İnternetten alışveriş yapanlar bu tuzağa dikkat!

Çağrı merkezi çalışanı olarak aldıkları kredi kartı bilgilerinin sosyal medyadan satışa çıkarıldığı haberleri üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’den uyarı geldi.

İnternetten yapılan alışverişe dolandırıcılar yeni bir sistem daha ekledi. Buna göre kendini çağrı merkezi çalışanı olarak tanıtan dolandırıcılar için vatandaşlara Bakan Tüfenkci'den uyarı geldi.

Telefonla yapılan alışverişleride bilgisayara yönlendirilmenin önemine vurgu yapan Tüfenkci, "Mümkün oldukça kapıda ödeme yapılmalı. Yeni çalışmayla malı gördükten sonra ödeme getirmeye çalışacağız" dedi. Son dönemlerde internetten ya da telefonla yapılan alışverişlerde kapıda ödeme seçeneğini tercih edip dolandırılan vatandaşların sayısının artması Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nı harekete geçirmişti. Bakanlık e-ticaret ve kapıdan satışlarla ilgili, kargo firmaları ve tüketici hakem heyetlerini de kapsayan bir çalışma başlattı.

 KAPIDA ÖDEME YAPILACAK

Söz konusu çalışmada öne çıkan çözümün kapıdan ödemeli satışlarda alıcının kargo paketini açıp ürünü gördükten sonra ödemeyi yapması olduğu ifade edilmişti. Kapıdan satışlara ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik çalışması tamamlanarak, kargo şirketinin farklı ürün ya da hasarlı olması halinde ürünü firmaya geri götürmesi sorumluluğunun yönetmelikte net olarak belirtilmesinin hedeflendiğine dikkat çekilmişti.



AYNI TUZAĞA DÜŞMEYİN

Akşam'da yer alan habere göre Bakanlık çalışmalarını hızla sürdürürken, kendilerini sosyal medyada çağrı merkezi çalışanı olarak tanıtan kişilerin vatandaşların kredi kartı bilgilerini satmaya başladığı iddia edildi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Ne kadar mükemmel yasalar çıkartırsan çıkart. Toplumu, tüketiciyi bilinçlendirmezsen, toplum bu noktada duyarsız kalıyor. Bütün tüketiciler, halk özellikle bu konularda çok duyarlı olmalı. Birçok haber yapılmasına rağmen, komşusundan ya da arkadaşından görmesine rağmen aynı dolandırıcı tuzaklarına düşüyorlar. Bununla ilgili yasal düzenlemeleri yaptık. Tüketici yasasını çıkarttık. İkincil düzenlemeler hayata geçirdik."



Vatandaşların banka, polis ya da tüketici hakem heyetleri bilgileri kullanılarak aranabildiğini belirten Tüfenkci, şöyle devam etti: "'Hakem heyetinden arıyoruz bilgi güncelliyoruz' diyorlar. ‘Doğalgaz abone bilgi güncelliyoruz’, ya da ‘Bu ayki faturanızı fazla çıkmış düşürmek istiyoruz bilgilerinizi verin’ diye banka hesap numarası isteniyor. Anne ve baba adı, kızlık soyadı ve TC kimlik numarası gibi bilgileri istiyorlar. Teyit edilmeden hiçbir şekilde bilgi vermemesi lazım. Şüphelenirlerse bizi de polisi de arayabilirler."