Maliye Bakanlığı'ndan bir ilk!

Maliye Bakanı Şimşek, yapılacak mevzuat değişiklikleriyle bürokratların sahaya inerek, konunun muhataplarıyla doğrudan görüşeceğini belirtti.

- Maliye Bakanı , bürokratların artık, yapılacak mevzuat değişikliklerinde sahaya inerek, konunun muhataplarının görüşünü doğrudan alacağını belirterek, "Bundan sonra mükellefin ayağına giden bir Maliye Bakanlığı olacak" dedi.

Bakanlık, geçtiğimiz aylarda uzun bir çalışmanın neticesinde 120'nin üzerindeki tebliği bir araya toplayarak, tek bir tebliğ altında birleştirmişti. 1 Mayıs'ta yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliği'ne ilişkin Bakan Şimşek, mevzuattaki dağınıklığın giderilmesi, ihtilaf konusu alanların netleştirilmesi, iade süreçlerinin hızlandırılması ve haksız iadelerin önlenmesine yönelik önemli bir uygulamayı hayata geçirmeyi hedeflediklerini söylemişti.

Söz konusu Tebliğin uygulamaya geçmesiyle, konunun muhataplarının bazı noktalarda düzenleme yapılması isteği gündeme geldi. Bu istekleri dikkate alan Şimşek, bürokratlarına, sahaya inme talimatı verdi. Bakan Şimşek ayrıca, bundan sonra yapılacak tebliğ değişikliklerinin mutlaka, konunun ilgilileriyle geniş toplantılar yapılarak hazırlanmasını istedi.

Maliye bürokratları, bunun ilk uygulamasını, KDV Genel Uygulama Tebliği'nde yapılacak değişiklik için gerçekleştirdi.

"YENİ BİR UYGULAMAYI DAHA BAŞLATIYORUZ"

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Şimşek, Bakanlıkta sürekli bir zihniyet devrimi oluşturma gayretinde olduklarını söyledi. Şimşek, şunları kaydetti:

"Şimdi Bakanlıkta yeni bir uygulamayı daha başlatıyoruz. Bürokratlarımız artık, yapılacak mevzuat değişikliklerinde sahaya inerek, konunun muhataplarının görüşünü alacak. Bundan sonra mükellefin ayağına giden bir Maliye Bakanlığı olacak. Böylece mükelleflerimizi yormayacağız. Mükelleflerimiz, Ankara'ya gelip bürokrata ulaşma gayretiyle zamanını harcamayacak. Mevzuat değişikliklerini bundan sonra yerinde ve çözüm odaklı bir çalışma ile yapacağız.

Bu anlayışın ilk uygulaması da KDV Genel Uygulama Tebliği'nde yapılacak değişiklik de gerçekleştirildi. Bürokratlarımızın 22 ilde yaptığı seminer ve toplantılar sonucunda Tebliğdeki eksik noktalar, mükelleflerimizin isteği doğrultusunda yeniden düzenlendi. Bu toplantılara mali müşavirlerimizin odalarından meslek erbapları ile sanayi ve ticaret odalarımızdan iş adamları gibi ilgili oda ve kuruluşlardan geniş yelpazede katılım oldu. Bürokratlarımız, bu toplantılarda kendilerine nasıl bir değişiklik istediklerini sordu, notlarını aldı ve bunun üzerine bir taslak oluşturuldu."

"HERKESİN GÖRÜŞÜNÜ BEKLİYORUZ"

Yapılan bu çalışmalar sonucunda oluşturulan KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı'nın, 'nın internet sitesinde yayınlandığını da anlatan Şimşek, amaçlarının ulaşamadıkları diğer mükelleflerden de görüşlerini almak olduğunu söyledi.

YENİ TEBLİĞ NE GETİRİYOR?

Şimşek, söz konusu taslak hakkında herkesten görüşlerini beklediklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bu taslakla iade sürecini daha da hızlandırmak adına hizmet iade taleplerinde de teminatların yeminli mali müşavir raporu ile çözülmesine olanak sağlandı. Öte yandan, iş ve işlemleri kolaylaştırmak adına da belli başlı değişiklikler yaptık. Örneğin; Proje kapsamına alınan işlerden araçların tadil, onarım ve bakımlarında iş ve işlemleri kolaylaştırmak adına tek tek araç için proje hazırlama yerine takvim yılı aşılmamak kaydıyla araçlar için tadil, onarım ve bakım projesi hazırlanmasına imkan tanındı. Bunların hepsi, mükelleflerimizin beklentileri üzerine yapılmış değişikliklerdir. Bakanlığımız, bundan sonra da yapacağı düzenlemelerde aynı yolu izleyecek."