Memur Haber Mobil Uygulama
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
İstanbul’dan okurumuz Temel Salihoğlu soruyor: “Bünyamin bey, sağlık karnelerini artık internetten görebiliyormuşuz. SGK’dan mı öğrenebiliriz bunu? Nasıl yapmamız lazım? Doktora gitmek için bir şey yapmam gerekiyor mu? Ayrıntılı açıklarsanız sevinirim.”
Sayın okurum, geçmişte ülkemizde ceberrut devlet anlayışı vardı…
Devlet bırakınız vatandaşın işini kolaylaştırmayı, zorlaştırmaya çalışırdı. Bir dilekçe vermek için kırk havale yaptırmanız gerekirdi… Hizmet almak istiyorsan sabahın köründe kalkmalı, devlet kapısında kuyruğa girmeli, saatlerce beklemeyi göz önüne almalıydınız…
Uzun kuyruklar devlet kapısının klasikleriydi. Devlete vergi ödemek için bile ay sonu kilometrelerce kuyruğa girer, saatlerce sıra beklerdiniz…
Dönem “bugün git, yarın gel” dönemiydi...
Şimdi ise, hizmeti vatandaşın ayağına götürmeyi prensip edinmiş bir devlet anlayışı var. Doktor bir telefonla evinize kadar geliyor, özürlülere evde bakım yapılıyor.
Hizmeti vatandaşın ayağına götüren uygulamaların en önemlilerinden biri de internet üzerinden verilen hizmetler oluşturuyor.
İnternet Hizmetlerinden Avrupa Öncüsüyüz
İnternet üzerinden sunulan e-devlet uygulamaları ülkemizde vatandaşın iş ve işlemlerinin kolaylaştırılması açısından çok başarılı uygulamalar.
Şaka değil: E-devletleşme oranında nerede ise Avrupa ülkelerinden bile daha ilerideyiz…
Bizdeki gibi e-devlet uygulamaları İngiltere’de de Almanya’da da yok…
PTT’ye giderek alabileceğiniz basit bir şifre ile internet üzerinden birçok kuruma ulaşabiliyorsunuz, işinizi gecikmeden, kuyruğa girmeden yapabiliyorsunuz.
SGK ve Sağlık Bakanlığı e-devlet uygulamalarını kullanan kurumlar arasında öne çıkıyor. E-Türkiye sistemini kullanan vatandaşların yüzde 70’inden fazlası sistemi yalnızca SGK hizmetlerinden yararlanmak için kullanmakta.
SGK’nın öncülüğünde başlatılan e-sigorta, e-bildirge, e-hizmet, e-provizyon, MEDULA, e-reçete, e-rapor gibi hizmetler doğrudan doğruya vatandaşın gündelik hayatını kolaylaştırıyor…
İnternetten Sağlık Karnesi Dönemi Başladı
Hizmeti vatandaşın ayağına getiren son uygulama Sağlık Bakanlığı’ndan geldi.
Sağlık Bakanlığı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden giriş yaparak her türlü sağlık kaydına yedi gün yirmidört saat erişilebilecek e-Nabız: Kişisel Sağlık Sistemi başladı.
E-Nabız sistemi bildiğiniz eski sağlık karnesi sisteminin çağa uyum sağlamış hali…
Hatırlayalım…
Eskiden sağlık karnesi dağıtırdı Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı gibi kurumlar. Sağlık karnesi defteriniz yanınızda olmadan doktordan hizmet alamaz, ilaç yazdıramazdınız.
Doktor sizin sağlık geçmişinizi görmek için karnenize bakar, hangi ilaçları aldığınızı, hangi ilaca alerjini olduğunu oradan öğrenirdi. Karneyi kaybettiyseniz yandınız, gidip tekrar çıkartmak için uğraşırdınız…
Oysa artık e-Nabız sistemi ile tüm sağlık geçmişiniz elinizin altında, üstelik şifre ile güvende…
Aile Hekiminden Şifre İsteyin!
Peki, elektronik sağlık karnenize nasıl ulaşacaksınız?
Sisteme girmek için, adresine tıklamanız yeterli.
Sisteme TC kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girerek güvenli bir şekilde ulaşabileceksiniz. Eğer e-devlet şifreniz yoksa PTT’ye giderek on saniye içerisinde kolayca almanız mümkün.
Peki, e-Devlet şifreniz yok ve PTT’ye gidecek zamanınız da yok. Sisteme nasıl gireceksiniz?
Aile hekiminizden şifre alabiliyorsunuz.
Aile hekiminizden şifre talep edeceksiniz, aile hekimi size geçici bir şifre verecek, siz de daha sonra kendi şifrenizi belirleyeceksiniz.
İnternete Tıkla, Doktor Kayıtlarını Öğren!
E-nabız sistemi ile tüm vatandaşlar kişisel sağlık bilgilerini yönetebiliyorlar.
E-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi ile;
- Tüm sağlık tesisi ziyaretleriniz ve detaylarına, (randevu, tanı, tedavi, reçete bilgileri),
- Tüm tetkiklerinize, (tahlil, görüntüleme, alerji bilgileri, size dokunan ilaçlar)
- Sağlık tesisi değerlendirmelerinize,
- Güncel sağlık bilgilerinize
- 112 Acil Sağlık Butonu’na,
erişebiliyorsunuz, tüm bu bilgileri erişimine izin verdiğiniz doktorunuzla paylaşabilirsiniz.
İşin Türkçesi, eski sağlık karnesindeki tüm bilgileri görebiliyor, kontrol edebiliyor, istediğiniz doktorlar ile paylaşabiliyor ya da onlardan gizleyebiliyorsunuz. Eğer alerjiniz olan ilaç sistemde yazılı değilse, siz kendiniz ekleyebiliyor, böylece doktorunuzun bunu görmesini sağlayabiliyorsunuz.
Ancak sisteme henüz üniversite hastaneleri entegre edilmediğinden yalnızca kamu hastanelerindeki sağlık bilgilerinizi görebilmektesiniz.
E-Devlet Uygulamaları Çok Başarılı
Sağlık Bakanlığı’nın hayata geçirdiği e-Nabız sistemi MEDULA sistemi ile de entegre edilmiş durumda.
Vatandaşların sağlık bilgilerine ulaşabilmeleri ve yönetebilmeleri açısından çok önemli bir adım olan bu sistemi getiren Sağlık Bakanlığı’nı ayakta alkışlamak gerek.
Sadece bu değil, tüm e-devlet uygulamaları için sayın Başbakanımız Ahmet Davudoğlu ayakta alkışlanmayı hak ediyor…
Artık, devlet elektronik uygulamalar ile hizmeti vatandaşın ayağına götürüyor…
Ceberrut devletten internet üzerinden size hizmet sunan devlete…
İşte Türkiye’deki gerçek dönüşüm bu!
Bağcılar’daki Bağlar’daki, Sancaklı’daki, Kazan’daki sıradan vatandaşın hayatına dokunan, gündelik yaşamını kolaylaştıran hizmet bu…
---
Kıssadan Hisse
“Yavaş hesapla, hızlı bitir.”
İngiliz Atasözü
---
Sorularınız için:
Yazarın tüm yazıları için: