Hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerine ne kadar ödenecek?

Soma'da meydana gelen maden faciasında ölen işçilerin sayısı yükselirken, kazada ölen işçilerin ailelerine SGK tarafından yapılacak ölüm aylığı ödemelerinden işveren sorumlu olacak.

MEMURLAR- Soma'daki maden kazasında ölen işçilerin sayısı artmaya devam ederken, kazada ölen işçilerin ailelerine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılacak ölüm aylığı ödemeleri işverene rücu edilecek. İşveren, kusuru oranında, bu ödemelerden sorumlu olacak. Soma Kömür İşletmeleri'ne çıkarılacak fatura 70 milyon liraya kadar ulaşabilecek.

Habertürk'ün haberine göre; 5510 sayılı sosyal güvenlik yasasının 21. maddesine göre, iş kazası üçüncü bir kişinin veya işverenin kusuru nedeniyle meydana gelmişse, bu iş kazası dolayısıyla SGK'nın yaptığı ve yapacağı tüm harcamalardan işveren ile üçüncü kişiler de sorumlu tutuluyor. İş kazaları dolayısıyla SGK sigortalı işçilere tedavi hizmetinin yanısıra; geçici iş göremezlik ödeneği, sürekli iş göremezlik geliri, ölüm halinde hak sahiplerine ölüm aylığı, kız çocuklarına evlenme ödeneği, cenaze ödeneği gibi harcamalar yapıyor.

Örneğin ölen işçinin eşi 30 yaşındaysa buna 67 yaşına kadar aylık ödeneceği, iki kız çocuğu varsa bunlara evlenirken, son aldıkları gelirin 12 katına kadar çeyiz parası ödeneceği varsayılacak. Bu şekilde hesaplanacak ödemelerin yarısı, kusurlu bulunması halinde maden sahibi Soma Kömür İşletmeleri'nden peşin olarak istenecek.

70 MİLYON LİRA

Dün öğle saatleri itibariyle ölen işçilerin sayısı 282 olarak açıklandı. Ölen işçi sayısının 300 dolayında kalması durumunda, SGK bu işçilerin ailelerine aylık bin liradan bir yılda 3 milyon 600 bin lira, ortalama 40 yılda da kabaca 144 milyon lira tutarında ödeme yapacak. Her bir işçi için ayrı ayrı yapılacak teknik hesaplamalar sonrası ulaşılan rakam bugünkü peşin değere indirgenerek, bunun yarısı işverenden istenecek.

Tedavi giderleri, geçici iş göremezlik ödemeleri, çalışamaz hale gelenler olursa bunlara yapılacak sürekli iş göremezlik ödemeleri de eklenerek, sorumluluğu oranında işverenden tahsil edilecek. Bu şekilde tahsil edilecek rakamın 70 milyon lirayı aşması bekleniyor.

ORANI RAPOR BELİRLEYECEK

Kaza sonrası Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin hazırlayacağı rapor, işverene rücu edilecek söz konusu tutarın belirlenmesi açısından da büyük önem taşıyor. İşverenin kusuru yüzde 100'ün ne kadar altına inerse, ödeyeceği tutar da ona göre azalacak. Yüzde 80 kusurlu bulunursa, hesaplanacak tutarın yüzde 80'ini ödeyecek.

Sosyal güvenlik yasasının konuyla ilgili maddesi 2012 yılında Anayasa Mahkemesi'nde dava konusu oldu. Bina inşaatında meydana gelen iş kazasını görüşen bir mahkeme, kusuru çok düşük olanların dahi yüksek rücu ile karşı karşıya olmasının anayasaya aykırı olduğunu iddia ederek iptalini istedi. Ancak AYM, oybirliğiyle aldığı kararla söz konusu hükmün anayasaya aykırı olmadığına karar verdi.