Memur Haber Mobil Uygulama
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Yaz tatili olmasına rağmen öğrenciler, eğitimciler ve veliler olarak yoğun günleri, haftaları yaşamaya devam ediyoruz. LYS tercihleri dönemi sona erdi; artık tercihte bulunan öğrencilerimiz ve velilerimiz merakla yerleştirildikleri bölümleri bekliyorlar. 2013 LYS yerleştirme sonuçları belirlenen takvime göre Temmuz ayının son haftasında açıklanacak. Ardından kazanan adaylar Ağustos’un son haftasıyla Eylül’ün ilk haftası kazandıkları üniversiteye kayıtlarını yaptıracaklar.
Ortaokul öğrencilerinin okuyacakları liseyi belirlemek için yaptıkları SBS tercihleri de 21 Temmuz Pazar günü sona eriyordu. Fakat MEB velilerden gelen istek üzerine tercih süresini 29 Temmuz Pazartesi gününe kadar uzattığını ilân etti. SBS sonuçları da 6 Ağustosta açıklanacak. Ardından Ramazan Bayramı sonunda 12 Ağustos’tan itibaren kazanan adayların kesin kayıt ve yedeklerden kayıt maratonu başlayacak. SBS tercih sonuçlarına göre yedeklerden kayıtlar e-kılavuzda belirtildiğine göre 20 Eylül tarihine kadar devam edecek.
Bu zorlu LYS ve SBS tercih döneminde uzmanlar gün geçmedi ki her türlü yazılı, görsel, işitsel iletişim organlarında bizlere geleceğin mesleklerini tanıtmaktan geri kalmadılar. İnovasyon, gen mühendisliği, sosyal medya uzmanlığı ve daha burada saymakla bitiremeyeceğimiz sayıda meslek gözlerimiz önüne serildi.
Bu arada üniversite bitiren çok sayıda farklı bölüm mezunlarının iş bulamadıkları da aynı yöntemlerle kamuoyuna duyuruldu. Bunların başında da çeşitli bölüm mezunu öğretmenler geldi. Bir dönem çok gözde olan öğretmenliklerin bu dönem maalesef zorluklarla karşı karşıya kalabilmekte olduğunu gördük.
Toplum olarak bilgisayarla yoğun şekilde tanışıp haşır neşir olmaya başlamamız 90’lı yılların ilk yarısına denk gelmektedir. Pratik çözümü çok seven bizler de gelişen teknolojiye uyum için her zamanki gibi kısa yoldan her okula bir bilgisayar laboratuarı ve devamında da bu konuyu okullara ders olarak koymayı çözüm olarak gördük. Böylece yetişen her öğrencinin bilgisayar okur yazarı olması hedeflenmiştir. Böyle bir alan açılınca da üniversitelerin bilgisayar öğretmenliği ile ilgili bölümler iş bulma kolaylığı nedeni ile birlikte hemen popüler oluvermiştir.
Fakat çok zaman geçmeden okullarımızdaki bilgisayar laboratuarları maalesef kısa sürede demode olmuş, imkânı olan okullar veli katkısı ile bu bilgisayar laboratuarlarını birkaç kez yenilemiş fakat teknolojiye yetişmenin mümkün olmadığını gören okulların çoğu bu sevdadan vazgeçmiş ve bilgisayar laboratuarları kendi hâline terk edilmiştir.
MEB de çok geçmeden herkesin bilgisayar okur yazarı olduğuna karar vermiş olmalı ki Bilişim Teknolojileri dersini seçmeli dersler arasına koyuvermiştir. Bir dönem çok düşük puanlarla, hatta puansız atanan bilgisayar öğretmenleri en yüksek puanları da alsalar atanamaz duruma gelmişlerdir. Bunun üzerine bilgisayar öğretmenleri sosyal medyada başlattıkları kampanyalardan bir nebze de olsa olumlu sonuç almış 5 ve 6. sınıflarda da olsa bilişim teknolojileri dersi zorunlu hâle getirilmiştir.
Geçtiğimiz hafta öğrencilerin SBS tercihleri sırasında yaşadığım bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum. SBS tercihlerinde öğrencilerin büyük bir bölümü meslek liselerini seçmek zorunda. Gelen velilerin bir çoğu öğrencilerinin bilgisayara karşı meraklı ve de yetenekli olduğunu söylüyor, bu alanda bir okula yönelmek istiyorlardı. Dayanamayıp, “Efendim öğrenciniz bir konu hakkında yazılım mı yapıyor? Hatta bırakın yazılımı kendine ait bir site kurdu da buradan en azından bir kitleye mi ulaşıyor? İlgi ve yeteneği nedir?” diye sorduğumda aldığım cevabı tahmin edebiliyorsunuzdur. “Hocam sabahtan akşama bilgisayarın başından kaldıramıyoruz.” Çocuk bilgisayarda genelin yaptığı gibi oyun oynamakta, sosyal medyada vakit geçirmektedir. Velilere bunun ilgi ve yetenekle alakası olup olmadığını geniş açıklamalarıma rağmen anlatabildiğime hâlâ pek emin değilim.
Yazımızın başlığı “Geleceğin meslekleri” idi. Bu konuya pek girmiş gibi görünmesek de meramımızı birkaç cümle ile sonlandırarak anlatmaya çalışalım. Meslekler günün şartlarına göre değişmekte ve inovasyona (yenileşmeye) uğramaktadır. Dünya var oldukça gıda, sağlık, eğitim, barınma (konut), ticaret var olacağına göre; bu dallarla ilgili meslekler de varolacaktır. Tabi günün şartlarına göre inovasyona uğramayacaktır demiyoruz.
İşte sizlere geleceğin yeni meslekleri. Hangileri mi? Ona da siz karar verin. (24.07.2013)