Memur Haber Mobil Uygulama
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda da değişiklik yapan torba yasa sonrasında önemli yenilikler geldi.
Bunlardan birini, işverenleri ilgilendiren prim değişikliğini önceki yazmızda açıklamıştık.
Bir başka düzenleme ise işyeri açan yada şirket ortağı olan emeklileri ilgilendiriyor.
Bu yazımızı bu konuya ayırdık zira bu konuda çokça soru geliyor.
Kendine bir anda on milyarlarca borç çıkartılan emekliler ne yapacağını şaşırmış durumda! Bu paraları ödeyecek gücü olmayan emeklilerimiz ne yapmaları gerektiğini öğrenmek istiyor, borcu ödeyelim mi diye soruyorlar. Açıklayalım.
Emeklilerin Maaşı Neden Kesildi?
Efendim, bildiğiniz üzere birçok emeklimiz son dönemde maaşlarında % 40’a varan oranda düşüşler ile karşılaştılar.
Bunun yanında kendilerine gelen yazılarla on milyarlaca borç çıkartıldığını gördüler.
Bunun nedeni emekli olup yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra şirket ortağı olarak kayıtları devam edenlerin maaşlarından % 15 tutarında sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesilmesi idi.
Kanuna göre Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları Kanundaki yeni ismiyle 4/1-(b) eski adıyla Bağ-Kur sigortalısı olmaz zorunda. Söz konusu sigortalıların emekli olanlarının maaşından 2009 yılı için % 13, 2010 yılı için % 14, 2011 yılı ve sonrası içinse % 15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir.
Maliye Bakanlığı ile SGK arasındaki veri paylaşımı sonrasında maaşlardan kesinti uygulanmaya başladı.
2008 yılından bu yana biriken kesintileri de faiziyle istedi. Emekliler ise kendilerine gelen kabarık tebligat zarflarıyla şok oldular.
Yeni Kanun Borçları Taksitlendiriyor
İşte Meclis’ten çıkan son torba yasa bir anda on milyarlara varan borç tutarları ile karşılaşan bu emeklilerin sıkıntılarına derman oluyor.
Buna göre şirket ortağı olduğundan yada Bağ-Kur’lu (4/1-(b) bendine tabi sigortalı) olmasından dolayı kendisine borç çıkartılan emeklilerin sosyal güvenlik destek prim borçlarının yapılandırılması hakkı getirildi. Bu taksit toplu para halinde istenen ve henüz ödenmemiş tutarlara geliyor.
Maaşlardan % 15 oranındaki kesinti ise şirket ortaklıkları sürdüğü sürece devam edecek.
Ancak emeklilerin şirket hisselerin devretmeleri halinde bu % 15’lik kesintiden kurtulmaları mümkün.
4 Ay Başvuru Süresi Var, Kaçırmayın!
Bu ödeme kolaylığından yararlanmak için torba kanunun yürürlüğe girmesini takip eden ay başından itibaren dört ay içinde SGK’ya başvuruda bulunmak zorunlu.
Başvuru sonrasında 2011 yılında çıkartılan yapılandırma kanunu olan 6111 sayılı Kanun gereğince borçlar taksitlendirilecek.
Hem faiz ve gecikme cezası ile gecikme zammının bir kısmından kurtulunacak hem de borçlar 36 aya kadar ve iki ayda bir taksitlerle ödenebilecek.
Tekrar belirtelim, bu haktan faydalanmak için başvurmak için verilen 4 aylık süre önemli.
Kamuda Çalışan Emeklilerin Borcuna da Taksit
Bir yapılandırma hakkı da emekli olduktan sonra kamuda çalışan ama maaşı kesilmeyen az sayıda emekliye geldi.
Sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken kamu kurum ve kuruluşlara ait işyerlerinde çalışmaları nedeniyle aylıkları kesilmesi gerekenlere, SGK’nın hatası sonucu kadar yersiz olarak ödendiği tespit edilen aylıklara ilişkin asli ve ferî borçlar taksitlendirilecek.
Bu taksitlendirmede de emeklilerin birden ödeyemeyecekleri bir borç yükü altında kalmamaları amaçlanmış bulunuyor.
Borçları Şimdi Toplu Halde Ödemeyin, Bekleyin
Bu kesim için de 4 aylık süre öngörülüyor, bu süreyi kaçırmamak gerek.
Süre Kanunun Resmi Gazete’de yayınlanmasından sonra başlayacak. Yani henüz başlamadı. Başladığında siz değerli okurlarımıza duyuracağız.
Şimdiye kadar SGK’dan kendilerine borç tebligatı gelen emekliler beklesinler. Zira şuan öderlerse faiz, gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte katlama ödeyecekler.
Şimdi ödeyenlerin daha sonra fazla ödeme kısımlarını geri alma hakkı olmayacak.
Oysa yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra ise borçlar kuşa dönecek, üstelik taksit yapılacak.
Bu yüzden kendilerine borç çıkartılan emekliler beklesinler, yazılarımızı takip etmeye devam etsinler. 4 aylık sürenin yürürlüğe girdiği tarihi bu sütunlardan duyurmaya çalışacağız.
---
Kıssadan Hisse
“İnsanın yapacağı en büyük hata; karşısındaki insana gereğinden fazla değer vermek değil; kendine hak ettiğinden az değer vermektir.”
— Ernesto Che Guavera
---
Sorularınız İçin:
Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.
Yazarın tüm yazıları için: