İnternet erişimi daha da hızlanacak!

Akamai işbirliğiyle beraber Türk Telekom, internet deneyimini iki kat hızlandırıyor. Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, “Kullanıcılar hız farkını 2014 yılının ilk çeyreğinde fark edecek. Artan hızda fiyat farkı olmayacak” açıklamasında bulundu.

Türk Telekom (TT), ABD'li içerik dağıtım ağı ve bulut altyapı servis sağlayıcısı Akamai ile yaptığı anlaşmayla Türkiye'de internet hızını iki katına çıkarıyor. İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen toplantıyla lanse edilen işbirliği, özellikle sosyal medya ve video servislerini hızlandıracak.

GELECEK YIL UYGULAMADA

Milliyet gazetesinin haberine göre; Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, Akamai teknolojisiyle internet verimliliğini artıracaklarını, internet ve sosyal ağlara erişimde hızın iki katına çıkacağını söyledi. Yılmaz, "Bu işbirliği üzerinde bir yıldan fazladır çalışıyoruz. Son kullanıcılar bu işbirliğinin getirdiği hız farkını 2014 yılının ilk çeyreğinde hissetmeye başlayacak. İki katına çıkan hızlarda ekstra bir fiyat farkı olmayacak" dedi.

Erişim kolaylığı, hız ve kapasite alanlarında altyapı yatırımlarını sürdürdüklerine de işaret eden Yılmaz, "Son 7 yılda 13 milyar TL konsolide yatırım yaptık. Bu yılın dokuz ayında 1.4 milyar TL yatırımımız oldu. Yıl sonunda yatırım miktarımızı 2.2 milyar TL'ye çıkaracağız.

Fiber optik ağ uzunluğu 174 bin kilometreyi geçti. Türkiye'nin altyapısını en ileri teknolojilere hazır hale getirdik. Altyapımızın fiber modernizasyonu devam ediyor. Fiberde internet hızında limit olmaz. Ortalama erişim hızı networkte yükselmeye devam edecek.

100 megabit hız alsanız bile sunucu uzaktaysa siteye erişim yavaşlıyordu. Akamai bu noktada katkı sağlayacak. Önemli olan son kullanıcının hissettiği hızın artması. Hız iki katına çıkıyor" diye konuştu.

DİZİLER KOLAYCA İZLENECEK

Tahsin Yılmaz, işbirliğiyle yurtdışı çıkışlarda diğer ülkelere ödenen verginin de azalacağına işaret etti. Tahsin Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca artık Türkiye'deki şirketlerin veri trafiğini de yurtdışına daha hızlı sunabileceğiz. Bu sistemi kullanan firmaların trafikleri artacak, zaman ve maliyet kaybı önlenerek ekonomi için ek gelir sağlanacak. Türkiye'deki sunuculardaki içeriğe diğer ülkelerden gelecek taleple oluşacak veri trafiği de ek bir gelir kaynağı oluşturacak. Anlaşmayla beraber yurtdışından 2.5 ekzabaytlık veri transferi bekliyoruz.

Bu verinin 100 Gigabaytlık kısmında tasarruf sağlayacağız. Üretilen içeriğe yurtdışından erişimde de önemli avantaj sağlanacak. Türk dizilerini yurtdışından indirmek isteyenlerin işi kolaylaşacak"

FACEBOOK'A DAHA HIZLI ERİŞİM

* Türk Telekom, Akamai işbirliği internet altyapısının en yüksek verimli kullanılmasını sağlayacak

* Yurtdışı kaynaklı içerikler Türk Telekom altyapısı üzerinden aktarılacağı için bağlantı ve dosya indirme süreleri çok kısalacak, zaman kayıpları en aza inecek.

* İçerik portalları, e-ticaret platformları, medya kuruluşları ve site sahipleri bu sayede ek sunucu yatırımı yapma zorunluluğu olmadan, veri trafiğine göre ücret ödeyecekleri için maliyetleri kontrol edebilecek.

* Akamai, anlaşma yaptığı içerik sağlayıcıların sitelerine yönelik web trafiğini dünyanın farklı noktalarında bulunan 141 binin üzerinde sunucuya yönlendiriyor.

* Taşıdığı içeriği kullanıcının bağlandığı ağ ve cihazın sahip olduğu kapasiteye göre optimize ediyor. Bu sayede özellikle küresel içerik siteleri için bekleme süresini en aza indiriyor, altyapı kapasitesi ve bant genişliğinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlıyor.

* Akamai, içerik dağıtım ağı, barındırdığı sitelere yönelik söz konusu olabilecek hacker saldırılarına karşı da ek güvenlik avantajları barındırıyor.

* Akamai sisteminde 250 bin domain, 60 e-ticaret sitesi ve 30 büyük şirket var.

* Akamai sistemindeki Facebook gibi sitelere erişim de hızlanacak. Google ve Youtube gibi Akamai sisteminde bulunmayan sitelere erişim hızı ise aynı kalacak.

TÜRKİYE'DE OFİS AÇIYOR

Akamai Kurucusu ve CEO'su Tom Leighton, dünyanın en büyük veri taşıyıcılarından biri olduklarını dile getirerek, "90 ülkede 141 bin sunucumuz var. İnternet içeriğinin yüzde 15-30'u bizim sayemizde oluyor. Saniyede 10 terabit veri trafiğimiz var. 25 milyondan fazla bilgi teslimatı yapıyoruz. Bu alanda 15 yılı geride bıraktık. Akamai'nin kurulmasının arkasındaki fikir internetin daha iyi çalışması. Kullanıcı internete girdiğinde en yüksek hızda sunucumuz neredeyse onu bulmasını sağlıyoruz. Türk Telekom kullanıcılarının okyanusun ötesindeki verilere bile sunucularımızla daha çabuk ulaşmalarını sağlayacağız. İşbirliği sonrasında Türkiye'de de ofis kuruyoruz" dedi.