Mecliste esnek çalışma mesaisi başladı

Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngören tasarının görüşmeleri, TBMM Genel Kurulu'nda başladı

Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngören İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının görüşmeleri, TBMM Genel Kurulu'nda başladı.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde MHP Grubu adına söz alan Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, enerjilerini yararsız işlerle geçirmemeleri gerektiğini, ülkenin bölücü terör, işsizlik, geçim sıkıntısı, israf, işin ehline verilmemesi gibi önemli sorunları bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin her zamankinden daha fazla huzura ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Tor, tasarının bir ihtiyaçtan doğmadığını, çalışma barışını zedeleyecek, bozacak, husumeti ve huzursuzluğu artıracak, yeni huzursuzluklar yaratacak mahiyette olduğunu savundu.

"ESNEK ÇALIŞMA MODELİ İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM GETİRMEYECEK"

Tasarının zamanlamasının uygun olmadığını, esnek çalışmanın bugünün konusu olmaması gerektiğini öne süren Tor, "Tasarı yasalaşırsa işçi ayağa düşer, ülkemiz ucuz işgücü cenneti olur, işçinin aç kalması dahil konuşulur hale gelir. Esnek model işsizliğin çözümüne hiçbir katkı sağlamayacaktır." dedi. Tor, kayıt dışılığı önlemek için çalışana, kendisini bildirme zorunluluğu getirilmesi önerisinde bulundu.

"TASARI ÇALIŞMA HAYATINI KÖKTEN ETKİLEYECEK"

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, tasarının, çalışma hayatını kökten değiştirmeyi hedeflediğini, çalışma hayatını kaosa sürükleyeceğini, çalışma barışını bozabileceğini öne sürdü.

Tasarının işçi simsarlığına, işçi sömürüsüne yol açacağını, işçilerin istismar edilerek sendikal örgütlenmenin engelleneceğini savunan Akkaya, tasarıyla iş güvencesinin, işyeri kavramının ortadan kalkacağını, istihdam güvencesinin olmayacağını ifade etti.

Akkaya, tasarıdaki kiralık işçi düzenlemesinin de anayasaya aykırı olduğunu vurgulayarak, tasarının düzenlemelerinden biri olan uzaktan çalışmayla, kuralsız, güvencesiz çalışmanın, aile, kadın, çocuk emeği sömürüsünün, kadınların eve mahkum edilmesinin gündeme geleceğini bildirdi. Akkaya, "Tasarıyı geri çekin, çalışma yaşamını kaosa sürüklemeyin." çağrısında bulundu.

ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, tasarının görüşmelerine bugün başlanacağını basından öğrendiklerini ifade etti. Tasarının sermaye ve işveren tarafından organize edildiğini, parlamentodan geçmemesi gerektiğini ileri süren Demirel, "Özel istihdam bürolarının tamamı, AK Parti yandaşı şirketlere verilecektir. Yangından mal kaçırmayın, işçilerle, sendikalarla görüşün, tasarıyı gözden geçirin.

Tasarı, bizim için dokunulmazlıktan daha önemli. Çünkü işçiye, emekçiye daha ağır şekilde dokunmuş oluyorsunuz. Kiralık işçi kullanımı istisna değil kaide olacaktır. Tasarıyla sendikalara üye olmak imkansızlaşacaktır. Tasarı, sermayenin karını korumak adına, işçilere karşı yapılmış en büyük saldırıdan biri olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

İSTİHDAM SORUNU

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, işsizliğin tüm dünyada önemli sorun olduğuna işaret ederek, işsizliği azaltmanın önemli boyutunun, istihdam biçimlerinin artırılması olduğunu kaydetti.

Kaçar, tasarıyla kadın istihdamı önündeki engellerin kaldırıldığını vurgulayarak, alt komisyonda yaptıkları önemli bir değişikle ILO sözleşmesi ve AB Komisyonu direktifi doğrultusunda geçici işçilere yönelik eşit muameleyi içeren bölümü tasarıya eklediklerini bildirdi.