MEB in Stratejik Planları

Milli Eğitim Bakanlığında yaşanan karmaşa yıl sonuna kadar bitirilmesi gereken stratejik planların kalitesini tehlikeye atıyor.

Salim Kocabaş salimkocabas@internethaber.com

Milli Eğitim Bakanlığında karmaşa devam ediyor. Boş kalan bürokrat kadroları, atamalar, liyakat sorunları, karşı davalar vs sürüp giderken, bir yandan çok önemli işler yapılmaya çalışılıyor.

Lise ve üniversite geçiş sistemi (ölçme ve değerlendirme sistemi) müfredat sorunları, altyapı ve donamım, öğretim kalitesi gibi sorunlar en acil çözüm isteyen konular.

Bütün bu karmaşa içinde çok önemli bir çalışma yapılmaya çalışılıyor. Tüm bakanlık birimleri şu anda gelecek 5 yıllarını planlıyor. Çalışmalar bu yılın sonunda tamamlanacak.

Ömer Dinçer’in kamu yönetimine sunduğu en önemli katkılardan biri stratejik planlama.

Stratejik planlama önemlidir ve gereklidir. Dolayısı ile planların bu işin önemine inanmış kişilerce yapılması ve paylaşılması gerekiyor. Katıldığımız eğitimlerde bu işte görevlendirilen öğretmenlerin istekli ve öğrenmeye açık olduklarını gördük. Ancak planlamanın gerekliliğine dair şüpheler hep gündeme geliyor.

MEB in içinde bulunduğu atmosfer, bu şüpheyi kuvvetlendiriyor. Çünkü son dönemde karşılaştığımız değişikliklerin çoğu bir önceki planda yoktu. Yani planlara göre hareket edilmediğine dair bir kanaat oluşmuş durumda. Arge biirmlerinde stratejik planlama ilgili eğitim alanların yerine herhangi bir eğitimi olmayan ilgisiz kişilerin görevlendirilmesi de ayrı bir problem. Böyle bir ortamda planların çoğu maalesef bir gereksiz bir masa çalışmasından öteye geçemeyecek.

Ancak eğitimlerde planlamaya olan inancımız azalmasın diye birlikte şuna karar verdik ki; biz elimizdeki planlama fırsatıyla aşağıdan yukarıya etkileme yaklaşımını uygulayarak idareci veya bürokrat arkadaşlarımızı değişime zorlayabiliriz.

Bu nedenle stratejik planlama yaparken kesinlikle uygulanacakmış gibi inanılması çalışanların asaletine yakışır bir vaziyet olacaktır.

Uygulanabilir bir stratejik plan hazırlamak için bazı hususların altını çizmek gerekiyor.

1- Çok sayfadan oluşan plan iyi bir plan değildir. Gelişmiş ülke örnekleri incelendiğinde 20-30 sayfalık planlarla karşılaşıyoruz.

2- ÇSGB nin hazırladığı format standart ve kaliteli bir formattır. Ancak yine de tamamen uymak zorunda değilsiniz. Üstelik bakanlık çalışanları da bu yönde görüş bildirmişlerdir.

3- Özellikle kurum içi ve önemli paydaş anketlerini arge çalışanları yüz yüze yapmalıdır. Paydaşları gelecek 5 yıla dâhil etmenin en iyi yolu budur.

4- Sorun alanlarını mümkün olduğunca gruplayın. Grup sayısını (stratejik hedefleri) 3-7 arasında sınırlamaya çalışın.

5- Sorun alanlarının belirlenmesinden sonra üst kurul raporları veya politika belgelerine bakarak önceleme yapın.

6- Kesinlikle uygulanabilir faaliyetler ve ulaşılabilir hedefler koyun.

7- Paydaşlarla çalışın ve paydaşlarınızı çalıştırın.

En önemlisi ise hazırlanan planın herkesle paylaşılması. Bunun için stratejik planın farklı hedef kitleler için farklı versiyonlarını hazırlamak çok işinize yarayabilir. Öğretmen, veli, paydaşlar, hatta öğrenciler için bile 3-5 sayfalık versiyonlar oluşturabilirsiniz.

Yazıyı stratejik planlamayı çok iyi özetleyen bir alıntıyla bitirelim. “En iyisini ümit et, en kötüsü için tedbir al”