Facebook'taki kişisel bilgiler çalındı mı? 6.7 milyar dolar uçtu...

Whatsapp, Instagram ve Facebook'ta yaşanan erişim sorunu akıllara 'Facebook'taki kişisel bilgiler çalındı mı?' sorusunu getirdi. Uzmanlar, kişisel bilgilerin aktarılmış olabileceğini hatta bilgilerin çalınmış olabileceğini belirtiyor. Peki, Facebook'taki kişisel bilgiler çalındı mı? Facebook verileri çalındı mı? İşte detaylar...

Sosyal platformlarda yaşanan erişim sorunu bugün de kullanıcıların gündeminde. Whatsapp, Instagram ve Facebook'a erişilememesi pek çok kişide endişeye neden oldu. Yaşanan sorun bu platformlardaki kişisel verilerin çalınmış olma ihtimali akıllara getirdi. Uzmanlar erişim sorunuyla ilgili olarak kişisel bilgilerin aktarılmış olabileceği yorumlarını yapıyor. Peki, Facebook'taki kişisel bilgiler çalındı mı? Facebook verileri çalındı mı? İşte detaylar...

FACEBOOK'TAKİ KİŞİSEL BİLGİLER ÇALINDI MI?
 
Facebook'taki kişisel bilgilerin korunması için gizlilik ayarları bölümünden bazı bilgileri gözden geçirmeniz gerekiyor. Güvenlik ayarlarının ihmal edilmemesi gerektiğini dikkat çeken uzmanlar bütün bilgilerin şirketin veritabanında saklandığı için veritabanı aktarımı yapılmış olabileceğini belirtti. . 
 
Uzmanlar, Facebook sorunu ile ilgili olarak uzmanlar kişisel bilgilerin aktarılmış olabileceğini hatta bilgilerin çalınmış olabileceğini belirtiyor.  

7 saate yakın süren kesinti insanların bir kez daha bu mecralara bağımlılığını gündeme getirdi. Birkaç saat bunları kullanamamanın insanlarda endişe yarattığı da görüldü. Pek çok kişi internet bağlantısı olmadığında ya da sosyal medyadan uzak kalınca huzursuz ve yoksunluk hissediyor. Bu üç mecra olmayınca iletişim, eğlence ve işler de kesintiye uğradı. WhatsApp gruplarında bildirim yapılamadı, davetler gönderilemedi, iş için kullananların işleri aksadı.

Alternatiflere hücum
Bu kesinti sonrasında ‘eskiden WhatsApp mı, Facebook mu, Instagram mı vardı’ soruları da sorulmaya başlandı. 17 yıllık geçmişi olan sosyal medya ve 11 yıllık geçmişi olan anında mesajlaşma iletişim, eğlence hayatımızı ve iş yapış şekillerimizi tümden değiştirdi.
 
Facebook 2004, WhatsApp 2009, Instagram ise 2010 yılında kuruldu. Yani sosyal medyanın geçmişi 17 yıl önceye gidiyor. Tam yaygın kullanımı ise son on yılda gerçekleşti. Facebook’un 3 milyara, Instagram’ın 1 milyara, WhatsApp’ın ise 2 milyara yakın kullanıcı sayısı var. 7 saatlik kesinti milyarlarca insanın hayatını etkilerken, bu mecraların hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği de bir kez daha görüldü.
 
Facebook, Instagram ve WhatsApp’a erişim sıkıntısı sırasında alternatif mecralara hücum yaşandı. Twitter, Linkedin ve TikTok etkilenmedi. Sosyal mecra olarak daha çok buralar kullanılırken, anında mesajlaşma uygulamaları olarak da Telegram, BiP ve Signal’e yönelim görüldü.
 
Özellikle Telegram çok popüler oldu. WhatsApp’ın güvenlik açıklamaları sırasında pek çok kullanıcının indirdiği Telegram kullanımı da yaygınlaşıyor. Turkcell’in geliştirdiği yerli uygulama BiP de çok gözde oldu.
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da, attığı tweet’le Facebook, Whatsapp ve Instagram’ın çökmesi sonrasında Whatsapp’ın Türkiye’deki muadili olan anlık mesajlaşma, görüntülü arama uygulaması BiP’in kullanılması için çağrı yaptı.
 
İlk kez ‘SMS’ kullananlar oldu
7 saat süren bu kesinti insanların alternatif platformları cep telefonlarına indirerek alternatif olarak tutmaları gerektiğini bir kez daha gösterdi. Ayrıca operatörlerin kısa mesaj servisleri de bir kez daha gözde oldu. Uzun zamandır ilk kez SMS kullandığını belirtenler var.
 
7 saatlik kesinti sosyal medya tarihindeki en büyük kesintilerden oldu. Dünyadaki en büyük kesinti en son haziran ayında yaşanmıştı. İnternetteki kesinti nedeniyle dünyanın pek çok önemli sitesine erişim sağlanamamıştı. Ancak bu kesinti sadece bir saate yakın sürmüştü.
 
Kendi servetini eritti
Facebook, WhatsApp ve Instagram’daki çökme, patron Mark Zuckerberg’in de servetini eritti. Bu kesintiler sonrasında Zuckerberg’in serveti üç saatte 6.7 milyar dolar eridi.
 
Zuckerberg, Forbes Real-Time verilerine göre dünyanın en zenginleri listesinde altıncı sıraya düştü. Facebook servislerinde geçici olarak yaşanan kesinti şirketin hisselerinde sert düşüş yarattı.
 
Şirketin hisselerinde yüzde 6-15 arasında düşüş görüldü.
Facebook’un altyapı direktörü Santosh Janardhan, erişim engelinin, hatalı bir konfigürasyondan kaynaklandığı ve kullanıcı verilerinin çalındığına dair bir delil bulunmadığı açıklandı.