Kartla yurtdışı siparişlerinde sınır tanımıyoruz

İnternet yoluyla yurtdışından alışveriş yapan Türklerin harcaması son 5 yılda yüzde 600 yükseldi. 2012’nin ilk beş ayında 748 milyon liralık alışveriş yapılırken, rakam bu yılın 5 ayında 1 milyar 33 milyon liraya yükseldi.

İnternetin dünyayı küresel köy haline getirdiği, kartla yapılan alışverişlerde de kendini gösterdi. Evde oturarak ABD’deki bir ürünü satın alma avantajı getiren internet siteleri Türklerin yaptığı alışverişten oldukça memnun.

İLGİNÇ ÜRÜNLER ÖNE ÇIKIYOR

Özellikle gençlerin yurtdışındaki ilginç ürünleri merak ya da ticaret amacıyla almak istemesi internetten kartla yapılan yurtdışı alışverişi 5 yılda yüzde 600 artırdı. 2009 yılı ilk 5 ayında 147 milyon 81 bin lira olan kartla internetten ürün siparişi 2013’ün ilk 5 ayında yüzde 600 artarak 1 milyar 33 milyon 96 bin liraya ulaştı.

GENÇLER AĞIRLIKTA

Özellikle Y kuşağı dediğimiz gençlerin yurtdışı alışveriş sitelerine yoğun ilgi duyduğunu belirten buldum.buldum.com yöneticisi Güçlü Gökozan, neden gençler sorusuna şu yanıtı veriyor:

“Genç kesim farklı şeylere daha yatkın ve böylelikle yurtdışından sipariş verme riskini alabiliyor. Çünkü yurtdışından sipariş verdiğinizde ürünün kargo firması tarafından birçok farklı ülke geçerek size ulaşmasında bazen sorunlar olabiliyor bazen de elinize ulaşsa bile ürün kırık ya da hasarlı ulaşabiliyor. Bu riski genelde gençler alıyor.” Yurtdışından talep edilen ürünlerin de enteresan olduğu dile getiriliyor. Gökozan daha önce kadınların özellikle çok fazla parfüm siparişi verdiğini ancak buna yasal olarak sınırlama geldiğini söyledi. Yeni dönem siparişler arasında ağırlıklı olarak ilginç aletler, hediyelik eşyalar, otomobil, motosiklet ve bisiklet malzemeleri, kitaplar ve ofis ürünleri bulunduğuna dikkat çekti.

100 DOLARIN ÜSTÜNE GÜMRÜK

Yurtdışından internet kanalıyla ürün almak istediğinizde bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Alacağınız ürünün 100 doların üzerine çıkmaması geliyor. Çünkü 100 doların üzerindeki alışverişler gümrüğe tabi tutuluyor. Ürünlerin öncelikle kişinin kendi şahsi kullanımı için sipariş edilmesi, sağlık, kozmetik, bitki ve yiyecek gibi ürünler olmaması da önem taşıyor. Bu tür bir sipariş vermeye niyetliyseniz alacağınız ürünün fiyatı kadar kargo ücreti de önem taşıyor. Çünkü sipariş verilen ülkeye göre kargo ücretleri 20 dolardan 50 dolara göre değişiyor.

KREDİ BORÇLULARI ARTIYOR

Bu yılın ocak-mayıs döneminde bireysel kredi kartı borcunu ödemeyen kişi sayısı 2009 yılına göre yüzde 17.3 artarak 1 milyon 437 bin 499’a çıktı. Aynı dönemde ferdi kredi borcunu ödemeyen kişi sayısı ise yüzde 31.1 yükselerek 1 milyon 27 bin 118 kişi oldu. Geçen yılın tamamında kredi kartı borcunu ödemeyen kişi sayısı 453 bin 656 iken, 2013’ün ocak-mayıs döneminde rakam 325 bin 179 kişi olarak kayıtlara geçti.