Meclis'e 30 maddelik bir torba yasa daha geliyor!

7 Nisan'da seçim arası verecek olan TBMM'de acil düzenlemelerin yetişmeme olasılığına karşı hükümetin yine 'torba' düzenlemesi yapabileceği gündeme geldi.

Ak Parti, TBMM'de halen yasalaşmayı bekleyen tasarıların öncelikli maddeleri ile bazı bakanlıklardan gelen önerileri içine alan, ikinci bir torba tasarı hazırlıyor. Hürriyet'in haberine göre, TBMM'de internet yasakları ve kamulaştırmanın da aralarından bulunduğu 30 maddelik bir ekonomik torba düzenlemesi de yasalaşmayı bekliyor. Edinilen bilgiye göre, muhalefetin direnci nedeniyle iki haftadan beri sadece üçte biri görüşülen "İç Güvenlik Paketi" en geç 7 Nisan'da tatile girmek zorunda olan Genel Kurul'un takvimini altüst etti. Güvenlik Paketi'nin üç bölümü yasalaştıktan sonra kalan maddeler geri çekilmezse, 10 Mart'a kadar ancak yasallaşacağını öngören iktidar partisi, kalan üç haftalık süreyi verimli kullanmak istiyor. Bu nedenle, acil düzenlemeleri içine alan sürpriz bir torba yasa çalışması başlatıldı.

MAKETTEN SATIŞA DÜZEN

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Bundan sonra torba düzenleme yapmayın" uyarısına rağmen bu hazırlanan ikinci torba olacak. Yeni düzenlemeye göre, halen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı olan Yapı Kooperatifleri, artık Gümrük Bakanlığı'nın sorumluluğuna verilecek. Daha önceki düzenlemede tüm kooperatifler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlanırken, bir tek yapı kooperatifleri konusu gereği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bırakılmıştı. Düzenlemede, maketten ev satışına ilişkin önemli maddeler de yer alacak. Buna göre, maketten ev satışında zorunlu olan 36 ayda teslim süresi, 42 aya çıkartılacak. Konut almak isteyenlerin cayma hakkı da genişletiliyor. 30 aya kadar olan sürede konut almaktan vazgeçenler, yüzde 2 ceza ödeyerek, 30 aydan sonra vazgeçenler ise konut bedelinin yüzde 4'ü kadar ceza ödeyerek, konut almaktan vazgeçebilecek. Bu kişilerin yaptıkları ödemeler, daha önce olduğu gibi 3 ay içinde değil, 6 ay içinde sahiplerine geri ödenmek zorunda olacak.

BANKACILIK DA GİRİYOR

Hazırlıkları süren düzenlemede, halen Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bekleyen Bankacılık Tasarısı'nın "süreli" maddeleri de yer alacak. Kredi Sigorta Fonu'ndaki 1 milyar liralık güvence, 2 milyar liraya çıkartılacak. Bakanlar Kurulu'na da bunun on katına kadar arttırma yetkisi verilmesi de tartışılıyor. Yeni düzenlemeye imar, imalat ve denizcilik sektörü ile ilgili düzenlemelerin konulacağı da dile getiriliyor. Torbada, çeyiz yardımı gibi seçim öncesi açıklanan sosyal yardımlar da yer alacak.