Haksız yere işten çıkarılanlar dikkat!

İşten çıkarılan bir kişi işine geri dönmek istiyorsa ve haksız yere işten çıkarıldığını düşünüyorsa işine geri dönmek için ne yapması gerekir? İşte sorunun cevabı...

İşten haksız yere çıkarıldığını düşünen bir kişinin işine geri dönmesi mümkün. Peki işçi işine nasıl geri dönebilir ve ne yapması gerekir? İşte ayrıntılar...

Takvim gazetesi yazarı Ali Şerbetçi'ye bir okuru işveren beni haksız olarak işten çıkarttı ve paramı ödemedi ne yapmalıım diye soruyor. Şerbetçi bu soruya şöyle yanıt veriyor:

4857 Sayılı İş Kanunu'na göre işveren tarafından iş sözleşmesinin geçerli bir nedene dayanmadan feshedilmesi doğrudan feshin geçersizliği anlamına gelmemektedir. İşçinin işe iade davası açması sonucu davanın işçi lehine sonuçlanması halinde fesih geçersiz sayılarak, işçi işe geri dönmek için işverene başvurabilecektir.

İŞE İADE DAVASI

İşe iade davasının açılabilmesi için bazı koşullar vardır. İşe iade davası açmak isteyen işçinin iş sözleşmesinin belirsiz süreli iş sözleşmesi olması gerekmektedir. İşe iade davası açmak isteyen işçinin en az 6 ay çalışmış olması gerekmektedir.

 İşe iade davası açmak isteyen işçinin çalıştığı işyerinde en az 30 işçinin çalışıyor olması gerekir. İşverenin birden fazla işletmesi var ise işletmelerinde çalışan toplam işçi sayısı baz alınmalıdır.

İşe iade davası açmak isteyen işçinin feshin tebliğ edildiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde dava açmış olması gerekmektedir. Bu 1 aylık sürenin kaçırılmış olması durumunda fesih kabul edilmiş/icazet gösterilmiş sayılır ve dava açma hakkınız sona erer.