Memur-Sen 657'nin değişmesine karşı mı?

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın ve ekibi gazetecilerle sabah kahvaltısında buluştu. Yalçın kahvaltıda Memur-Sen'in kırmızı çizgisini açıkladı ve 657'nin değişmesine karşı olmadıklarını açıkladı.

Ankara medyasıyla sabah kahvaltısında bir araya gelen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, gazetecilerin 657 sayılı kanun, taşeron, 4/C'liler, KİT'lerde ek gösterge gibi taleplerde bulunan kamu personeli hakkındaki sorularını yanıtladı. 

4/C STATÜSÜNDEN KADROYA GEÇİRİLMELİ

4/C’li personelin kadroya alınması konusunda Yalçın, “3.Dönem Toplu Sözleşme’de ek ödemelerinin artırılması, fazla çalışma ücretinden ile aile yardımından yararlanma haklarının devamı gibi mali haklar yanında, 4/C statüsünden kurtulmaları yönünde çalışma yapılması kararı aldık. Bu çalışmanın bizim için “evet” noktası 4/C statüsünden kadroya geçirilmeleridir.

Bu yönde girişimlerimiz, temaslarımız sürüyor.  TBMM’ye en kısa süre içerisinde bizim hedefe ulaşmamızı sağlayacak tasarı ve teklifin sunulmasını sağlamak amacıyla Maliye ve Çalışma Bakanlıkları ile Devlet Personel Başkanlığı nezdinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Biz 3. Dönem Toplu Sözleşmenin 36'ncı maddesindeki hükmü, en kısa sürede kazanıma dönüştüreceğimize inanıyoruz.” dedi.

EK ÖDEME ALAN 4/C'LİLERİN DURUMU

Mahkeme kararıyla ek ödeme alan 4/C’liler hakkında ise Yalçın, “3. Dönem Toplu Sözleşmesinin mali haklar yönüyle ilk kez hayata geçen hak ve kazanımlarından biri 4/C’li personelin ek ödeme hakkından yararlandırılması olmuştur.  Bu noktada, bu kazanımın hayata geçtiği sürede, bazı kurum ve kuruluşlarda görev yapan 4/C’li personel adına açılan/açtığımız davalar sonucunda mahkeme kararıyla ek ödeme hakkından yararlanan arkadaşlarımız vardı. Bizim toplu sözleşmeyi imzalamamızdan sonra, bazı kurum ve kesimler 4/C’lileri mağdur ettiler vavelası kopardılar.

Oysa gerçek durum bu değil. Toplu Sözleşme hükmünde, bütün 4/C’lilere ek ödeme ödenmesi var. Toplu sözleşmenin ilgili maddesinde Mahkeme kararıyla ek ödeme almakta olanların ek ödemelerinin kesilmesi ya da mahkeme kararıyla ek ödemeden yararlananların toplu sözleşmeyle elde edilen ek ödeme hakkından yararlandırılmaması gibi bir hüküm ve ifade bulunmuyor. 500’e yakın arkadaşımızın ek ödeme aldığı fakat toplamda 25 bine yakın 4/C’li personel olduğu gözetilirse biz 24 bin 500 civarında arkadaşımızın ek ödeme mağduriyetini giderdik. Diğer 500 arkadaşımız da hem toplu sözleşme kaynaklı ek ödemeyi hem de aksine bir yargı kararı oluşmadıkça yargı kararına dayalı ek ödemeyi almaya devam edebilirler” ifadelerini kullandı.

ASLİ VE TEK İSTİHDAM

“Taşeron işçi statüsünde bulunanların ve üniversite mezunu işçilerin kadroya alınması bizim yıllardır dile getirdiğimiz bir husus. Biz kamudaki asli ve tek istihdamın kadrolu statü olması duruşumuzu bu konuda da temel yaklaşım olarak ortaya koyduk. Ancak, burada özellikle ifade etmemiz gereken bir durum var. 

İŞ DOĞASINA UYGUN OLMAZ

657 sayılı Kanunun 4'üncü maddesinde yer verilmeyen işçi ve taşeron çalışanların kadroya geçirilmesi yönünde bir düzenleme yapılırken, 657 sayılı Kanun kapsamındaki 4/C ve 4/B kapsamındaki personelin sonraya bırakılması işin doğasına, kamu personel sistemi paradigmasına, kamu hizmeti perspektifine uygun olmaz.

Kaldı ki, gerek seçim programında, gerek hükümet programında gerekse acil eylem planında 'asıl işi yapmak' ve/veya 'kamu görevlileri tarafından yürütülen işleri görmek' ön şartı üzerinden sırasıyla taşeron ve kamudaki üniversite mezunu işçileri kamu personel sistemine üstelik kadrolu statüde dahil edilirken kamu personel sistemi içerisindeki 4/C’lilerin ve 4/B’lilerin kadrolu hale getirilmemesi olağan dışı olur.

Bu iki sorun hakkında da kısa süre içerisinde olumlu sonuçlanacağı yönünde beklenti içerisinde olmamızı sağlayan somut adımlar, sonuç getirici çalışmalar başladı.”

KİT'LERDE TEMEL ÜCRET GRUPLARI

KİT’lerde temel ücret gruplarının 5’ten 3’e düşürülmesine ilişkin çalışma hakkında ise Yalçın, “KİT’lerde temel ücret grupları konusu bizim yıllardır üzerinde durduğumuz, talep, teklif ve taslağa dönüştürdüğümüz bir konudur. Bununla ilgili taslak çalışmalarımızı üç toplu sözleşme de teklif olarak sunduk ve Devlet Personel Başkanlığına ayrıntılı ve gerekçeli bir bilgilendirme yaptık. Bizim bu yıl ki teklifimiz genel bir çerçeve olarak toplu sözleşme metnine girdi ve temel ücret gruplarının yeniden düzenlenmesi konusunda 31/1/2016 tarihinde tamamlanacak bir çalışma yapılması konusunda uzlaşıldı.

Bu hüküm çerçevesinde Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Hazine ve Devlet Personel Başkanlığı’nın birlikte yürüttüğü çalışmalar sonucunda bir taslak hazırlandı. Bu taslak yakın zamanda ilgili kamu kurum ve kuruluşların öneri ve değerlendirmesine sunulacak. Aynı şekilde yetkili konfederasyon ve sendikalara da taslağın son şekli gönderilecek ve büyük bir ihtimalle 31/1/2016 tarihi itibariyle KİT’lerde ücret grupları düzenlemesi kaynaklı mağduriyetler giderilmiş olacak.” dedi.

MECLİS'TEKİ TORBA YASA İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Yakın tarihte TBMM’ne sunulan, kadın çalışanlara, emniyet hizmetleri personeline yönelik düzenlemeler ve tasarıda yer alan gençlere yönelik pasaport harcı, sağlık harcamaları noktasında muafiyet ve istisnalar hakkında açıklamalarda bulunan Yalçın, şunları söyledi: “Emniyet Hizmetleri sınıfında görev yapanların özel hizmet tazminatlarında artış yapılması ve ek göstergelerinin yükseltilmesi doğru olmuştur ancak eksik bir düzenleme söz konusudur. Ek gösterge konusunda öğretmenlerin, sağlık çalışanlarının ve farklı kurumlardaki il müdürlerinin 3600 gösterge beklentisi yıllardır bizim tarafımızdan seslendirildi ve toplu sözleşmeye teklif olarak getirildi.

3600 EK GÖSTERGE BEKLENTİSİ YERİNE 3000

Bu bilinmesine rağmen, ek gösterge konusunu sadece emniyet hizmetleri ile sınırlı yapmanın üstelikte o arkadaşlarımızın da 3600 ek gösterge beklentisi yerine 3000 olarak belirlenmesinin doğru bir yaklaşım olmadığı kanaatindeyiz.   Diğer taraftan, aynı kanun kapsamında genç girişimcilere, lise ve üniversiteden yeni mezun olan gençlere yönelik girişimci desteği, sağlık giderlerinin karşılanması ve gelir testinden muaf tutulmalarını önemli birer sosyal devlet yaklaşımı olarak görüyoruz. Aynı şekilde yüksek öğrenime devam eden gençlerden pasaport harcı alınmamasını da gençlere yönelik önemli bir destek olarak görüyoruz.”

BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZ İŞ GÜVENCEMİZ

İş güvencesi hakkında soruya ise Yalçın, "657 değişmez demiyoruz. Elbette değişir. Biz "İş Güvencemize dokundurtmayız" diyoruz. Bizim kırmızı çizgimiz iş güvencemiz" dedi.