KPSS, sözleşmeli memur, taşeron kim daha kolay işe girer?

İnsanların hayatlarının devamı, yaşam kaliteleri, gelecek planları, umutları edinecekleri mesleklerine bağlıdır.

Hacı Sarı haci-sari@internethaber.com

İnsanların hayatlarının devamı, yaşam kaliteleri, gelecek planları, umutları edinecekleri mesleklerine bağlıdır. Daha çocuk yaşlarda sorulur çocuklara ne olacaksın sorusu? Cevap çocuğun ufku kadar ve yüreğinin temizliği kadar çocukçadır. Çocuklar; doktor, simitçi, öğretmen, polis, pilot olmak ister. Hayaller de hedefler de çocuklar da samimidir büyüklerin bencil dünyalarında.

Büyüklerin hayalleri ve hedefleri, küçüklerin tozpembe hülyalarına benzemez. Büyükleri, hayatın acımasızlığı içerisinde, insanların kendi çıkarlarını ön plana alan anlayışları, bu çerçevede müthiş bir yarış, torpil arayışı, kısa yoldan kamu kurumlarına girme telaşı karşılamaktadır. İnsanlar için iş hayatı çok önemlidir.

MESLEKLER, İNSANLARIN HAYATLARINDA BELİRLEYİCİ ETKEN

Yapılan görev neticesinde elde edilen maddi imkânlar ve sosyal haklar, meslekten kaynaklı prestijler  insanların yaşamlarında belirleyici etkenler olmaktadır. Bir daire başkanının, genel müdürün elde ettikleri; valinin kaymakamın kazanımları, öğretmenin, polisin, sağlıkçının elde ettikleri hem kişileri hem de kişilerin ailelerini ve yakın çevrelerini etkilemektedir.

Meslekler bu kadar önemli iken Türkiye’de özellikle kamu sektöründe işe alımlardaki çeşitlilik insanların işini zorlaştırmaktadır. Bazı insanlar lisans hatta yüksek lisans, bazen de doktora eğitimi neticesinde özellikli bir işe girebilmekte ve işin sunduğu imkânlardan faydalanmaktadır.

BAKANLIKLAR KPSS PUANIYLA ALIM YAPMAKTA

Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı personel alımlarında KPSS puanlarına göre alım yapmaktadır. İnsanlar işe girebilmesinin şartı olan KPSS’den yüksek puan alma hedefine odaklanmakta ve çalıştığının karşılığına göre bir neticeyle karşılaşmaktadır. Bu durumdaki insanlar sonuca razı olmakta ve başarıyı veya başarısızlığı kendi çalışmalarının sonucu olarak değerlendirmektedir.

SÖZLEŞMELİ ALIMLARA RAĞBET ÇOK

Sözleşmeli alımlar insanların rağbet ettiği diğer bir işe girme yöntemidir. Bu gruptaki insanlar, şayet devletin üst makamlarında hizmet veren siyasi kadrolara atanmışlarsa bu durum normal karşılanabilir. Zira yapılan işin özelliği böyle bir durumu zorunlu kılabilmektedir. Fakat herhangi bir kurumun kendi elemanlarını seçme kaygısının ötesinde önemli bir neden yoksa, sözleşmeli çalışanların bulundukları yere gelme şekilleri çoğu zaman sınavsız olmaktadır bazen sözlü sınav yapılmaktadır.

İnsanların hayatlarının devamı, yaşam kaliteleri, gelecek planları, umutları edinecekleri mesleklerine bağlıdır. Daha çocuk yaşlarda sorulur çocuklara ne olacaksın sorusu? Cevap çocuğun ufku kadar ve yüreğinin temizliği kadar çocukçadır. Çocuklar; doktor, simitçi, öğretmen, polis, pilot olmak ister. Hayaller de hedefler de çocuklar da samimidir büyüklerin bencil dünyalarında.

Bir de hiçbir kriteri olmadan sadece kurum yetkililerinin referansı ile işe girme yöntemi vardır ki bu durum adalet duygusunu zedelemektedir. Şartlar, ülkenin ve kamunun şartları ise tüm vatandaşlara bu şansları elde etme imkânı sunulmalıdır,  Rekabetin artırılması ve kalitenin elde edilmesi adına belirli kriterlerle belirli makamlara özellikli insanların getirilmesi gerekmektedir. Bir zorunluluğun olmadığı durumlarda ortak aklın kabul edeceği, adalet terazisinin şaşmayacağı bir sistem kurulmalıdır.

Bir genç bu yöntemlerin hangisini tercih etmelidir, memur olmak için ne yapmalıdır, kime ve neye güvenmelidir? Ülkenin yönetiminde söz sahibi olan en üst düzeydeki çalışanlardan başlayarak yapılan işin çok önemli olduğu olgusu tespit edilmelidir. Birilerinin gönlünün görülmesi için bir insan liyakati olmadığı halde bir makama getiriliyorsa burada sonucunun ahirete kalacağı dehşet bir hesaplaşma vardır.

Siyaset devlet yönetmede önemlidir, bürokratik makamlarda hizmet üretmeye çalışmak saygıdeğer ve onurlu bir eylemdir. Burada bu onuru sadece siyasi ve bürokratik gücü kullanırken yaşamak yerine eldeki gücün gitmesi halinde de yaşamak çok daha önemlidir.

Beklenti kamuya çalışan alırken KPSS ağırlığının devam etmesi hatta bu etkinin genişletilmesidir. İstisna kadroların azaltılması ve gerçekten işin kendisinden kaynaklanan istisnalar oluşturmak gerekmektedir.  Adalet bakanlığı zabıt kâtibi, infaz koruma memuru alırken referans yerine liyakati merkeze alsa ne iyi olur. Yetki kullananlar işgal ettikleri makamın marka değeri için çalışsalar, bir insanın bir yere yerleştirilmesini asıl iş olarak görmeseler daha iyi olur.

ADALET MEMUR ALIMINDA TEMEL TAŞ OLMALIDIR!

Belki sizin işe yerleştirdiğiniz kişi kadar diğer vatandaşınız da hak ediyordur o işi. Sizin referans olmadığınız insan başka bir ülkenin insanı değildir. Hatta bazen hakkını farklı etkenlerden dolayı aramayan, arayamayan insanlar sizi daha çok destekliyor olabilir. Bazı insanlar için bir şey istemek çok zor ve ağır gelebilir. Bazı insanlar da sürekli bir şeyler istemeyi alışkanlık haline getirmiş olabilir. O halde adalet ve liyakat terazisi kamuya işçi ve memur alımında temel taş olmalıdır.

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.