği önemli. Kurumlar arası çalışmalar belli yöntemlerle birleştiriliyor emekli olunacak kurum belirleniyor.