Madenlerde 'yaşam odası' artık zorunlu

Torba Yasa ile Madenlerde "Yaşam Odası" Artık Zorunlu hale geldi. Ayrıntıları Sosyal Güvenlik Uzmanımız Bünyamin ESEN anlatıyor.

Bünyamin Esen bunyaminesen@internethaber.com

Artık hepimiz biliyoruz!

“Yaşam odası” başta madenler olmak üzere yeraltında çalışan işlerde çalışanların acil hallerde sığınabilecekleri korunaklı ve teçhizatlı mekânları ifade ediyor.

Göçük, patlama, gaz sızıntısı gibi hallerde işçiler yaşam odalarına sığınıyor, yukarıdan kurtarma ekibi gelinceye kadar hayatını sürdürebiliyor.

Yaşam odalarının yalnızca kendileri değil, içerisindeki malzeme ve teçhizat da önem arz ediyor. Yaşam odalarında işçi sayısına uygun yeterli oksijen, gaz maskesi, gıda, su, teknik teçhizat gibi materyallerin bulunması gerekmekte…

Yaşam odaları gereksiz can kayıplarını önlediği gibi, yeraltı işyerlerinin güvenli hale gelmesini de temin ediyor…

Ülkemizde de Artık Zorunlu

Yaşam odaları hemen tüm Avrupa ülkelerinde madencilik başta olmak üzere yeraltı sektörlerinde zorunlu…

Ne var ki, bu hayat kurtaran hayati tedbir ülkemizde uzunca bir süre ihmal edilmişti.

İşte bu konuda işçiler için müjde niteliğinde bir haber Torba Yasa ile geldi.

Halk arasında Torba Yasa olarak bilinen 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Sayın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak dün itibariyle Resmi Gazete ’de yayımlandı.

Torba Yasa ile artık maden işyerlerinde “yaşam odası” denilen mekânların bulunması ülkemiz için de mecburi hale gelmiş bulunuyor.

Nasıl Olacaklarına Bakanlık Karar Verecek

Belirttiğimiz üzere, Torba Yasa’da yapılan düzenleme ile yaşam odasının tüm maden işyerlerinde zorunlu olması İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na girmiş bulunuyor.

Hangi maden işyerlerinde hangi sığınma odalarının kurulabileceğine ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı karar verecek.

Keza yaşam odalarının teknik özellikleri, nitelikleri, şekilleri ve içlerinde bulunması zorunlu malzemeler de Çalışma Bakanlığı tarafından çıkartılacak yönetmelik sonrasında kesinleşecek.

Ancak şunu söyleyelim: Kanun, Bakanlığa bu konuda sınırsız tercih hakkı tanımadı. Yaşam odalarının teknik özellikleri ulusal ve uluslararası standartlara göre belirlenmek zorunda olacak.

İş Kazası Yaşanan Maden Sahibi İhaleye Giremez

Torba Yasa, “yaşam odası” uygulamasını zorunlu hale getirerek maden işyerlerini dünya standartlarında güvenli hale getirmek için çok önemli bir adım atarken madenlerde iş kazalarını caydırmak için başka önemli önlemler de alıyor.

Buna göre, Torba Yasa sonrası, çok tehlikeli işler sınıfında yer alan başta maden ve yapı olmak üzere işyerlerinde acil durdurmayı gerektiren hususlar Çalışma Bakanlığı tarafından yeniden belirlenecek.

Çok daha önemli bir adım olarak, ölümlü iş kazası meydana gelen maden işyerlerinde kusuru yargı kararı ile tespit edilen işverenler bundan böyle iki yıl süreyle kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanacaklar.

İki yıllık yasaklı süre mahkeme tarafından ilan edilecek.

Devlet İşvereni İfşa Edecek

Bu şekilde madeninde iş kazası yaşandığı için ihalelere girmekten yasaklanan şirketler ve işverenler Kamu İhale Kurumu’nun işveren siciline işlenecek, Kamu İhale Kurumu’nun web sitesinden de ilan edilecek.

Bu iş kazasına duyarsız kalan işverenin kamuoyu nezdinde ifşa edilmesi demek…

İş kazası geçiren işverenlerin ifşa edilerek kamuoyundaki ticari itibarlarının hedef alınması, işverenlerin iş kazalarını ciddiye almasını sağlamak yolunda atılan önemli bir adım.

Bu düzenlemenin de işverenleri iş kazalarına karşı tedbir almaya yönlendirecek önemli bir adım olduğunu söylemek gerek.

Madenlerde Günlük Çalışma Süresi 7,5 Saat

Araştırmalar maden işyerlerinde çalışma saatlerinin uzunluğu, işçinin yorgunluğu ve dalgınlığı gibi sebeplerin kasaya neden olan birincil etkenler arasında olduğunu söylüyor.

Kazaların önemli bir kısmı iş saatlerinin uzadığı, yorgunluğun bağ gösterdiği son saatlerde oluyor.

İşte Torba Yasa bu etkeni ortadan kaldırmak için de önemli bir adım attı.

Yürürlüğe giren hükme göre bundan böyle yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk saat olabilecek. Madenlerde yeraltı işlerinde çalışanlar haftada ise en çok otuz yedi buçuk saat çalışabilecek.

Son yasal düzenlemelerin ülkemizin madencilik sektörünü daha güvenlik hale getirmesi, iş kazaları alanındaki kötü sicilimizi düzeltmeye katkı yapmasını temenni edelim…

 

---

 

Kıssadan Hisse

“Dürüstlük en iyi siyasettir.”

Japon Atasözü

 

---

 

Sorularınız:

 

Yazarın tüm yazıları için: