Gri pasaportun ardından ikinci skandal! Şimdi de 'C1 Vizesi' mi?

Son dönemlerde "belediyelerin hizmet pasaportu (gri pasaport) sağlayarak yurt dışına insan gönderdiğine" yönelik haberler gündeme gelmişti. Bir yeni iddia da turizm amaçlı seyahatlerde kullanılan C1 Vizesi için ortaya atıldı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Irak başta olmak üzere pek çok ülke vatandaşının ticaret, sağlık, turizm amaçlı seyahatler için 60 gün süresi bulunan “C1 Vizesi” ile Türkiye’ye gelip geri dönmedikleri yolundaki iddiaları gündeme taşıdı. Torun, “C1 Vize kolaylığının istismar edildiği, insan kaçakçılığı amaçlı kullanıldığı ileri sürülmektedir. Bu iddialar doğruysa, tersine insan kaçakçılığı boyutunda yeni bir skandalla karşı karşıyayız demektir” dedi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, “C1 Vize” hakkında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi hazırladı.

'C1 VİZESİ İNSAN KAÇAKÇILIĞI AMAÇLI KULANILIYOR' İDDİASI

Torun, TBMM Başkanlığı'na sunduğu önergelerde, "Irak başta olmak üzere; Libya, Cezayir ve Afganistan gibi bazı ülke vatandaşları, sadece ticaret, sağlık, turizm amaçlı seyahatlerde kullanılabilen C1 Vize kolaylığından faydalanarak ülkemize giriş yapabilmektedir. Ancak resmi pasaport hamilleri dışındaki kişilere verilen ve 60 gün süresi bulunan C1 Vize ile Türkiye’ye gelen çok sayıda yabancı ülke vatandaşının, bir daha geri dönmediği yönünde iddialar bulunmaktadır. 2016-17 yıllarından itibaren uygulanmaya başlandığı belirtilen C1 Vize kolaylığının, farklı kişi ve oluşumlar tarafından, sahte bilgi ve belgeler düzenlenerek istismar edildiği, bir anlamda insan kaçakçılığı amaçlı kullanıldığı ileri sürülmektedir” dedi.

“İNSAN KAÇAKÇILIĞI İDDİASI TARAFINIZA ULAŞTI MI?”

CHP'li Torun, Çavuşoğlu ve Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergelerde şu sorulara yanıt istedi:

“Türkiye’ye girişlerde C1 Vize uygulaması ne zaman başlamıştır, bu vize kolaylığı hangi ülkeleri kapsamaktadır, bu yolla ülkemize gelen yabancı ülke vatandaşı sayısı kaçtır? C1 Vize hangi aracı firmalar tarafından, hangi ücretler karşılığında verilmektedir? C1 Vize alarak Türkiye’ye gelen ancak yasal süreler içinde ülkeyi terk etmeyen yabancı ülke vatandaşları bulunmakta mıdır? Varsa bu kişilerin sayısı kaçtır? Bu kişiler hakkında herhangi bir inceleme, soruşturma başlatılmış mıdır? C1 Vize uygulamasının istismar edilerek insan kaçakçılığı amaçlı kullanıldığı yönünde herhangi bir iddia, bilgi ve belge tarafınıza ulaşmış mıdır? Ulaştıysa bu iddialarla ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır?”

 “DOĞRUYSA YENİ SKANDALLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Seyit Torun, “Son dönemde C1 Vize uygulamasının bazı kişi ve oluşumlar tarafından istismar edilerek, Türkiye’ye insan kaçırma amacıyla kullanıldığı yönündeki iddialar tarafımıza ulaşıyor. Özellikle sağlık amaçlı ülkemize gelen çok sayıda yabancının bir daha geri dönmediği ileri sürülüyor. Bu iddialar doğruysa, tersine insan kaçakçılığı boyutunda yeni bir skandalla karşı karşıyayız demektir. Biz bu konuda yetkili kurumların kamuoyunu bilgilendirmesini talep ediyoruz” dedi.