Memur mesaileri değişti 27 Mart 2016 saatler ileri alındı!

Bugün Google'da en çok aranan soru 'şuan saat kaç' ve '28 Mart 2016 Pazartesi memur mesaileri ne zaman başlayacak?' sorusu oldu. Saatini ileri almayanlar şuan 1 saat ileri.

2016 yaz saati uygulaması ile dün gece 03.00'te saatler 1 saat ileri alınmasıyla bugünün en merak edilen konusu 'şuan saat kaç' sorusu ve 'memur mesaileri en zaman paşlayacak' Peki şuan saat kaç? Dün gece telefonuna ya da saatine müdahale etmeyenlerin saati 1 saat ileride kalmış durumda. İşte detaylar...

Akıllı telefon kullananlar ve saatini ileri almayı unutanlar eğer gece saatlerini ileri aldılarsa şuan telefonları 2 saat ileriyi gösteriyor olabilir. Dün gece akıllı telefonunuzun saatini 1 saat ileri aldıysanız şuan telefonunuzda saat ayarınız yanlış görünüyor olabilir. Otomatik saat ayarı bilgisayarlarınız için de geçerli. Bilgisayarlarda yaz saati uygulaması otomatik ayarla geçerli olmaktadır.

MEMUR YAZ SAATİ UYGULAMASI YENİ MESAİ SAATLERİ
Yaz saati uygulamasının başlaması ile birlikte 28 Mart sabahı memurların mesai saatleri de değişti. İstanbul Valiliği bunun için perşembe günü genelge yayınladı ve yeni memur mesai saatlerini duyurdu. Memurların yeni mesai saatleri 28 Mart 2016 pazartesi günü 08.30'da başlayacak.


İstanbul Valilliği'nden yapılan yeni memur mesai saatleri açıklamasında şöyle denildi;

"Bakanlar Kurulu'nun 16 Mart 2016 tarih ve 2016/8589 sayılı Kararı gereğince 27 Mart 2016 tarihinden itibaren ülke genelinde ileri saat uygulamasına geçilecektir. Vatandaşlarımızın daha iyi hizmet alabilmeleri amacıyla trafik yoğunluğu da dikkate alınarak, ilimizde mesai saatleri, 28 Mart 2016 Pazartesi gününden itibaren 08:30-12:30, 13:00-17:00 olarak uygulanacaktır"


AKILLI TELEFONLARDA SAATLERİ İLERİ ALACAK MIYIZ?
Akıllı telefonlar ile bilgisayarlardaki saatler otomatik olarak değişiyor. Duvar ve kol saatlerinizi ayarlamanız ve 1 saat ileri almanız gerekiyor.

CEP TELEFONLARI SAAT AYARLAMASI
Yaz saati uygulamasına geçmeden önce akıllı telefon sahiplerinin, saat ve tarih ayarları menüsünden otomatik tarih ve saat dilimini seçmeleri yeterli olacak.

TELEFON SAATLERİ KENDİLİĞİNDEN Mİ İLERİ ALINACAK?
Yaz saati uygulamasının başlangıç ve bitiş tarihlerinde manuel bir işleme gerek kalmadan otomatik ayarı açık bırakarak, saat ayarının otomatik olarak gerçekleşmesi sağlanabilecek. Böylece 27 Mart sabahı saatleri ileri almayı unutma riski de ortadan kalkmış olacak. Zira ev ve iş yerlerindeki saatlerimizi değiştirmeyi unutsak bile telefonlarımız bizi doğru yönlendirecek.

MEMUR YAZ SAATİ UYGULAMASI YENİ MESAİ SAATLERİ
Yaz saati uygulamasının başlaması ile birlikte 28 Mart sabahı memurların mesai saatleri de değişti. İstanbul Valiliği bunun için perşembe günü genelge yayınladı ve yeni memur mesai saatlerini duyurdu. Memurların yeni mesai saatleri 28 Mart 2016 pazartesi günü 08.30'da başlayacak.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR VE NASIL BAŞLAMIŞTIR?
Benjamin Franklin’i hepimiz Amerikan dolarındaki görseliyle tanıyoruz. Oysa o "Erken yatıp erken kalkmak, kişiyi sağlıklı, zengin ve akıllı yapar" özdeyişinin sahibiydi. Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'nden Fransa'ya elçi olarak yollandığı sırada, Paris halkının mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha çok yararlanması için imzasız bir mektup yayımladı. 1784 yılındaki bu vergi, panjurları vergilemek, mumları karneye bağlamak ve insanları gün doğumu sırasında kilise çanları ve top ateşiyle uyandırmak gibi öneriler içermekteydi. Sonradan da saatlerin kışın geri alınmasıyla gün ışığından daha çok faydalanılacağını ispatlayarak bu işin mucidi olarak tarihe geçti. 

YAZ SAATİNE GEÇİNCE TASARRUF YAKLAŞIK 1 MİLYAR KİLOVATSAAT
Türkiye'de, 1925'te çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun'a dayalı olarak uygulanan yaz saati uygulaması 27 Mart Pazar günü başlayacak. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 8 Kasım 2015 Pazar günü 04.00'dan itibaren 1 saat geri alınan saatler, 27 Mart Pazar günü 03.00'dan itibaren 1 saat ileri alınacak.

Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine birlikte yapılıyor. İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile 800 milyon-1 milyar kilovatsaat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılık geliyor.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR NE ZAMAN BAŞLAR NE ZAMAN BİTER?
Kış saati uygulaması sonbaharda başlıyor. 2016 yılında saatler 7 ay sonra geri alınacak. Bu da Ekim ayının son haftasına denk geliyor.

Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor. Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine paralel yapılıyor.