Fiili hizmet hakkının memurun emeklilik tarihine etkisi

Fiili hizmet süresi zammı 01.10.2008 tarihi öncesinde sadece Emekli Sandığı iştirakçiliğinde geçerli bir haktı. 01.10.2008’den itibaren SSK sigortalılarının itibari hizmet süresi hakkı ile birleştirildi.

Şevket Tezel sevkettezel@internethaber.com

SORU: 01.04.1977 doğumluyum. 30.08.1997 tarihinde Uzman Jandarma olarak göreve başladım. 14.02.2008 yılında istifa ederek ayrıldım. 26.03.2009 tarihinde 657/4/B’li sözleşmeli personel olarak Sağlık Bakanlığında sağlık memuru olarak tekrar göreve başladım. 15.07.2010 tarihinde istifa ederek ayrıldım. 30.08.2010 tarihinde Sivil Savunma Müdürlüğünde kadrolu Devlet Memuru olarak tekrar atandım. Bir yıl sonra da kurumlar arası nakille Sağlık Bakanlığına geçtim ve halen sağlık memuru olarak çalışmaktayım.

Sizin verebileceğiniz bilgiler ile emekliliğim esnasından olması muhtemel yanlışlıkları ve hataları gidermek adına izleyeceğim yolda bana rehber olacaktır.

Sağlık Personeline fiili hizmet zammı verilmesi kuvvetle muhtemel en kötü ihtimalle bir yılda 60 gün verilmesi söz konusu. Olası bu durumu da dikkate alarak çalışmaya devam ettiğim sürece fiili hizmet zammı verilmesi ve verilmemesi durumlarında oluşacak;

1- Hizmetimin dolduğu tarihi?

2- Sağlık Personeline Fiili Hizmet Zammı verilmesi durumunda Emeklilik yaşım ve tarihi? 

3- Ayrıca Fiili Hizmet Zammı verilmemesi durumunda Emeklilik yaşım ve tarihi?

Bildirir misiniz?

Alim Korkut

YANIT:

Sayın Okurum,

Fiili hizmet süresi zammı 01.10.2008 tarihi öncesinde sadece Emekli Sandığı iştirakçiliğinde geçerli bir haktı. 01.10.2008’den itibaren SSK sigortalılarının itibari hizmet süresi hakkı ile birleştirildi. Bu nedenle 01.10.2008’den sonra SSK’lılar (4/1-a sigortalıları) için de geçerli hale gelmiş bulunuyor.

Fiili hizmet zammı dahil olmak üzere Emekli Sandığı’ndan emeklilik bakımından 55 yaş şartına tabi durumdasınız. Bugüne kadar elde etmiş olduğunuz 2 yıl 7 ay 8 günlük fiili hizmet zammı süresi sayesinde 23.08.2029 tarihinde emekli olabilirsiniz. Tabii o tarihe kadar gerekli 25 yıllık hizmet süresini tamamlamak amacıyla en az 15.06.2022 tarihine kadar görevinizi sürdürmelisiniz.

Örneğin bir asker veya polis bir yıl hizmet halinde 3 ay fiili hizmet zammına otomatikman kavuşurken röntgen uzmanı sadece laboratuvarda geçen saatleri sayılarak fiili hizmet zammı alıyor.

Sağlık çalışanlarına fiili hizmet zammı sık sık gündeme getirilen bir husus. Fakat bu konuya çok bel bağlamanızı önermem. Zira ilk defa 01.10.2008 tarihinden sonra verilen fiili hizmet süresi zamlarında o işte fiilen geçen çalışma süresi esas alındığından fiili hizmet süresi zammı öyle çok olmuyor. Örneğin bir asker veya polis bir yıl hizmet halinde 3 ay fiili hizmet zammına otomatikman kavuşurken röntgen uzmanı sadece laboratuvarda geçen saatleri sayılarak fiili hizmet zammı alıyor.


Eskiden asker iken elde ettiğiniz bir yılda 9 gün fiili hizmet zammı gibi sağlık personeli olarak geçen süreye göre bir yılda 60 gün fiili hizmet kazanırım diye düşünüyorsanız hayal kırıklığına uğrarsınız.

Keza bir itfaiye personeli bir yıl hizmet süresinde  otomatikman 60 gün fiili hizmet süresi kazanmıyor, yangın vukuunda yangına kaç saat müdahale ettiyse o saatlerin altıda biri kadar fiili hizmet zammı kazanıyor. O bakımdan  eskiden asker iken elde ettiğiniz bir yılda 9 gün fiili hizmet zammı gibi sağlık personeli olarak geçen süreye göre bir yılda 60 gün fiili hizmet kazanırım diye düşünüyorsanız hayal kırıklığına uğrarsınız. Hulasa olarak diyebilirim ki sağlık personeline fiili hizmet süresi zammı hakkı verilse bile emeklilik tarihiniz vermiş olduğun tarihten çok da geriye gelmeyecektir.

Örneğin acil servis personel iseniz acilde müdahalede geçen süreye göre her altı saat için 1 saat hesabıyla fiili hizmet zammı kazanabilir ve bu suretle örneğin bir ayda 30-40 saat arası bir fiili hizmet zammı yani ayda 1-2 gün yılda ise 20 – 30 gün arası fiili hizmet süresi zammı kazanabilirsiniz. Bu da yarı oranında yaşa etki edeceğinden yaştan indirilecek süreniz bir yıllık hizmet bakımından 10-15 gün kadar olacaktır.

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.