Gıda denetiminde kullanılmak için 100 yeni araç

İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, gıda denetiminde kullanılması için 100 yeni aracın hizmete alım törenini düzenledi.

İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, gıda denetiminde kullanılması amacıyla 100 yeni aracın hizmete alım törenini gerçekleştirdi. Törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İstanbul’da son 7,5 ayda 54 bin civarında gıda denetimi gerçekleştirdiklerini açıkladı.

İstanbul İl Özel İdaresi tarafından gıda denetimi hizmetlerinde kullanılmak amacıyla alınan 100 yeni araç düzenlenen törenle hizmete girdi. Araçların teslim törenine katılan Bakan Mehdi Eker, denetimin önemine vurgu yaptı. Bakan Eker, “Tohum hazırlama safhasından ve toprak işleme aşamasından başlayarak tüketicinin tabağına, kaşığına, çatalına, bardağına ulaşıncaya kadar bütün aşamalardaki faaliyeti bir tek noktada denetleyecek izleyecek takip edecek bir mekanizma kurduk. Gelişmiş ülkelerdeki sistem tamamen bu ve biz 2004 yılında bunu gerçekleştirdik.” dedi.

İstanbul’da geçmişte 83 gıda denetçisi olduğunu ve toplam 4 bin civarında gıda denetimi yapıldığını ifade eden Eker, “Bugün sadece İstanbul’da 600’e yakın denetim elemanı çalışıyor. Bu yılın ilk 7,5 ayında yapılan denetim sayısı ise 54 bin civarındadır.” diye konuştu.

Denetimleri eğitim maksatlı yapmayı amaçladıklarına dikkat çeken Bakan Eker şöyle konuştu: “Vatandaşımızın sağlığını korumak ve daha hijyenik ve daha yüksek kalitede gıda tüketmesini amaçlıyoruz. Çok denetim ama amacımız çok fazla ceza vermek değil. Eğitici denetim de çok önemlidir. Vatandaşımıza bir yanlışı ya da eksiği varsa onu tespit ettiğimizde onu nasıl düzeltir bununda bilgisini ulaştırmaktır.”

Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı ile birlikte bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Bakan Eker, “Okul kantinleri ile ilgili olarak bir mevzuat hazırladık. Onların tabi oldukları mevzuatları gözden geçirdik ve yeni düzenlemeler getirdik. Bütün kantin çalışanları gıda ve hijyen yönünden eğitime tabi tutuldu. Çocuklarımızın daha sağlıklı ve hijyenik gıda maddesine ulaşması için bir dizi tedbir alındı.” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da yeni alınan araçlar sayesinde gıda denetim faaliyetlerinin hem miktar hem de kalite yönünden artırılmasına yardımcı olunacak özel bir projenin devreye girdiğini anlatan Eker, “Bu projeyle araç denetim filomuza 100 yeni araç katılıyor. Katkılarından dolayı herkese teşekkür ediyorum. Bu ciddi bir katkıdır. İstanbul, burada kendine yakışanı yaptı. Huzurlarınızda emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Bakan Mehdi Eker, gazetecilerin sorusu üzerine okulların açılmasına az bir zaman kala yapılan denetimleri anlattı. Çocukların sağlıklı beslenmesi ve buna alıştırılmasının okul öncesi çağda başladığına dikkat çeken Bakan Eker, şu açıklamalarda bulundu: “Obezite ile mücadele ve çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi amacıyla ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar var. Geçen sene okul kantinlerinde uygulanmak üzere bir hijyen kılavuzu yayınladık. Kantinlerde özellikle gıda servisi yapan elemanların eğitimi yapıldı. Birde satışa sunulan gıda maddelerinin düzenli aralıklarla denetlenmesi, numuneler alınması uygulaması sürecek. Velilerin özellikle bu konuda hassas davranmaları ve bize yardımcı olmaları gerekiyor. Bu aslında hepimizin birlikte yapması gereken bir faaliyettir. Sağlıklı beslenme hem obezite ile mücadele anlamında hem de bunun hijyenik olması anlamında çalışmalar devam edecek.”

Konuşmaların ardından Bakan Eker, destek veren ve emeği geçenlere plaket verdi. Tören yeni alınan araçlardan birinin çalıştırılıp hizmete girmesiyle son buldu.