Kimlik bilgileri sorgulama linkine tıklamayın! Yoksa...

'Kimlik bilgilerim çalındı mı' kaygısıyla kimlik bilgileri sorgulama linkine tıklayanlar dikkat! 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin sızdırıldı iddiaları sonrası TC kimlik no ve özel bilgileriniz ile sorgulama yapan internet sitelerine itibar etmeyin!

TÜRKİYE'de 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin internete sızdırılmasınına ardından bazı internte siteleri 'TC kimlik no' ile kimlik bilgilerinin çalınıp çalınmadığını kontrol ettiği iddia edilen linkler yayınladı. Kimlik bilginiz çalınmadıysa bile bu linkler aracılığıyla en özel bilgilerinizi paylaşıyor olabilirsiniz! Dikkat!

İlk olarak 'Mernis' isimli bir dosya halinde sızdırılan bilgiler arasında, yurttaşların, TC kimlik numaralarından, adres bilgilerine kadar gizli kalması gereken çok sayıda bilgi yer alıyor.

TC KİMLİK NO İLE KİMLİK BİLGİLERİNİZİN ÇALINIP ÇALINMADIĞINA BAKMAYIN!
'Torrent' yoluyla bilgisayara indirilen ve içerisinde kimlik bilgilerinin yer aldığı dosya dün akşam saatlerinden itibaren yerini, ad-soyad ve TC kimlik numaralarının sorgulandığı internet sitelerine bıraktı. Ancak bu siteler büyük bir tehlikenin habercisi olabilir.

ÇALINAN KİMLİK BİLGİLERİYLE NE YAPILABİLİR?
Dolandırıcılar, çalınan kimlik bilgileriyle sahte kimlikler düzenleyebilirler. Adınaz telefon hattı satın alabilirler. Sahte kimlik kartlarıyla daha önce hesabınız bulunmayan bir bankada işlem yapmayı, kredi çekmeyi deneyebilirler.

Çek defteri almak, TC Kimlik Numarası yoluyla gizli bilgilere ulaşmak, sahte kimlik beyanıyla konaklamak, ticaret yapmak mümkün olabilir. Ayrıca kritik görevde olan ve adresleri gizli tutulan siyasetçi, bürokrat, asker, emniyet müdürü gibi kişilerin adreslerinin deşifre olması nedeniyle ciddi güvenlik açığı çıkabilir.


Sosyal medyada 'Kimlik bilgileriniz çalınmış mı?' şeklinde dolaşıma sokulan internet siteleri, TC kimlik numarası ile sorgulama yapılması isteniyor. Bu siteler, TC kimlik numarası ile sorgulama yapıldığında kimlik bilgilerinin sızıp sızmadığına doğru yanıt veriliyor ancak yeni bir 'kimlik avcılığı' tuzağı olma ihtimali çok yüksek.

BANKA HESAPLARINIZI KONTROL EDİN!
Sızan kimlikler nedeniyle, yaklaşık 50 milyon yurttaş tehlikedeyken, bir de bu sitelerden sorgulama yapmak tehlikeyi farklı bir boyuta taşıyabilir. Sorgulanan kimlik numarasıyla birlikte, kullanılan bilgisayarda kayıtlı banka ve sosyal medya hesapları şifreleri tehlikeye düşüyor.

Girilen her internet sitesi tarafından bilgisayara bir tür tanımlama dosyası bırakılır. Adı 'çerez' (cookies) olan dosyalarda oturum bilgileri ve benzeri veriler saklanır. Bilgisayarlara gönderilen bu dosyalar, 'kötü amaçlı' olarak da kullanılabiliyor. Bu dosyalarla, tarayıcınızda kayıtlı olan her türlü veriye, kötü amaçlı kullanımla ulaşılabildiği biliniyor.