Memur Haber Mobil Uygulama
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Milli Eğitim Bakanlığı gelecek eğitim öğretim yılı çalışma takvimini yayınladı. Bu yılın eğitim öğretimi gelecek hafta 13 Haziran Cuma günü sona eriyor. 2014-2015 eğitim öğretim yılı ise 15 Eylül 2014 Pazartesi günü başlıyor. Öğrencilerin önünde tam üç aylık uzun bir yaz tatili dönemi var. Tatil denilince aklımıza güneş, deniz ve kum geliyor. Bunlardan yararlanmak herkesin hakkı. Fakat veliler bu uzun yaz tatili döneminde yeni okul ve kayıt dönemlerini de takip etmek zorunda.
İlkokul 1. sınıfa kayıtlar
İlkokul 1. Sınıfa kayıtlar nüfus müdürlükleri ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı işbirliği üzerine sistem üzerinden adrese dayalı olmak üzere otomatik olarak yapılmaktadır. Veliler Milli Eğitim Bakanlığı e-okul ( ) sistemine giriş yaparak öğrencilerinin hangi okula kayıtlı olduğunu TC kimlik numaraları ile görebilirler. Kayıtların yapıldığı yılın (2014) eylül ayı itibarı ile 66 ayını dolduran çocukların kayıtları ilkokul 1. sınıfa yapılır. Aynı yıl 60-65 aylık olan çocukların velileri, öğrencilerini okula kayıt ettirmek zorunda değildir. Fakat 60-65 aylık olan öğrencilerin velileri okul müdürlüklerine dilekçe vermek sureti ile öğrencilerini okula kayıt ettirebilirler. 66-68 ayını dolduran öğrenci velilerinin çocukları zorunlu eğitim çağındadır. Fakat 66-68 aylık öğrencisi olan veli de ister ise okul müdürlüğüne dilekçe vererek öğrencisini bu yıl okul kayıt ettirmeyebilir, bir sonraki eğitim öğretim yılına erteleyebilir. Yine 60-71 aylık öğrencisi olan veli, doktor raporu alarak öğrencisini bu eğitim öğretim yılında 1. sınıfa göndermeyebilir. 72 ay ve üzerinde olan çocuklar bu eğitim öğretim yılında her türlü durumda okula başlamak zorundadır.
Ortaokul 5. sınıfa kayıtlar
İlkokul 4. sınıfı tamamlayan öğrenciler diploma almamakta, e-okul sistemi üzerinden adreslerine dayalı olarak, evlerine en yakın ortaokula 5. sınıf öğrencisi olarak aktarılmaktadır. Öğrencisi 5. Sınıfa geçen veli okula kayıt yaptırma, evrak teslim etme gibi bürokratik işlemlerle ilgilenmemektedir. Sadece MEB’in e-okul sisteminden () haziran ayı içerisinde TC kimlik numarası ile hangi okula kayıtlı olduğunu sorgulayacaktır. Öğrencisini 5. Sınıfta İmam Hatip Ortaokulu’na göndermek isteyen veliler ise adreslerine en yakın imam hatip ortaokuluna müracaat ederek kayıtlarını yaptırabileceklerdir.
Ortaokuldan liselere kayıtlar
8. sınıftan sonra liselere kayıtlar TEOG sınavı sonuçlarına göre yapılmaktadır. Bu konu ile ilgili yazımız Pazartesi günü bu köşede yer almıştı. İlgili linkten bu konu ( ) detaylı şekilde okunabilir. Takvim ve başvuru şekilleri buradadır.
Üniversitelere yerleşme
Üniversitelere yerleşme için YGS1-2-3,4-5 sınavları 14-15 Haziran ve 21-22 Haziran tarihlerinde yapılacak. Lise son sınıf öğrencileri ve daha önceki yıllarda mezun olan liseliler bu tarihlerde üniversiteye yerleşebilmek için sınavlarda ter dökecek. Daha sonra sınav sonuçları ÖSYM’nin adresinde yayınlanacak ve aday öğrenciler kişisel şifreleri ile sonuçları buradan öğrenebilecektir. Temmuz ayı içerisinde de sınav sonuçlarına göre tercihler alınarak yerleştirmeler yapılacak ve ardından öğrenciler kazandıkları bölümlere kayıtlarını yaptırabileceklerdir.
***
Evet sevgili okurlar, yazımızın başlığında yaz tatilinin geldiğini müjdeledik. Eğitim öğretim yılı bitmesine rağmen öğrencisi 1, 5, 9. sınıf ve üniversiteye başlayacak düzeyde olan öğrenci ve velilerini uzun bir yaz tatili dönemi bekliyor. Çünkü öğrencinin devam edeceği okulu belirlemek gerçekten veliler için önemli bir konu. Bu nedenle yaz tatili rehavetine kapılıp kayıt dönemlerini geçirmemek gerekiyor. Şimdiden hepinize iyi bir yaz tatili diliyor, yeni öğretim kademesini belirlemeye uğraşan veli ve öğrencilerimize de kolaylıklar diliyorum. (4.6.2014)