Memur Haber Mobil Uygulama
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Memur Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Başlığı okuyan okuyucularımız, yine çok tıklanmak için yazılmış bir yazıya atılan başlıkla karşı karşıya olduğunu düşünebilir. Amacımız çok tıklanan bir yazı yazmak değil; memur maaşlarının hangi kriterlere göre belirlendiğini açıklayarak, 2013 yılı Ocak ayında memurlarımızın kamunun da bildiği maaş artışlarını sizlerle paylaşmaktır. Bu yazının sahibi de sizler gibi böyle başlıklardan rahatsız olduğu için bu açıklama ile yazısına başlamayı uygun gördü. Bu kısa girizgâhtan sonra yazımıza dönelim.
Memur maaş artışları 4688 sayılı Kamu Görevlileri ve Toplu Sözleşme Kanunu’na (6289 nolu kanunla ve 4/4/2012 tarihle tekrar düzenlenmiştir. E.A.) göre belirlenmektedir. 2012 yılına kadar memur maaş artışları hükümetler tarafından belirlenmekteydi. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren memur maaş artışları artık Toplu Sözleşme ile belirlenmektedir. Kamu görevlileri toplu sözleşmesinin tarafları; kamu işvereni ile bağlı sendikaların üye sayısı itibarıyla en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikaları konfederasyonudur. Kamu işvereni heyeti, kamu görevlileri toplu sözleşmelerinden sorumlu Devlet Bakanının başkanlığında, Başbakanlık, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın Müsteşarları ile TÜİK, Devlet Personel ve SGK Başkanlarından; taraf konfederasyon heyeti, konfederasyonun genel başkanının başkanlığında hizmet kollarında yetkili bağlı sendikalarının genel başkanları ile konfederasyon tarafından belirlenecek diğer temsilcilerden oluşur.
Kamu görevlileri toplu sözleşmesini yapmaya yetkili Konfederasyon ile hizmet kolu toplu sözleşmesini yapmaya yetkili sendikalar; her yıl 15 Haziran’dan sonraki beş işgünü içerisinde olmak kaydıyla, kamu işveren vekili, tahakkuk memuru veya mali hizmetler birimi yetkilisi ile kurumun dahil olduğu hizmet kolunda faaliyette bulunan sendikalardan birer temsilcinin katılımıyla, kurum tarafından bildirilen yer ve günde gerçekleştirilen toplantılarda; 15 Haziran tarihi itibarıyla kurumdaki toplam kamu görevlisi sayısı ile maaşlarından sendika
üyelik aidatı kesintisi yapılanlar esas olmak üzere sendika üyesi kamu görevlilerinin toplam sayısının ve her sendikanın üye sayısının yer aldığı ve kurum tarafından hazırlanan liste, toplantıya katılanlarca değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, toplam kamu görevlisi sayısı ile sendika üyesi kamu görevlilerinin sendikalara göre toplam sayılarını belirten tutanak toplantıya katılanlarca imzalanır. Kurumlar ve sendikalar, düzenlendiği tarihi takip eden üç işgünü içerisinde tutanağın bir nüshasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderir. Tutanaklar, elektronik posta yoluyla da gönderilebilir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 15 Haziran tarihi itibarıyla toplam kamu görevlisi sayısı ile üyelik aidatı kesintisi yapılan kamu görevlisi sayısını dikkate alarak; hizmet kolları itibarıyla kamu görevlilerinin sayısının, hizmet kolları itibarıyla ayrı ayrı olmak üzere sendikaların üye sayısının, bağlı sendikalarının üye sayısı toplamı itibarıyla Konfederasyonların üye sayılarının tespiti işlemini, Haziran ayının son beş işgünü içerisinde sonuçlandırır. Bu tespite dayalı olarak, hizmet kolları itibarıyla ayrı olmak üzere sendikaların üye sayılarını, hizmet kollarındaki yetkili sendikaları, bağlı sendikalarının üye sayısı toplamı
itibarıyla konfederasyonların üye sayılarını ve yetkili konfederasyonu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tebliği, en geç temmuz ayının ikinci haftası içerisinde Resmî Gazetede yayımlanır. Resmi Gazete’de yayımlanan bu tebliğ, kamu görevlileri toplu sözleşmesinde taraf olacak konfederasyon ve hizmet kolu toplu sözleşmesinde taraf olacak sendikalar için yetki belgesi hükmündedir. 2012 yılında memurlarla devlet arasında yapılan ilk toplu sözleşmede memurları en çok üyeye sahip olan Memur-Sen Konfederasyonu temsil etmiştir.
Kanuna göre toplu sözleşmenin bir yıl süreli olması esastır. Ancak, tarafların anlaşması, toplu
sözleşmede belirtilmesi ve iki yılı geçmemek kaydıyla, bir yıldan uzun süreli toplu sözleşme yapılabilir. 2012 yılında yapılan toplu sözleşme de bu kanun uyarınca 2012-2013 yıllarını kapsamak üzere 2 yıl olarak belirlenmiştir.
2012 yılında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde taraflar anlaşamamıştır. Bu nedenle uyuşmazlık tutanağı taraflar tarafından hazırlanıp imzalanarak, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na iletmek üzere Devlet Personel Başkanlığı’na verilmiştir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu 2012-2013 yıllarına ait memur maaş artışını belirlemiştir. Maaş artışları 01/01/2012 ile 31/12/2013 tarihleri arasını kapsamaktadır. Memur maaş artışları 2012 yılı için 6’şar aylık dönemler baz alınarak 4+4, 2013 yılı için de 3+3 olarak belirlenmiştir. TÜİK’in belirlediği yıllık enflasyon oranı 6’şar aylık dönemlerde bu oranların üzerinde çıkarsa maaş artışlarına enflasyon farkı da eklenecektir.
Bu açıklamalardan sonra yazımızın başlığındaki sorunun cevabına gelelim. Devlet memurları Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere maaşlarına %3 zam alacaklardır. Doğalgaz, benzin-motorin fiyatlarındaki artış ile bu maaş artışını karşılaştırmaya kalkarsak yazımızı sonlandıramayız. Bu karşılaştırmayı devlet memurlarımız bizden çok daha iyi yapacaktır.
Yazımıza son vermeden bir noktaya daha dikkatinizi çekmek istiyorum. 2013 yılı memurların toplu sözleşmede kalfalık dönemi olacaktır. İlk dönem malum çıraklık dönemi idi ve memur açısından pek de başarılı geçmedi. O nedenle 2013 yılında sendikalar da bir taraftan yetkiyi almak için çalışırken, 2013 yılı 2. altı ayında Toplu Sözleşme masasına daha bir donanımlı olarak oturmak zorundadırlar.