Kamu görevinden çıkarma cezası değişiyor!
Kamu görevinden çıkarma cezası, bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kapsamında TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Kamu görevinden çıkarma cezası yeniden
düzenleniyor.
Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik
Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığına
sunuldu.
Tebligat Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun
Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı
TBMM Başkanlığına sunuldu.
Tasarıyla, Vakıf Yükseköğretim Kurumları, Tebligat Kanunu kapsamına alınıyor.
FARK DERSLERİ TAMAMLANACAK
Tasarıya göre, mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma
alabilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark
derslerini tamamlaması gerekecek. Böylece, çıraklık eğitimi,
zorunlu ortaöğretim kapsamına alınıyor.
Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları,
Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek aynı alanda bir önlisans
programına yerleşmelerinde merkezi sınavlardan almış oldukları
puanlara ortaöğretim başarı puanı ve bu puanın Yükseköğretim
Kurulunca tespit edilecek katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak puan
eklenecek.
YÜKSEKÖĞRETİM PERSONELİ VE DİSİPLİN CEZALARI
Tasarıyla, devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarının öğretim
elemanları, memur ve diğer personeline uygulanacak disiplin suç ve
cezalarına ilişkin düzenleme yapılıyor.
Uyarma, kınama, yönetimden görevinden ayırma, aylıktan ve ücretten kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarının yanı sıra başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek, üniversite öğretim mesleğinden çıkarmayı gerektirecek.
KAMU GÖREVİNDEN ÇIKARMA CEZASI HANGİ HALLERDE
VERİLECEK?
"Kamu görevinden çıkarma" cezası ise şu hallerde verilebilecek:
"Bölücü amaçlarla veya terör niteliğinde eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek. İdeolojik ve siyasi amaçlarla eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri açıkça desteklemek suretiyle kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek veya yardımda bulunmak. Yetki almadan gizli bilgi ve belgeleri açıklamak. Mazeretsiz ve kesintisiz olarak 16 gün veya daha fazla süreyle göreve gelmemek. Kanunların izin verdiği haller dışında siyasi partilere üye olmak. Amire, iş arkadaşlarına, personeline, hizmetten yararlananlara veya öğrencilerine fiili saldırıda veya cinsel tacizde bulunmak. Kamu hizmeti veya öğretim elemanı sıfatıyla bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak. Yurt dışında devletin itibarını düşürecek veya görev haysiyetini zedeleyecek tutum ve davranışlarda bulunmak. Uyuşturucu veya uyuşturucu olarak kabul edilen diğer uyarıcı maddeleri kullanmak, bulundurmak, başkalarına vermek. kullanılmasını özendirmek, satmak, imal etmek. Hukuka aykırı olarak kurumun verilerini elde etmek, kaydetmek, kullanmak, depolamak, dağıtmak, değiştirmek veya yok etmek. Kurumun bilişim sistemlerinin işleyişini kasten engellemek veya bozmak."
Tasarıyla yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarında yürütülecek disiplin soruşturmalarında, disiplin soruşturması, savunma hakkı, görevden uzaklaştırma, zamanaşımı, disiplin cezası verme yetkisi, disiplin cezasının verilmesi, disiplin cezalarına itirazla disiplin cezalarının özlük dosyasında saklanması usul ve esasları belirleniyor.
Bilimsel araştırma ve yayın etiği kurullarının oluşumu, görevleri ve çalışmalarında uygulamada birlik sağlanması amacıyla bazı düzenlemeler yapılıyor.